Lämplighetsintyg för körkort och 4 år gammal dom?

 • Detta ämne har 2 deltagare och 7 svar.
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31202
  reaper
  Deltagare

  För fyra år sedan blev jag dömd för ringa narkotikabrott, jag hade en liten bit hasch (ca 1,5 gram), två färdigrullade jointar på mig samt givetvis THC i urinen…

  Nu har jag slutligen fått ett behov av att införskaffa mig ett körkort och det föranleder frågan: Kommer jag att behöva lämna urinprover under lika lång period som personer som redan innehar körkort, dvs 3 st intyg under en 18 månaders period?

  Jag har hört ryktesvägen att i sådana här fall kan praxis vara annorlunda och endast innebära att jag måste lämna ett intyg, alltså kissa under 3 månader och sedan få ett intyg?

  Detta är den enda kontakt jag haft med polisen och eftersom jag aldrig haft kontakt med socialen eller någon annan myndighet antar jag att detta är det enda register jag finns bokförd i. Jag var för övrigt 20 år när jag blev dömd för mitt ”brott”.

  Nu har jag både eget företag och avslutar precis min högskoleutbildning, kan detta tala för mig på något sätt, alltså kan jag åberopa detta i och med att det är pga mitt företag som jag är i stort behov av körkort?

  Tacksam för svar, men samtliga spekulationer avbedes om ni inte har saklig grund att stå på…

  #362752
  reaper
  Deltagare

  Är du i behov av att skaffa körkort så är du det, då spelar det ju ingen roll hur många gånger du får pissa egentligen.

  Jag tycker att du ska ringa till polisen och höra med dem, eftersom de borde veta bäst och framför allt bättre än någon här på forumet – vare sig de har ”saklig grund” eller inte.

  Snuten kommer förklara för dig vad som gäller och då tvivlar jag på att det spelar någon roll om hur mycket förkunskap du har. Detta då de flesta poliser säger vad som gäller och inte lämnar något utrymme för den med kunskap att ”köpslå”.

  Förörvrigt hoppas och tror jag att det kommer gå bra för dig. Det är kul att se att en ”pothead” har både eget företag och högskoleutbildning, sådant som behövs för att få bort den automatiska knarkstämpeln som haschrökare får.

  Lycka till och posta gärna hur det gick!

  #362753
  reaper
  Deltagare

  dubbelpost

  #362754
  reaper
  Deltagare

  Givetvis spelar det ingen roll egentligen, förutom att jag inte vill bli förnedrad under 18 månader för ett ”brott” jag redan sonat i och med att jag har betalat mina böter… Körkort kommer jag ta oavsett om jag så skulle behöva pissa i 10 år.

  Polisen har jag redan pratat med och det är INTE de som bestämmer i detta fall, utan det är Länsstyrelsen som bestämmer om pisseproven. Alltså är det min individuella handläggare som bestämmer, och denne man/kvinna känns ju i så fall mer lättpåverkad. Man vet ju aldrig om det är ett fellow pothead som sitter där… 8)

  Det jag undrar över är vad PRAXIS säger, alltså gäller samma sak för de MED körkort, där det ändå på något sätt känns mer berättigat att man bevisar att man är ren under en längre period för att få behålla körkortet. Själv ska jag ju bara bevisa att jag är lämplig att få övningsköra. Är det bara jag som ser skillnaden?

  #362755
  reaper
  Deltagare

  Och jag vill tillägga att med saklig grund menar jag liknande erfarenheter, eller ännu hellre juridiska kunskaper inom området.
  Kanske jobbar någon på länsstyrelsen? :)

  #362756
  chong
  Deltagare

  Jag tror det är så att man försvinner ur registren efter tre år, (ganska säker) kolla datalagen och personuppgiftlagen. Och då kan dom inte se att du har en dom från tidigare. Det är bara vissa polisregister (i sverige) som lever längre än så. Så påminn dom inte om din tidigare dom utan sök lämpa som ingenting har hänt så är chansen stor att det ordnar sig.

  Mvh chong

  #362757
  reaper
  Deltagare
  chong wrote:
  Jag tror det är så att man försvinner ur registren efter tre år, (ganska säker) kolla datalagen och personuppgiftlagen. Och då kan dom inte se att du har en dom från tidigare. Det är bara vissa polisregister (i sverige) som lever längre än så. Så påminn dom inte om din tidigare dom utan sök lämpa som ingenting har hänt så är chansen stor att det ordnar sig.

  Mvh chong

  Rent jävla skitsnack och jag tycker det är kasst av dig att svara trots att du inte har någon som helst saklig grund! Även om du skrev ”jag tror” så är det ingen ursäkt för det var saklig grund han var ute efter.
  Här har jag kopierat in det som stämmer direkt från polisens hemsida, tog 2 minuter att få fram men trots det skulle Chong gissa sig fram:

  Hur länge finns ett brott i belastningsregistret?

  Det beror på vad påföljden, straffet, blev för brottet. Om påföljden innebär penningböter ligger belastningen registrerad under 5 år.

  Innebär påföljden villkorlig dom, åtalsunderlåtelse, besöksförbud, skyddstillsyn, vård inom socialtjänsten med mera ligger belastningen kvar 10 år från doms- eller beslutsdatum. Vid fängelsestraff och ungdomsvård räknar man 10 år från avgång från fängelse eller ungdomsvård.

  Alltså kommer han finnas kvar i registret ett år till om det, som han skrev, gått 4 år sedan dess.

  #362758
  chong
  Deltagare

  Nu skrev jag ju faktiskt att det gällde dom flesta register utom vissa polisregister och eftersom jag var osäker på antalet år som det handlade om så gav jag dessutom en hänvisning till datalagen och pul. Jag vet folk som suttit inne längre tider men fått lämpa utan att pissa bara genom att vänta, eftersom man försvinner ur registren efter ett tag.
  Det finns ju vissa polisregister som man aldrig försvinner ur typ spaningsregistret. När jag satt häktad så gick vi en kurs om just datalagen och personuppgiftlagen så rena gissningar är det inte frågan om.
  Men man kan ju inte förlora någonting på att söka lämpa och det var det jag menade.
  Polisen har fel ibland och lämnar även ut fel uppgifter ibland. Vet eftersom jag varit med om det.

  Mvh chong.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top