LED belysningens framgång?

 • Detta ämne har 2 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #59123
  frilansaren
  Deltagare

  Jag har på senare tid sätt fler å fler odlingar med led-belysning som verkligen har varit i klass med hpsodlingar.

  Jag har inte följt det hela på en teknisk nivå, men av vad jag har fått höra så ska ”dom” ha fått till led att verkligen vara i ”nivå” med en hps.

  Jag funderar starkt på att beställa hem en 400 eller 600W led å testa en grow å se vad det blir, men är det värt det?

  Någon här som har egna erfarenheter av led?

  må väl :hippie:

  #615680
  exil
  Deltagare

  Har ett 90w 3 bands led ufo och jag bränner hellre pengarna på t5ho/PLL. PLL kostar ungefär 100kr/55w inklusive ballast, sockel, rör och frakt. Otroligt bra ljus för en billig peng.

  Baksidan på de nya starka LED lamporna är att du måste upp i princip samma w som HID och du behöver även ha ungefär samma avstånd.

  T5ho/PLL och sog/scrog och du kommer mycket nära 1g/w. Svalt, rätt spectrum och bygger 3-4cm och du kan ha dom 3-4 cm ifrån. Total döyta för armatur och avstånd till plantan landar in under 10cm. Med HID/LED avsätts nästan 1/3 -1/4 av din totala höjd till armatur + avstånd till plantorna.

  LED har enligt mig alla nackdelar HID har, avstånd till bulb och energiförbrukning + att de kostar ordentligt mycket mer.

  Jag tvivlar mer och mer på LED speciellt avståndet, lång blomtid, dålig ljusspridning. Det verkar inte vara vägen framåt helt enkelt.
  Hellre plasma om du känner för att blåsa cash.

  #615681
  frilansaren
  Deltagare

  tack för ditt svar :)
  Jag får leta upp nån som säljer T5ho/PLL och kolla närmare på det :)

  må väl :hippie:

  EDIT: Har du någon länk? skulle ju vara intressant att köpa å testa på min monster croppade som ska scrogas om några veckor, kan ju bli spännande att blomma den under så många T5ho/PLL jag får plats med.

  #615682
  exil
  Deltagare

  DIY FFS ;-) i slutet på tråden finns bra länkar och sökord. Huxflux blev de svårsökta.
  http://swecan.org//viewtopic.php?t=77996

  #615683
  frilansaren
  Deltagare

  :D

  tack exil :)
  ska kolla in det där ;)

  må väl :hippie:

  #615684
  exil
  Deltagare

  Tänk typ en enkel konstruktion som ett klassiskt villastaket. Då får du fin fin cirkulation. Bara köpa ett par brädbitar och aluminiumtejp på Biltema. Voila en fin reflektor för 150kr-ish.
  Cirkulation är nyckeln så lämna ett mellanrum mellan varje rör så värmen kan ”försvinna”. Du vill inte ha en tung gigantisk reflektor som blir som ett lock.

  Jag tror att PLL och sog/scrog eller dyl är något av det vettigaste sättet man kan odla på. Inte omöjligt att klå 1g/w. En norsk snubbe drog just 0.8g/w och då var inte tanken från början att köra PLL så ? 1g/w är absolut inom räckhåll.
  Snajdigt att kunna pussla ihop sitt eget spektrum med lite olika rör.
  Rören finns billigt hos lamportillallt.se
  Det verkar som att blandat spektrum ger klart bättre skördar än klassiska 2700k blom & 6500k vegg. Jag hade nog kört 50/50 vartannat rör hela vägen från frö till skörd.

  Akta ögonen.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top