Leif Lenke i VLT

 • Detta ämne har 3 deltagare och 12 svar.
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2587
  reaper
  Deltagare

  ”Många forskare ifrågasätter den svenska linjen, men de narkotikapolitiska statliga utredningarna gör nästan en poäng av att inte inhämta deras synpunkter. De som ändå lyckas göra sig hörda i debatten avfärdas som drogliberala och sedan är diskussionen slut, menar Leif Lenke.
  – Därmed skapar man ett anti-intellektuellt klimat, säger han.”

  http://dev.vlt.se/pub/vasteras.asp?art_id=22866&h=&n=

  Det var som fan, VLT brukar ju annrs mest ha med artiklar där de intervjuar nötter..[/url]

  #79125
  Atouk
  Deltagare

  – I Holland klarar de sig på 200-300 kronor om dagen. Det räcker med socialbidrag och lite småstölder, säger Leif Lenke.
  Dessutom tror han att höga priser ger en så kallad ”Tupperware-effekt”, som leder till fler missbrukare. Heroinisten tvingas att marknadsföra drogen i sin bekantskapskrets för att på så sätt skapa en kundkrets som kan finansiera hans missbruk.
  Under det senaste decenniet har samhällets syn på narkotika blivit allt hårdare. Samtidigt blir vi allt liberalare ifråga om alkohol. Trots att vi vet att de flesta narkomaner börjar sin karriär med en överkonsumtion av alkohol är det cannabis som pekas ut som inkörsporten – inte alkoholen.
  – Man bör bedriva en integrerad politik där alkohol och narkotika får sina rätta platser, säger Leif Lenke.
  Ett exempel på att det inte är så i dag är debatten om drogtester på arbetsplatser, anser Leif Lenke. Där är ju narkotikan ett ganska litet problem.
  – Det man borde testa på i så fall är alkohol.
  Därmed inte sagt att han förespråkar det.
  – Man kanske kan minska våldsbrottsligheten med 50 procent om man inför en mycket, mycket restriktiv alkoholpolitik. Men då får du ett övervakningssamhälle. Ett brottsfritt samhälle förutsätter ett totalitärt samhälle, det är bland det första man lär sig som kriminolog, säger Leif Lenke.

  Hur tror han då att den slutar – kampen om EU:s narkotikapolitik?
  – Det är svårförutsägbart. Det kan gå fort åt ena eller andra hållet. Se på Hamburg, där man bytte politik över en natt. De sa till oss: ”Vi har prövat er politik, den funkade inte”.

  Leif Lenke, professor i kriminologi vid Stockholms universitet verkar vara en klok karl :) Kloka tyska gubbar och gummor i Hamburg också :)

  #79126
  reaper
  Deltagare

  Enligt en färsk EU-rapport har Sverige cirka 26 000 tunga narkomaner. Holland har enligt samma källa lika många, trots en nästan dubbelt så stor befolkning.
  – Vad vi ligger bra till på är en låg användning av cannabis. Men syftet med det har ju hela tiden varit att blockera inkörsporten till det tunga missbruket och det har man misslyckats med, säger Leif Lenke.
  När det gäller dödligheten bland narkomaner ligger Sverige i Europatopp med cirka 250 narkotikarelaterade dödsfall om året, en femdubbling sedan 1970-talet. Holland redovisar bara ett 40-tal dödsfall om året.

  Bra att vi ligger på en låg användning av den så jättefarliga drogen cannabis, jag menar hellre att folk missbrukar heroin/kokain/morfin än den jättefarlige o dödlige drogen cannabis.

  #79127
  reaper
  Deltagare

  Det börjar kanske bli tjatigt, men en regering som bestämt sig är en regering som bestämt sig är en regering som bestämt sig. Ingen idé att försöka ändra på narkotikapolitiken än på ett par år. Vänta tills EU dömt ut vår politik. Då blir det annat ljud i skällan. Vår tid kommer, vänta bara 😆

  Det värsta är att få folk att förstå det där med inkörsport. Min egen teori är att de personer som tillhandahåller cannabis (oftast hasch) även är tyngre missbrukare. Så i och med att man kommer i kontakt med cannabis så kommer man i kontakt med andra och tyngre droger. Det är alltså inte gräset i sig som är inkörsporten utan personerna som tillhandahåller det. Självklart är det så att ren nyfikenhet ligger bakom en del också.

  #79128
  reaper
  Deltagare

  bra snubbe dendär leif… vi borde kontakta honom för mer åsikter osv som vi kan använda här på swecan.

  #79129
  reaper
  Deltagare

  http://www.su.se/sukat/index.php3?dn=uid=lenke,dc=crim,dc=su,dc=se

  Leif Lenke
  Kriminologiska institutionen
  Namn: Leif Lenke
  E-post: [email protected]
  Arbetstitel: Professor i kriminologi
  Anknytning: 3169
  Telefon: +468163169
  Rumsnummer: C 633

  Sukat
  användarnamn: lenke

  #79130
  reaper
  Deltagare

  ytterligare en artikel där Leif är intervjuad.

  http://www.lycaeum.org/forums/languages/Messages/39.html

  ojojoj… finns massor ju… här har vi en riktigt narkotikapolitisk kämpe… feta creds.

  http://www.google.com/search?q=Leif+Lenke

  #79131
  reaper
  Deltagare

  De sa till oss: ”Vi har prövat er politik, den funkade inte”.

  Så sant så sant

  #79132
  reaper
  Deltagare

  Dagens fråga på VLT.se;

  Borde hasch legaliseras?

  Resultat:

  Nej 210 röster 77 %
  Ja 61 röster 23 %

  http://dev.vlt.se/survey_resultat.asp?SurveyId=115

  #79133
  reaper
  Deltagare

  Kan nån vänlig själ tala om för mig var jag hittar all denna statistik angående dödligheten mm???

  #79134
  SmartBoy
  Deltagare

  http://www.emcdda.org/
  Kolla in rapporterna från 2001 och 2002, gärna de engelska varianterna för de svenska har förvrängt språkbruk. Har för mig det står en del i dessa rapporter.

  #79135
  reaper
  Deltagare

  @SmartBoy wrote:

  http://www.emcdda.org/
  Kolla in rapporterna från 2001 och 2002, gärna de engelska varianterna för de svenska har förvrängt språkbruk. Har för mig det står en del i dessa rapporter.

  Tack så mycket smartboy 😉 Precis vad jag letade efter! :D

  #79136
  reaper
  Deltagare

  Av de narkotikamotståndare som överhuvudtaget känner till EMCDDA så anser huvuddelen att det är oseriöst. Det finns ett ”smeknamn” betecknande EMCDDA… nånting i stil med EU´s drogliberala lekstuga.. nåt ditåt iaf. 🙄

  ..Så förvänta inte mkt respons om ni citerar nånting därifrån som säger emot deras fakta.. de citerar bara från EMCDDA när statistiken kan tolkas positivt för deras sak. 😡

  Leif Lenke fick mig nästan att välja kriminologi som karriärsval… hade Sthlm haft mindre bostadsbrist för några år sedan hade jag inte varit halvvägs socionom(/missbruksvetare) idag. 😉

  Även de andra kriminologerna på Stockholms universitet går på ungefär samma linje.. de vet vad de talar om och syns ofta i debatten i mindre kontroversiella ämnen.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top