kommentarer på deezacks odlingsguide

 • Detta ämne har 1 deltagare och 1 svar.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4115
  Trestor
  Deltagare

  Hyfsad nybörjarguide, men den har väldigt många fel vad gäller ljus.

  Att LE är billigare stämmer bara om man redan har socklar etc. och knappt ens då. Ett 36w lysrör kostar inte mer än en 20-30 spänn, och ger då mer än dubbelt så mycket ljus än en 20w LE. Armaturer är problemet.. köpa nya kostar några hundra, men man kan hitta gratis på byggen, återvinningscenter, soptippar, skrotupplag etc.

  Fel också att LE ger 800 lumen, i varje fall om du menar 20w som egentligen är det enda som är värt att odla med. 20w LE ger faktiskt 1200 lumen. Ett 36w lysrör ger dock 3800 lumen… Nu är det dock dumt att mäta ljus till växter i lumen eftersom lumen är det ljus människor ser, bättre att använda PAR, som är det ljus växter ser och kan använda.

  Till sist, HPS ger absolut INTE ett brett spektra!! Här är verkligen en tabbe… HPS ger det smalaste spektrumet av alla lampor som finns på marknaden. En LE t.o.m har mycket bredare. Däremot ger ju en HPS mer ljus och kan till viss del kompensera detta genom mängden. En MH är dock mycket bättre val om man ska köra med en lampa hela ljusperioden, bredare spektra än HPS och ger mer ljus som plantan kan använda, penetrerar också grenverket bättre. Både MH och HPS bör dock kompletteras med lysrör just pga smalt spektra. Lysrör är nämligen de bästa lamporna vad gäller spektra.

  #92292
  DoD
  Deltagare

  Orkar du rätta till det du tycker behöver justeras?
  Bättre att det är korrekt, eller hur!

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top