Mental förmåga; försumbart eller drastiskt sänkt?

 • Detta ämne har 11 deltagare och 21 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 22 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5021
  Paddington
  Deltagare

  Det som fick igång mina funderingar är det senaste utskicket av hampanätets nyhetsbrev ( http://www.hampa.net ) där man bifogar följande:

  ”***Vetenskap: Neuropsykologisk prestationsförmåga

  Inom ramen av en studie kring effekten av dronabinol (THC) hos 24 patienter med Tourettes syndrom som dagligen fick upp till 10 mg THC över en period över sex veckor, testades den neuropsykologiska prestationsförmågan. Under medicineringen, strax därefter och även 5 till 6 veckor efter att behandlingen avlutades observerades inga skadegörande verkningar på prestationsförmågan (t.ex. inlärning, ordminne, visuellt minne, delad uppmärksamhet).
  (Källa: Muller-Vahl KR, et al. Neuropsychopharmacology 2003 Feb; 28(2):384-8)

  Jag har rökt cannabis från och till i perioder sedan många år. Ibland dagligen, ibland inte på flera månader. Det har aldrig förorsakat någon fysisk abstinens eller något ”sug” större än det jag kan få efter t.ex. en påse ostbågar. Den senaste tiden, t.ex., har jag inte rökt på 3-4 veckor eftersom jag har mycket att fundera på just nu och då bara tenderar att bli förvirrad och grubblig om jag använder cannabis. Det är alltså inte heller någon effektiv ”flyktdrog” för mig. Jag vet dock att många inte har lika lätt för att växla mellan avhållsamhet och bruk eller missbruk och jag vet också att det finns de som inte blir speciellt aktiverade (alls…) av att röka på 24/7.

  I min strävan efter att finna någon slags ”sanning” mellan de rena överdrifter man matas med i Sverige och de rapporter som känns överdrivet optimistiska har jag kommit fram till att det förmodligen finns skäl att tro att man sänker sin mentala prestations nivå även under dagstid om man t.ex. röker varje kväll. D.v.s att THC i kroppens vävnader sänker den mentala prestationsnivån även om man inte märker det själv. Detta är inget jag har kunnat känna vara bekräftat i de perioder som jag rökt just varje kväll, inte heller min flickvän, som inte röker/drogar själv, säger sig märka några påtagliga skillnader.

  Hur är det egentligen? Vad kan man lita på och vad tycker ni om alla rön i ämnet? Även den effekt man får lära sig att ett beteende har lär ju ge en viss placeboeffekt som inte kan bortses ifrån. Är det någon annan som känner sig ha kommit fram till någon ”sanning” i frågan? Blir man dum i huvudet eller är det rent av harmlöst att röka ”den fete”? Jag misstänker att svaret finns någonstans mellan dessa extremer men det vore intressant om någon mer har synpunkter eller erfarenheter.

  #98095
  Kinky Afro
  Deltagare

  Jag tror det vore svårt att förneka att man påverkas av cannabis dagen efter. Själv märker jag det mest om man försöker utföra en idrottslig prestation. Spelar man exempelvis fotboll eller ishockey blir prestationen högst påtagligt nedsatt.
  Själva rökandet påverkar även konditionen, och i vissa fall känner man sig omotiverad dagen efter att pressa sig de extra millimetrarna som krävs vid t ex löpträning eller skrot-lyftande.

  Själv har jag tagit en universitets-examen samt utbildat mig till dykinstruktör efter ett tiotal år av ca 300 dagars rökande om året.

  Något jag vill nämna i sammanhanget är den påverkan cannabis tycks ha på språkcentrum.
  Det blir som bekant svårt att artikulera ord när man rökt på, något som ofta hänger i morgonen efter.
  Jag uppfattar problemet som extremt när dialogen förs på svenska, engelska är mycket lättare att uttala samt uttrycka sig på medelst stenad.

  Därför tror jag att en del (ok, jag vet det här är en lite flummig teori) av den skräck svenskar känner över cannabis har att göra med att vårt språk är så svårt att artikulera så effekterna av cannabis blir mer påtagliga (och därmed eventuellt rent obehagliga) för människor som försöker kommunicera på svenska (att stenad kommunicera på finska torde vara ännu svårare?)

  Jag skulle gärna vilja få lite feed-back på om andra uppfattar svenska som svårt att använda när man röker…

  #98096
  reaper
  Deltagare

  Jag har då lika svårt att uttala engelska som svenska när jag är stukad :D Fast det orkar man ju inte bry sig om.

  #98097
  Kinky Afro
  Deltagare

  Ta dig en joppe och pröva själv:

  ”Jag skall röka lite marijuana”
  ”I’m gonna smoke some marijuana”

  ”Du kompis, jag skall bara ta mig ner för trappan”
  ”Hey dude/mate I’m just gonna get down these steps”

  ”Sex laxar i en lackask”
  ”She sells sea shells on the sea shore”

  #98098
  HydraMan
  Deltagare

  Dedär med språk är intressant.

  Tror att de e högst individuellt, jag har förfallit till finska ett antal ggr.
  En kväll så skulle jag ha radiostund, de i andra änden vart lite förundrade då jag pratade finska in i bongen i 15min 😆
  Är de en av dedär negativa effekterna 😯

  Om prestationen, javisst är man lite lat-aktig dagen efter, kan ibland snurra runt min egen svans en halvtimma extra på morgonen efter en smokafest.

  #98099
  Farull
  Deltagare

  Jag har på senare tiden testat att vara pårökt när jag programmerar. Har mest tidigare skrattat åt tanken på att det skulle gå över huvud taget, men bestämde mig för att prova. Resultatet blev ganska intressant: :-)

  * Den mentala förmågan minskar inte alls, men den förändras däremot.

  * Att tänka i abstrakta banor, förstå hierarkier och se andra lösningar på
  problem blir mycket lättare. Många små program som jag kört fast i tidigare har löst sig tack vare rökningen.

  * Den rent fysiska biten av programmering, att pricka tangenterna med fingrarna, blir försämrad. :-) Man skriver alltså inte lika kvantitativt, men å andra sidan lite noggrannare, så man är ändå nästan lika effektiv.

  * Att fokusera på det som är intressant (och koppla bort resten av omgivningen) blir lättare när man rökt.

  * Inlärningsförmågan är ungefär densamma. Meningslösa detaljer glöms bort under rökningen, men det ”stora viktiga” sitter kvar desto bättre.

  Jag upplever ibland att ruset sitter kvar dagen efter, men har aldrig tyckt att det påverkat min mentala förmåga negativt. Som sagt, den blir förändrad, men inte försämrad.

  #98100
  reaper
  Deltagare

  Enligt min erfarenhet så försämras den mentala förmågan dagen efter. Jag studerar fysik och matematik på rätt hög nivå och kan använda det som en relativt exakt mall för hur psyket skiljer sig från dag till dag. Jag upplever det som att den abstrakta förmågan försämras i den mening att man inte kan fokusera lika bra som i nyktert ’dagen efter’ tillstånd.
  Ni kan testa detta själva, försök föreställa er någon geometrisk figur i huvudet (dvs visualisera och vrid på den) och jämför resultatet när ni gör samma sak i dagenefter tillstånd. Jag upplever iaf en skillnad. Inte 100% men kanske 25-50% (svårt att uppskatta mer exakt än så).
  Det brukar dock ha försvunnit efter ca 15-20timmar efter sista intaget, och givetvis är försämringen proportionell mot mängden thc man intagit.

  Kram

  #98101
  Paddington
  Deltagare

  Intressant diskussion, mer sånt! Jag har själv plöjt mig igenom över 200 universitetspoäng trots att jag rökt cannabis ibland. Det har dock aldrig varit tal om något kroniskt rökande utan något/några röktillfällen i veckan. Kan hålla med om att man har en lite seg/flummig känsla mentalt efter en kväll med mycket röka, men har det bara blivit en enstaka bonghit eller om det var ett par dagar sedan har jag inte kunnat känna skillnaden själv. Frågan är hurpass mycket man märker av den förändring som finns?

  Sedan funderar man ju på vad som skiljer de olika studier som presenteras åt. Vår egen Thomas Lundqvist, Lundaforskaren, har ju massor med belägg för att det är omöjligt att leva ett fullvärdigt liv om man röker gräs ibland. Om man nu skall lyssna på hans argumentation. Sedan finns det högvis med undersökningar som den ovan. Jag menar, 10 mg THC borde motsvara en rusdos, och om man 2003 gör en vetenskaplig undersökning är den väl ändå statistiskt säkrad på något vis. Det måste ju finnas standarder som skall uppfyllas antar jag..? Nog är det besynnerligt med alla motstridiga resultat alltid.

  Farull>> Jag sitter med en kurs C++ för tillfället. Det går segt. Kanske vore din studieteknik ett intressant alternativ :crazy: 8)

  #98102
  reaper
  Deltagare

  HydraMan: det där har hänt mig några gånger, inte finska, men…växla språk för att man tappar bort sig bland de språk man kan är nog inte så ovanligt, särskilt inte när man talar dem på ungefär samma nivå och ungefär lika bra…Det händer mig ibland när jag är ”normal” också, att jag svarar på fel språk när någon ropar på mig eller råkar få in ord där de inte ska vara. 😆

  Cat

  #98103
  Trestor
  Deltagare

  Har faktiskt aldrig märkt av några effekter dagen efter.. inte en enda gång :) Däremot så känner jag ett något starkare sug efter ganja, när jag rökt dagligen och sedan håller upp, än vad jag kan känna efter kanelgifflar eller muffins :). Men jag har dock aldrig några som helst fysiska besvär. Angående mental förmåga så har jag såväl pluggat, programmerat och ritat grafik stenad och det har gått bra hittils :) Är uppe i 100p vid det här laget. Har rökt nästan dagligen i 4 månader, men är för tillfället på ett uppehåll då det gröna guldet höll på att ta slut före sommaren… 😳

  #98104
  reaper
  Deltagare

  Efter en hel del problemletande då jag började röka, har jag kommit fram till att man hittar vad man söker. Eller bevisar vad man tänker kanske är en bättre beskrivning.

  De problem jag kunde hitta kunde jag även hitta när jag inte rökt på några veckor. Ganska dum sak att bli nojjig över egentligen :)

  En sak som lite mer rutinmässigt rökande däremot lämnar hos mig är en viss overklighetskänsla som tittar in när det är dags att sova. Detta leder visserligen till svårigheter att somna(duh), men jag är faktiskt ganska facinerad över tillståndet så det är egentligen inget problem.

  #98105
  Mooch
  Deltagare
  Farull wrote:
  Jag har på senare tiden testat att vara pårökt när jag programmerar. Har mest tidigare skrattat åt tanken på att det skulle gå över huvud taget, men bestämde mig för att prova. Resultatet blev ganska intressant: :-)

  * Den mentala förmågan minskar inte alls, men den förändras däremot.

  * Att tänka i abstrakta banor, förstå hierarkier och se andra lösningar på
  problem blir mycket lättare. Många små program som jag kört fast i tidigare har löst sig tack vare rökningen.

  * Den rent fysiska biten av programmering, att pricka tangenterna med fingrarna, blir försämrad. :-) Man skriver alltså inte lika kvantitativt, men å andra sidan lite noggrannare, så man är ändå nästan lika effektiv.

  * Att fokusera på det som är intressant (och koppla bort resten av omgivningen) blir lättare när man rökt.

  * Inlärningsförmågan är ungefär densamma. Meningslösa detaljer glöms bort under rökningen, men det ”stora viktiga” sitter kvar desto bättre.

  Jag upplever ibland att ruset sitter kvar dagen efter, men har aldrig tyckt att det påverkat min mentala förmåga negativt. Som sagt, den blir förändrad, men inte försämrad.

  Kan bara instämma i ovanstående :D

  #98106
  GrandNastyB
  Deltagare

  Sadra: Eftersom du visar både din icq och msn så antar jag att du i alla fall inte blivit nojjig… :P

  #98107
  Farull
  Deltagare
  Paddington wrote:
  Farull>> Jag sitter med en kurs C++ för tillfället. Det går segt. Kanske vore din studieteknik ett intressant alternativ :crazy: 8)

  Jo, det funkar bra med C++ och rökning faktiskt. :-)

  Off topic: Jag sitter just nu och skriver en kompilator/editor (i C++) för ett helt nytt sätt att programmera… Man kommer inte att behöva skriva en enda textrad för att göra ett helt program, eftersom man programmerar helt grafiskt, och koden sparas i en relationsdatabas. :-) Det kommer att vara objektorienterat och med samma snabbhet som din favoritkompilator. :-) Grundidén heter Eudola, http://www.eidola.com .

  #98108

  Tycker inte den mentala kapaciteten förändras nämnvärt av cb. Däremot tror jag det ligger en del i det där med att man blir avmotiverad. Jag blir det iaf om jag puffar dagligen.

  Intressant det här med språk också. Själv tycker jag alla språk blir lättare när man är lite stekt. Särskilt de man inte kan riktigt perfekt.

  Är det nåt jag lärt mig är det att cb påverkar alla olika.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 22 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top