Kvävebrist? Behöver analytisk hjälp!

 • Detta ämne har 1 deltagare och 12 svar.
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21702
  Enviousness
  Deltagare

  Till Mod: Vänligen släng inte över denna tråd till sjukstugan direkt då det här är ett problem främst ämnat att lösas av folk med god erfarenhet av hydro-odling.

  Snabbt och sammanfattat:

  Planta 4:a veckor in i blom, visar många tecken på kvävebrist. Plastiga, böjda, skrumpna blad (framförallt i topparna), spontan gulnad på blad (nej, inte blomgulnad), och en ovilja att utvecklas vidare. Plantan reagerar dock inte på en boost med flytande blåkorn för att påöka kvävehalten. Näring i övrigt är Hesi + SuperVit. Kan den ha drabbats av någon form av närings-lockout (eller vad tusan det kallas), så den inte klarar av att ta upp nödvändiga ämnen? Och isåfall, hur åtgärdar man problemet? Eller är det något helt annat? PH-värdet är och förblir detsamma det alltid varit, så det skulle vara mycket märkligt om det var något sådant som orsakade problemen. Setup i övrigt har gåtts igenom och kollats av, och felsökningen ledde inte till något. Allt är precis som sig bör. Vämre, luftfuktighet, etc.

  Ska försöka slänga upp en bild så fort som möjligt för att påskynda all eventuell hjälp. Jag har inte tid eller ork att förlora ännu en planta. All form av information och hjälp uppskattas och välkomnas fullt ut! Brainstorma, humma och klura. Jag pallar inte med att bli av med den här honan. Om ni som mycket som anar eller misstänker något, snälla, posta era tankar.

  Jag återkommer a.s.a.p. med mer information och förhoppningsvis ett antal bilder samt en mer detaljerad beskrivning av hela situationen.

  #269700
  reaper
  Deltagare

  Vad jag vet är inte Flytande blåkorn hydronäring. Kanske har något med det att göra? Prova att använda en näring speciellt anpassad för odling i hydro är väl ett ganska hett tips.

  #269701
  reaper
  Deltagare

  Nu har jag ingen god erfarenhet av hydro-odling som du efterfrågar, men jag hade en dam som vart riktigt risig ett par veckor in i blom pga. kvävebrist, så jag vet lite vad det handlar om.

  I mitt fall så var det saltuppbyggnader som gjorde att pH-värdet bråkade med mig, och därmed kunde inte plantan ta upp kväven som den behövde. Jag flushade då mediumet grundligt med ph-stabiliserat vatten samt lite Cannazym. (Runt 15 liter) Sedan gjorde jag en ny näringslösning med lite mindre blomnäring än vanligt + lite av mitt eget urin. Kan verka lite äckligt kanske, men jag visste inte riktigt vad jag skulle göra. Urin innehåller ju en väldigt hög halt av kväve, men även lite andra mindre nyttiga ämnen, så att gödsla med urin är väl inte ultimat, men det funkade för mig, och plantan är nu inne på sina sista veckor i blom !

  Kom gärna med ett par bilder och tala gärna om hur du odlar. En närings-lockout är inte så ovanligt, och det kan mycket väl vara det som ställer till lite problem för dig.

  Hoppas allt ska gå bra, det är så jobbigt när ens älsklingar är sjuka.

  Håll oss uppdaterade !

  Stoertkrukan

  #269702
  reaper
  Deltagare

  Det är nog som du tror med en närings-lockout. Hur har du doserat din Hesi näring?. Överdoserar man deras näring så tas för mycket spårämnen upp vilket låser ut dom viktiga näringarna. Detta visar sig oftast som en annan brist. Håll dig till den rekommenderade dosen och köp enzymer för att förbätta upptaget.

  #269703
  reaper
  Deltagare

  Hej!
  Jag skulle byta allt vatten och fylla på med nytt doserat precis enligt anvisningar. Gör gärna rent kärlet också. Jag tillhör dem som inte tror att det är så viktigt vad du använder för näring, blåkorn fungerar säkert alldeles utmärkt i rätt dosering. Har inte i skallen hur du skall dosera det dock.

  #269704
  reaper
  Deltagare

  har en waterfarm, och 2 bubblare, kör på samma näring på alla.. men i waterfarmen har plantan börjat hänga sedan rötterna nått näringslösningen.. är de krav numera på att man måste ha bubblare i tanken?

  Kör :

  AQUA Flores

  Både Aqua Vega/Flores är tvåkomponents näringslösning där flores är för blom perioden.

  vore jättetrevligt om nån expert kunde svara :)

  #269705
  reaper
  Deltagare

  fishy : Jag satte inte in något extra syre i mina tankar förrän första veckan i blom. Och då hade rötterna legat i vattnet minst en månad. Hur ser rötterna ut ? Är dom vita och fina och inte stinker sunkträsk så är det nog inte problem med rötterna.

  Vad använder du för medium och vad ligger du på för pH ?

  Stoertkrukan

  #269706
  reaper
  Deltagare

  rötterna är fina.. har lite svårt att hålla kontroll på ph:t i alla tankar/bubblare faktiskt. Har vanliga leca kulor som medium, fyllde dock inte upp med leca kulor ända upp till kanten av waterfarmen. Men nu verkar den resa sig lite då jag bytte ut vattnet.. :) Fast efter en dag har den(waterfarmen) inte rest sig ordentligt fortfarande 😥 Funderar lite smått på att slänga i väteperoxid.. MEn frågan är om de är en bra lösning.. Funderar lite också på om de rinner för mkt vatten så att de samlas massa vatten i den övre delen där leca kulorna ligger ? Borrade några små hål extra i denna övre del innan jag började odla.. Har en något för stark pump pga att min hydroshop inte hade någon annan.. Kanske blir för mkt vatten?

  #269707
  reaper
  Deltagare

  Vanliga Leca-kulor har ett högt pH-värde och kommer höja ditt Ph eftersom. Håll utkik i tanken efter en guldig ”sand” Detta är rester från leca-kulorna som har nötts mot varandra. Byt hela näringslösningen om så är fallet.

  Jag skulle tro att ditt problem är dräneringsförmågan. Borra så många hål du vågar i överdelen och sätt pumpen på en timer så den inte står och går 24/7. Är dräneringen för dålig kommer rötterna att ruttna.

  Väteperoxid är det bara att köra på med. Perfekt om du inte använder dig av syresten, men ändå vill ha lite extra syre i tankarna. Jag doserar Väteperoxid, 2-2.5ml/liter lösning. Bara att köra…

  Så, försök borra lite fler hål, sätt pumpen på en timer och stick ner till närmaste välsorterade färghandlare och köp lite Väteperoxid.

  Good luck my man :D

  Stoertkrukan

  #269708
  reaper
  Deltagare

  Jag tänkte även rekomendera dig att du prövar COGR-slabs från Canna i kommande odling/odlingar. Det är i min mening ett mycket mer förlåtande medium än Leca-kulor. Rötterna stormtrivs, och jag tror säkert tillväxten är snabbare.

  Cocos överhuvudtaget känns så rätt faktiskt. Ordet ’Jord’ har jag strukit från min odlar-ordlista 😆 :D

  Stoertkrukan

  #269709
  reaper
  Deltagare

  nu har rötterna blivit lite bruna på sina ställen =( väteperoxiden hjälpte inte så mkt.. fan *tänka tänla* nu är de bara skitwaterfarmen som krånglar =(

  tror även de blivit lite för varmt för tanken ibland.. doh

  #269710
  reaper
  Deltagare

  Kvävebrist förekommer i 9 av 10 fall i cocos. Detta underlättar en explosiv rotutveckling men kan ses som ett stort fel om man bara ser på bladen.

  Självklart finns trix för att fixa till näringsbrister. Det bästa för dig att ta 10ml Hesi Coco / 10L vatten och bladmata dina små med duschar under ett par dagar med lamporna på. Du kommer efter ett par duschar märka att bladen tar till sig näringen och sakta blir mörkare. Gör på detta sätt tills de ser tillräckligt gröna ut. Du kan annars bara ta en blomspruta och ha 2/3 vatten och fylla upp 1/3 näringslösning som du normalt använder. Olika lösningar kan ge olika resultat beroendes på hur stora brister ens planta har.

  #269711
  reaper
  Deltagare

  Enviousness: Om problemen sitter framförallt i topparna så är det inte kvävebrist du har. Kväve är väldigt mobilt i växten och visar sig därför alltid på äldre blad, då plantan kan transportera det genom floemet till nya skott och blad.

  Jag tror att Stoertkrukan har rätt när han säger att dräneringen, alltså syretillförseln till rötterna, kan vara problemet. Flera mineralnäringsämnen, såsom järn, blir otillgängliga om syretillförseln är otillräcklig.

  Lycka till!

  Mvh
  aurora borealis

  EDIT: Såg nu att det var en gammal tråd som blivit uppdragen, men mitt inlägg kanske kan tilföra något ändå…

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top