Mögla ihjäl blomflugor med ”mjölmögelmattor”? :)

 • Detta ämne har 5 deltagare och 10 svar.
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #58664
  enzi
  Deltagare

  Tänkte dela av mig av en tanke jag haft, men vet inte om den är bra eller dålig. Hade kanske tänkt prova någon gång när tillfället dyker upp. Innan dess tänkte jag posta om det här så att ni kan ge lite feedback. Man behöver ju inte göra några dumheter om någon redan vet att det är en dålig idé. :thinking:

  Alltså:

  Då och då får jag lite problem med blomflugor. De ställer väl inte till så mycket skada egentligen, men de kan vara rätt irriterande ändå och de kan bli jävligt många. Uppenbarligen lägger de sina ägg i blomjorden.

  När jag har experimenterat med att mylla ner olika sorters mjöl som näring till mina växter så har jag noterat att om man helt enkelt lägger mjöl direkt på jordens yta, istället för att mylla ner det en bit ner i jorden, så blir detta efter en liten tid till mögel. Lite som en matta av mögel. Första tanken då är ju att man gjort något knäppt och att man ska ta bort det där möglet så snabbt som möjligt, men en tanke som slog mig sen var om man kunde utnyttja detta på något vis, för att liksom mögla ihjäl blomflugornas ägg eller larver eller vad det är. Det som ser dåligt ut rent estetiskt (mögel i krukorna) måste ju inte vara dåligt egentligen, menar jag. :)

  Det jag funderar på då är dels om detta möglande kunde vara skadligt för själva plantan. Har inte själv sett några direkta tecken på att det skulle vara fallet. Jag har ändå sett till att möglet inte riktigt går ända fram till plantans stjälk utan håller sig runt omkring. Sen undrar man ju också om detta skulle ha minsta effekt mot dessa flugor. Kanske gräver de sig ner djupare än så i jorden? Kanske fungerar detta mjöl bara som smaskig mat till dem, så att man istället får många fler flugor? I vilket fall kanske ”mögelmattorna” som uppstår i krukorna blir ett slags barriär som hindrar flugorna att ta sig upp igen?

  Frågorna hopar sig och spekulationerna är många. Eventuellt är detta en helt värdelös idé, men man kan ju alltid tillåta sig att fundera. Nån som har tankar eller erfarenheter om detta?

  Obs! jag har provat med nematoder också men det tycks aldrig funka till 100%. Flugorna minskar visserligen i antal men de försvinner inte helt och efter ett tag börjar de öka i antal igen. Jag vill inte heller använda kemikalier utan är mest intresserad av organiska metoder. Att spraya chilivatten på jorden har jag också provat men det tycks inte ha någon direkt effekt på blomflugor. Åtminstone har jag inte kunnat märka någon tydlig effekt men det är ju svårt att veta så länge flugorna inte försvinner helt. Det är alltså lite med dessa andra halv-misslyckade metoder i bakhuvudet som jag fortsätter fundera vidare på andra möjliga approacher till bekämpning. Lite nytänk liksom.

  #612101
  Someshta
  Deltagare

  Du lär inte få så bra syresättning av jorden om du har en matta av mögel högst upp. Bättre att använda ett lager av lecakulor, vermikulit, eller något annat luftigt, icke-organiskt material.

  #612102
  frilansaren
  Deltagare

  nu läste jag inte igenom första inlägget så noga.
  Men ett bra tips är nikotinvatten, det råder bot på problemet.

  -lance

  #612103
  cthullu
  Deltagare

  Ingen större fara för varken plantan eller blomflugelarverna.
  Är de väl där så förutspår jag en populationsexplosion snarare än massdöd inom snar framtid oavsett om du myllar ned eller låter ligga kvar och gucka sig ovanpå…. :P
  Själv rekommenderar och fördrar jag att arbeta ned sådan gödning någon cm, tycket det blir bättre och trevligare men klart man ska testa allt :D

  Som du säger så ställer de i praktiken inte till så mycket skada som många tror, de bidrar även till nedbrytningen av din gödning genom att äta den, sedan fungerar deras insidor som hudra/tusentals små fermenterings-reaktorer som håller en bra miljö för bakterierna inuti, och så kommer det ut nedbrutna restprodukter…

  Men det är ju inte roligt att ha dem och de är jävligt irriterande i stora mängder.
  Ett growroom, desutom med organisk gödning så här, verkar vara i princip optimala tillväxtförhållanden för dem. Varmt, fuktigt och oändligt med mat typ.

  Det största problemet med att bli av med dem oavsett metod tycker jag är att om några få överlever någonstans i lägenheten (de kan t.ex. lura lite vid diskhon eller toaletten eller andra ställen där det finns vatten) hittar de sedan några snabbt tillbaks när faran är över och sedan förökar de sig snabbt igen.

  Alltid slutat med att jag inte orkar bry mig, sedan efter planterna är klippta totalsanering, sterilisering av jorden, och några veckor karantän innan nästa omgång.

  #612104
  enzi
  Deltagare

  Tack allesammans för feedback!

  Someshta: Ett lager perlite/leca/osv lär väl inte hjälpa mot blomflugor? Det har jag åtminstone inte själv alls märkt av att det skulle vara så.

  Frilansaren: Har testat lite med nikotin också faktiskt. Glömde att skriva det bara. Men inte heller det har fått bort flugorna helt. Kanske gjorde jag något fel bara. Hur gör du själva nikotinvattnet (koka X antal fimpar i X antal timmar, eller något annat?) och hur applicerar du det sen (mängd, appliceringsmetod, hur ofta)?

  Kan ju också säga att det tar emot lite att applicera saker (nikotin) som dödar levande varelser i krukan. Även om flugorna är störiga så tänker jag mig att det finns andra mikroorganismer i krukan som är kompisar med växtprocessen snarare än fiender, som Cthullu var inne på här, och att även dessa förmodligen mår kass av nikotinet. Fast det kanske är omöjligt att vara selektiv om man vill döda flugorna. Antar att det mesta som är dåligt för en typ av levande varelser också tenderar vara dåligt för andra levande varelser. (Fast jag har förstått att nikotin = neurotoxiskt inte ska vara skadligt för växter, utan bara djur.)

  Finns det inte nån annan biologisk process man kan sätta igång som kunde tänkas vara jobbig som fan för blomflugor, men som är OK, eller rent av bra, för växter? :) Det enda jag kommer på på rak arm är typ att odla i en stängd syrefattig hink me lock på, med massa lactobaciller i jorden, eller något åt det hållet, men även om det kanske går så vet jag inte riktigt om plantorna mår sådär optimalt bra under sådana förhållanden riktigt? De behöver väl syre till rötterna ändå?

  Men jaja.. ska sluta babbla nu. gissar att jag får acceptera flugjävlarna helt enkelt. :)

  #612105
  frilansaren
  Deltagare

  jag tar helt enkelt bara några cigg och lägger i en glasburk med vatten som får stå och dra över natten alt några dagar. Dock så har jag tryckt ner några asiatiska cigg med typ 3-4 mg nikotin/cigg. Se till att skaka burken då å då :)

  Ja sen blandar jag ca 50/50 med ”rent” vatten och vattnar, man får kanske hålla lite koll på plantan.
  Jag har även sett (på plantagen) gula ”klisterlappar” som man sätter i jorden som flugorna sen fastnar på, tydligen så lockas dom dit av den gula färgen.

  Hoppas du blir av med dom, dom är ofarliga, men fett störiga :)

  må väl

  -lance

  #612106
  General Knas
  Deltagare

  Igentligen inget för universitetet då mitt svar inte innehåller något om den ursprungliga frågan…

  Jag odlar mycket citrusar och succulenter och när dom får ”infestation” så beställer jag en påse nematoder och vattnar ALLA plantor i huset. Nematoderna hittar in i fluglarverna och tar död på dom, mycket effektivt men kan ta några dagar.

  Tror nematoderna är någon sorts rundmunnar, ska försöka hitta en länk..

  http://www.bionema.se bl,a

  #612107
  frilansaren
  Deltagare

  jag tyckte visst det hörde hemma här och var ett bra svar :)
  tack för det Mr :)

  -lance

  #612108
  enzi
  Deltagare

  Jo, visst är nematoder relevant. Jag har som sagt använt det och fått ganska tydligt resultat, men inte 100%. Det kan vara som Cthullu säger, dvs att flugorna faktiskt dött i krukorna, men lyckats gömma sig någon annanstans. En sak som jag funderat på när det gäller nematoder är om det liksom går att ”odla” dem själv. Om det t.ex. går att vattna igenom en kruka som är behandlad med nematoder och använda avrinningsvattnet i nya krukor som man planterar efter den ursprungliga behandlingen, i förebyggande syfte. Eller liknande. Dvs om någon vet hur man själv förökar sina nematoder så vore det intressant att veta. Känns lite onödigt att lägga pengar på att köpa nematoder då och då om det är så att det i själva verket skulle vara enkelt att ”odla” dessa nematoder själv. På något sätt måste det ju uppenbarligen gå. Frågan är väl mest hur. Kanske går det att ta en matsked jord från en behandlad kruka, och lägga i en icke behandlad kruka, så förökar sig nematoderna sen i den nya krukan?

  Nån som vet hur nematoder vill ha det i jorden? Vilka temperaturer de föredrar och hur fuktigt de vill ha det, och så vidare?

  frilansaren: Tack för receptet!

  #612109
  General Knas
  Deltagare

  Lindesro AB har tre olika produkter för sorgmyggor.

  Sorgmyggor mm Entonem 10, 50, 500 milj. Steinernema feltiae
  Sorgmyggor Vectobac 1, 10 liter B. th. v israelensis
  Sorgmyggor Entomite 10000, 25000, 100000 st Hypoaspis miles

  Den översta är den jag använder.

  #612110
  Someshta
  Deltagare

  @enzi wrote:

  Tack allesammans för feedback!

  Someshta: Ett lager perlite/leca/osv lär väl inte hjälpa mot blomflugor? Det har jag åtminstone inte själv alls märkt av att det skulle vara så.

  Om man har ett lager oorganiskt material högst upp och vattnar underifrån så att lagret hålls torrt hela tiden så blir det svårare för flugorna att komma ner till den fuktiga jorden för att lägga ägg. Det är inte hundraprocentingt, men det brukar hjälpa.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top