Min hps vill inte tända! :(

  • Detta ämne har 7 deltagare och 39 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 40 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #30615
    reaper
    Deltagare

    Är helt förkrossad, har blivit klar med hela setupen nästan och sen vill inte lampan lysa… Det tickar nu ganska ljudligt från ballasten, lite som en väggklocka, men lite högre.

    Kan man koppla ihop sladdarna fel, alltså om man råkar koppla brun där blå ska sitta å vise versa…

    Eller är det lampan som har pajat? Kanske låter ballasten så när lampan är paj?

    Hjälp mig i denna svåra stund… Eller sälj mig en billig hps i stockholm.

    #357268
    reaper
    Deltagare

    Om N är blå, och F är brun, så är det rättkopplat… fasiken, har redan lagt ut hur många tusen som helst…

    Å jag är fattig fan…

    #357269
    reaper
    Deltagare

    Den har varit inkopplad ett tag nu och ballasten blir inte varm.

    Ljudet fortsätter även när man skruvar ur lampan under drift.

    När kontakten dras ur stannar ljudet kvar, men först går det snabbare för att sedan slöa ner och försvinna efter nån sekund…

    Sitter å puffar för att inte få utbrott på prylarna nu asså… 👿

    #357270
    Wax
    Deltagare

    Fan ja önska att ja kunde hjälpa dej. Jag skulle bli fett arg o ledsen om min lampa krånglade, speciellt om jag hade lagt ner så mycket cash o byggtid som du har gjort på din setup.

    #357271
    Wax
    Deltagare

    Ta en extra titt på hur du har kopplat allt då? Kan ju kanske va nått sånt.

    #357272
    reaper
    Deltagare

    @Wax wrote:

    Ta en extra titt på hur du har kopplat allt då? Kan ju kanske va nått sånt.

    Jag har kollat allt… Frågan är om man kan koppla fel nere på lampans sockel, alltså råka switcha. Om nån vet, så jag slipper kapa upp ventslangen och dona så skulle jag bli skitglad…

    eller gladast vore jag om skiten kunde börja lysa…. :(

    Tack för stödet Wax…

    #357273
    Wax
    Deltagare

    hm, jag tror inte de spelar någon roll i sockeln. Ja menar, i en vanlig lampsockel till vanliga lampor så spelar de ju ingen roll.

    Men ja kanske har fel.

    #357274
    reaper
    Deltagare

    Vad har du för ballast, sitter det nån konding på den eller är det bara rektorn ??????
    Det spelar ingen roll hur du vänder polerna (L och N), det är ju växelström.
    Du måste se till att du har bra kontakt mellan ballast och lampa, den sträckan är jättekänslig. Det är tex svårt att dra ut ett uttag från ballasten in i odlingsrummet och ansluta Hps/mh:n med stickpropp. Detta beror på att lampan drivs med ca halva sänningen son du har i uttaget beroende på lampa. En 600 watts Growlux skall drivas med 125 volt för att brinna optimalt och kommer du under 115 kan det va svårt att få liv i den. Så se till att minimera motståndet mellan ballast och lampa. Inga skarvar och minst 1,5mm2 kabel men helst 2,5mm2 för minsta möjliga motstånd.

    Kan du lägga upp en bild så kan jag de om du kopplat rätt ……….

    #357275
    reaper
    Deltagare

    I botten på sockeln sitter det en fjäderbelastad kontaktyta, den fjädern kan bli dålig eller vara dålig från leverans, se till att du har kontakt där annars kommer det inte funka.

    Kan va så enkelt, är det vanligaste felet på lampor i stort föörutom trasiga bulbar då.

    #357276
    reaper
    Deltagare

    Alltså, allt ser och är perfelt på ytan. Det är bara det att den inte tänder och att det klickar… eller snare ”tickar”

    #357277
    reaper
    Deltagare




    :(

    #357278
    reaper
    Deltagare

    Okey, det tickar när jag försöker starta utan bulb i ens… Är det lampan eller?

    Om det är kortis, hur artar det sig… Kan det vara ett automatiskt skydd?

    edit: hur ömtåliga är dom här ballasterna egentligen?

    #357279
    reaper
    Deltagare

    Ser ju bra ut det där.

    Måste bara kolla, du har kopplat inkommande och utgående rätt va???? Jag ser inte det på bilden men från uttaget ska in i den som säkringen sitter på, den högra ser det ut att vara.

    Jag tror annars på dålig kontakt eller trasig lampa.

    Ballasten är inte så känslig så länge du inte kopplar den fel, vi vill inte ha 230 volt in på sekundärsidan, där vill vi ha 115-125 volt ut. Kolla att primär och sekundär är rättkopplat.

    Det är så svårt när man inte får känna och klämma.

    #357280
    reaper
    Deltagare

    Jodå jodå, allt är rätt kopplat… Om jag ändå hade en annan bulb å testa med. :(

    Vill inte köpa en bulb och sen komma på att det är ballasten, då köper jag hellre en beggad för runt 500ingen, har inte råd med mer den här månaden och om två veckor kommer sticklingarna skrika efter sol!!

    Blir så less…

    #357281
    reaper
    Deltagare

    Men era ballaster tickar väl inte om lampan inte är inkopplad va? Jag tror att det kan vara ballasten… jävla skräp… :(

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 40 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top