LED, Autoblom & Kaktusnäring

 • Detta ämne har 5 deltagare och 12 svar.
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #58914
  Majktheman
  Deltagare

  Tjabbatjena SWECAN! :hemp:

  Jag har tänkt starta upp ett nytt projekt här framöver.
  Och hade några funderingar ang diverse.

  Min tanke är:

  Blue Mystic från Nirvana seeds.

  Kaktusnäring 3-2-6

  150w HPS som jag redan har.

  1st billig LED, här kommer stora frågan in. Vad och vars ifrån är det bäst att införskaffa en färdig LED panel?

  Ledgrow.se för 1100kr 50w

  Ledhydoponics.co.uk för 850kr 135w

  LED:

  Man tänker ju direkt att 135w är bättre än 50w. Men jag ser inte riktigt vad skillnaden skulle vara, är det bara så att Ledgrow har galet dyra lampor för att det är inrikes? Vad skulle ni experter säga ? Kan ni rekommendera någon annan? Ifall det finns någon bra LED lamps sida med avbetalning skulle jag uppskatta också !

  Kaktusnärning:

  Jag läste vid min förra odling om näring här på SWECAN, en tråd som ”Cthullu” hade skapat där han förklarade att i blom är det bra att ha dubbelt så mycket K som N i blom fasen, därför gör det ju kaktusnäring ganska perfekt, då det har 3-2-6. Tanken var att skippa näring i vegfasen(åsikter?) och köra på Kaktusnäringen i blom.

  Vatten:

  Jag funderade på att köpa vatten på flaska denna gång då vatten jag har i min kran har väldigt högt ph.
  Jag hade lite problem förra odlingen och jag vet inte vad problemet kan ha varit. Tankarna låg mot att vattnets ph var för högt.
  Har ju tyvärr ingen ph mätare och inget lackmus heller, kan eventuellt införskaffas!

  Vattenverk pH °dH Alkalinitet (mg/l)
  Bängholm 8,5 3,8 60

  Övrigt:

  Jag har en setup bestående av den del LE lampor samt en 150hps.
  Mylarklädda väggar och bra ventilation, använder mäsk som co2.

  Tanke:

  Tanken är att sätta endast 1 planta i en 10liters hink eventuellt 2 st.
  Köpa jord på Coop.
  Använda endast LED i vegfasen och fortsätta med LED plus HPS i blom.
  Ingen näring i veg utan bara i blom.
  Göra mäsk i en 2L flaska och låta stå under blomman.
  Köpa vatten på flaska?
  Jag hade även tänkt binda ner plantan runt hinkens kant i en spiral – såg denna metod på vårat kära youtube och det verkade som en väldigt bra lösning ifall man vill få det mesta ur sin planta!

  Jag hoppas att jag inte skrev för luddigt eller oseriöst och hoppas på konstruktiva svar !

  Mvh :hemp:

  #613986
  cthullu
  Deltagare

  det märks att du har klurat och tänkt efter och lagt ned tid på ditt inlägg, så givetvis bör det belönas med ett genomtänkta svar :)

  Hinner dock inte skriva så mycket, men en sak ville jag absolut tala om så fort som det bara går:
  googla ”LEDHydroponics.co.uk scam” man hittar mycket intressant….

  A Press Release issued today by Hydro Grow, alleges a large LED Grow Light Scam being run by a Mr. Ramanathan Mathiaparanam (aka ”Muddy”) in the UK, who operates three counterfeit sites: QuantumLEDBloom.co.uk, growlightuk.com, and ledhydroponics.co.uk.

  The 3 sites have been officially put on notice by Hydro Grow attorneys for selling of counterfeit, trademark and patent infringing merchandise, as well as the use of copyrighted images and text stolen from the Hydro Grow website. Numerous ”ripped-off” consumers have reported these sites to Hydro Grow and the British Trading Standards Institute

  Har genom åren sett flera andra scam-growshops i just uk, i många fall är det ännu värre och kunderna får inga varor alls. Vi är tacksamma offer då vi inte är benägna att gå till polisen.

  Så ett råd är handla aldrig från en butik innan du kollat upp ordentligt att den är en erkänt seriös butik.

  I övrigt, du kan ge blomnäring i veg med, funkar hur bra som helst (oftast bättre en ”vegnäring” !!) och plantorna mår faktiskt bara bra av rikligt med fosfor och kalium för rötter och stammar…

  Angående vattnet, du är beredd att lägga massa pengar på ledpaneler och grejor när du redan har en hps, då tycker jag du nog har råd att köpa en billig digital pH mätare också så slipper du spekulera om sådant, att mäta är att veta, pH är en av de få saker som är enkelt att mäta.

  Om du behöver/vill vattna med lägre pH än du får i kranen så är det nog både enklare och billigare med ph minus av något slag. (för att göra detta är dock en digital mätare ett krav, så det är välspenderade pengar)

  Strunta i mäsken om du inte har väldigt dålig ventilation. Har du bra ventilation blåser den CO2 du producerar med mäsk ändå bara bort innan den hinner verka om du inte använder helt kopiösa mängder socker.

  Glöm inte bort att ha en plan för hur du skall hantera lukten om du inte redan har det…

  #613987
  Majktheman
  Deltagare

  Tack Cthullu för ett konstruktivt svar !! :thinking:

  Googlade sidan nu och såg vad du menade! Jag ska verkligen kolla upp sidor bättre i framtiden!

  Jaha ! Jag trodde att närings byte även fungerade lite som en omställning för plantan, liknande ändring i ljusschemat ! Tack för tipset

  Ang ph-mätare; Tanken var att jag skulle köpa en sån eller lackmus papper
  men pengarna ströp ihop sig då jag såg vad priset på mätaren var :(
  Jag kommer inte lägga några pengar på LED lampan då en bekant kommer ha den till sitt växthus senare så hen betalar för den.

  Men är det en väldigt dum idé att köpa willys vatten tro? Har iofs inte kollat innehållet på en 10l dunk där, utan det var bara några spekulationer kring ph problemet.

  Vent o co2; Jag har rätt dåligt insug i rummet och kan inte göra så mycket åt saken. Det är en ”walk-in-closet” så rummet är inte jättelitet men inte väldigt stort heller 3-4m2.

  Lukt; Jag har ännu inte haft några problem med lukt i tidigare projekt. Jag satt 4 frön i mitt förra projekt och lukten var inte så farlig(kan ha med att det luktar runkbulle i min bostad i övrigt)

  Jag har en väldigt låg budget och det kan låta oseriöst, men jag vill verkligen göra det snyggt och bra för den lilla pengen jag har. Största anledningen att jag gör det är för att aktivera mig själv och min disciplin. Då jag märkt att mitt välmående ökar på både själva odligen och slutprodukten.

  Tack så mycket för dina svar Cthullu!

  Fler åsikter och förslag mottages gärna :hippie:

  #613988
  Majktheman
  Deltagare

  Jag har läst lite mer nu ang lampa. 8)

  Jag har läst lite av ”exil’s” posts här på forumet ang PLL, kompaktlysrör.

  Ifall man gör som hen säger och beställer hem ballastrar för 30kr på ebay och sedan två 55w 6500k rör för vegfasen
  Och kompleterar med en eller två 55w 2700k rör för blomfasen samtidigt som jag har på min 150w hps. Är det för overkill på 1-2 plantor eller låter det som en bra idé?

  I detta fall så gör jag en egen reflektor eller köperoch bygger om en från ProfessionalGrow.

  Någon som har en åsikt ifall det är bättre att köpa en 50w LED för 1100kr eller att göra på detta sättet för cirkus 500kr? LED håller iofs 50000timmar och kompaktlysrör 15000timmar :kimblah:

  #613989
  snusmumsriken
  Deltagare

  @Majktheman wrote:

  Jag har läst lite mer nu ang lampa. 8)
  Någon som har en åsikt ifall det är bättre att köpa en 50w LED för 1100kr eller att göra på detta sättet för cirkus 500kr? LED håller iofs 50000timmar och kompaktlysrör 15000timmar :kimblah:

  Jag skulle ha kört på LED-lampan för att den producerar knappt någon värme alls, håller mer än tre gånger så länge och drar en bråkdel av strömmen. I längden är det helt klart värt det, även om det kan svida lite när man köper in den.

  #613990
  exil
  Deltagare

  Jag har kört både LED och PLL och jag hade tagit PLL. Ingen farlig värme från PLL och lätt att trixa och byta spektrum. Monterade vert på stolpar/väggar tar de minimalt med plats.
  Mina 200kr på 110w PLL.

  #613991
  Majktheman
  Deltagare

  Jo LED håller länge och är behändiga, men jag vet som inte vad 50w LED skulle motsvara i PLL.

  Plus – med LED skulle väll vara att den ska sedan vidare till ett annat växthus med frukter och grönsaker efter detta projektet är klart.
  Dom är väldigt smidiga och passar in i många och trånga miljöer. Och lång garanti.

  Plus – med PLL skulle ju vara att dom är lättanpassade och att man skulle kunna kräma på en hel del lumens för den lilla pengen man lägger ut.

  Minus – med LED är priset och att jag inte har så stor koll på vad en 50w skulle motsvara, samt att dom inte verkar ha någon bred spridning på ljuset.(Speciellt inte på dom minsta lamporna)

  Minus – med PLL är väll säkert att det blir varmare i rummet, med tanke på att jag inte har väldigt bra insug eller utsug som jag skrev i tidigare inlägg. Bara av en 150hps(med ballast) och 75w LE i rummet så ligger det nästan på gränsen till att det är för varmt. Samt att det tar lite längre tid att hämta hem kina-mekket

  Men somsagt så vet jag inte vad 50w skulle motsvara i PLL, har läst att 50w LED kan jämföras med en 150hps ifall jag inte minns fel.

  Exil: Jag satt förövrigt och läste soptunne growbox-tråden som du länkat med PLL och den var onekligen intressant! Satt uppe i timtal och studerade mästerverket !

  Tack för hjälpen jag får! Fler råd och tips mottages gärna ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :hemp:

  #613992
  exil
  Deltagare

  Har sett så många misslyckade LED odlingar både av noobs och erfarna. Tittar jag i min kristallkula ser jag besvikelse över oerhört lång blomtid och få g.
  Jag kan tänka mig köra LED igen men då är det till vegg, det tycker jag dom är riktigt bra på.
  PLL vert är svårslaget de trycker ut nästan lika många L/w som en 150w HPS. Till det låga priset av 100kr/st ballast+sockel+frakt+rör. Det är helt enkelt mycket svårt att slå.
  I ett växthus han du täcka en yta 110cm x 20cm med två rör (eller 60×40) med kanonljus.
  LED är inte där än (till ett ok pris). Du får förmodligen skit för 1000kr.

  #613993
  cthullu
  Deltagare

  Eftersom du som jag fattat det har tight med pengar och redan har en hps och bara tänker odla 1 – 2 plantor med kort/ingen vegperiod ser jag ingen större anledning att köpa någon mer belysning överhuvudtaget.

  150w hps är i princip redan overkill ändå för en så blygsam odling.

  Köp en digital pH mätare istället iom att du misstänker du har problem med kranvattnet och kan behöva justera.

  #613994
  Majktheman
  Deltagare

  Tack för svar !

  En till lampa blir det oavsett, eftersom en vän behöver det efter mitt projekt är klart, vännen betalar även för just lampan.

  PLL verkar som en bra lösning för en liten peng.

  Ska även överväga ett fixa en ph mätare av något slag.

  Med det sagt så är jag väll i princip redo att köra igång.

  #613995
  Majktheman
  Deltagare

  Har nu äntligen fått hem 55w ballastrarna från kina, så nu ska jag sätta igång.

  Hade en fundering gällande ljus.

  Jag har nu:

  1st 150W HPS
  1st 2700k 55w PLL
  2st 6500k 55w PLL

  Så:

  Skulle det påverka blomningen ifall jag använder 6500k rören också under blom? Blir det för overkill eller utvecklas plantan fel ifall man kör med både rött och blått spektrum ?
  Plantan kanske har en max gräns för intag av ljus? Jag har ju en hel del lumens nu på en relativt liten yta.

  Tycker ni att jag ska köra endast 6500k under veggen, och mata på med alla under blom?
  Eller ska jag köra 6500k under veg och endast 2700k + hps under blom?

  Jag har auto frön så det spelar kanske inte sån stor roll? Dom slår ju om såpass snabbt.

  Värmen kan jag ännu inte svara för då jag inte satt ihop allt. Men ifall värmen inte skulle vara något problem när allt är ihopsatt dvs?

  Jag har även byggt ihop ett eldrivet ”kullager”(Ni vet vissa lite äldre TVmöbler har en vridbar skiva där TVn står på) Jag har tagit bort vridmomentet under skivan och satt fast krukan på den. Och sen kopplat en liten elmotor som snurrar kullagret. Så plantan snurrar sakta runt och tar ca 15min för att den ska ha snurrat ett varv.
  Har ni experter några åsikter ang denna idén?

  Min tanke var att kvinnan skulle få ett jämt ljus och att det inte skulle skapas några brännpunkter.
  Tänkte då även sätta PLL rören vertikalt runt plantan.

  Har somsagt mylarklädda väggar och en reflektor i taket för HPSn.

  Har lånat en kamera så ska se ifall jag lyckas lägga upp nån bild här på swecan.

  :thinking:

  edit:

  Ljus frågan är ju såklart menad ifall det skulle ge bättre resultat med fler lampor, då jag vet att jag har helt klart tillräckligt för en sån blygsam odlig som cthullu sa.

  #613996
  Majktheman
  Deltagare

  OT: Började nojja lite nu när jag glömde använda TOR när jag skrev inlägget.
  Visst är detta bara en rekommenation eller är det väldigt viktigt att använda denna tjänst när jag skriver på Swecan nuförtiden?

  #613997
  Teslakid
  Deltagare

  @Majktheman wrote:

  OT: Började nojja lite nu när jag glömde använda TOR när jag skrev inlägget.
  Visst är detta bara en rekommenation eller är det väldigt viktigt att använda denna tjänst när jag skriver på Swecan nuförtiden?

  Beror på hur hög säkerhet du vill hålla osv, finns nog inget kort svar på frågan.. Förutsätter att du inte gör några grova missar som att använda samma användarnamn här som på någon sida där du gett ut info som gör det går att knyta namnet till din fysiska person..

  I grova drag ”funkar” det med nån typ av proxy/anonymitetstjänst (använder du firefox finns tillägg för detta) så loggas inte din egen IP, dock är den spårbar vilket man undviker med TOR, då trafiken ist hoppar mellan slumpade IPs vilket gör den omöjlig att spåra.

  Nu sträcker sig inte min kunskap om internetsäkerhet längre än såhär, men av ren självbevarelse drift tycker ja det är något man iaf bör ha lite kunskap om :P

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top