kartonglåda

 • Detta ämne har 2 deltagare och 8 svar.
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4670
  reaper
  Deltagare

  Nu är jag igång igen med en miniodling som jag tänkte utföra. Jag har precis klarat upp en obehaglig polishistoria igår i tingsrätten så nu är jag fri som en fågel och paranoian har lagt sig och som resultat av detta blir det en odling som bara drar en planta i taget eftersom jag inte kan riskera för mycket nu eftersom jag har villkorligt.

  Tänkte bygga mig en box i kartong som jag hade tänkt klä med aluminium och installera fläktar och använda mig av 4 st 18w lysrör och 4 st 23w LE lampor som ljuskrona.

  Är det inte alls bra att bygga i kartong med tanke på risk för fuktskador och dyligt? Skulle vara så bra om det gick för jag har en massa flyttkartonger över och har ingen egentlig lust att köpa mig virke och lägga ner hela min själ i det.

  #96118
  Hr Sanders
  Deltagare

  Jodå det går att bygga en setup i en kartong. (Vill man köpa trä, så kan man bygga en låda som man sätter i en kartong.) Möjligen kan du behöva palla upp den med något för att klara belastningen från lampor mm.
  Tänk också på det där med fukten, en fuktig kartong blir mjuk.
  Klä bottnen med t.ex vaxduk.
  Brandrisken blir möjligen högre i en kartong, en huvudorsak är stabiliteten.
  Det här med folie kommer upp hela tiden, och jag säger samma sak om och om igen:

  • Matt vit färg reflekterar ljus bättre än aluminium folie.
  • Den matta sidan av folien reflekterar ljus bättre än den blanka sidan.
  • Blanka väggar dels reflekterar sämre, dels kan orsaka hotspots.[/list:u]Måla alltså innsidan av kartongen med matt vit färg.

   I en flyttkartong får du god plats för en planta fim:a så den blir buskigare, eller flera mindre plantor, möjligen lite lite höjd. Du kommer kanske att få binda ned plantan, eller, varför inte scrog.

   Happy growing! :)

   / Hr Sanders.

  #96119
  reaper
  Deltagare

  nått man ska testa nån gång när man inte har nått bättre för sej då?
  Det kan bli lite trångt och att krtongen kommer att rasa, men gå ut i skogen och hämta pinnar eller gå till något sågverk och fråga/ta några spill plankor som dom inte kommer att använda från deras plankproduktion och staga upp kartongen då behöver du inte vara rädd för att hela skiten rasar samman. 8)

  #96120
  reaper
  Deltagare

  Ta en sopsäck i plast (dom där svarta) och lägg i om den platsar. Hål i botten för dränering. Du kan också ta en eller flera skivor och dela upp med om du ska sätta flera plantor.

  Radix har lagt in en förklaring med bild om detta någonstans. Sök.

  Kanske inte så estetiskt, men har man trångt är fyrkantiga odlingskärl att föredra pga att de är mindre skrymande. De är svårt att få tag på bra fyrkantiga krukor hos trädgårdsförsäljare, men jag kan meddela för den intresserade att Silvan (byggvaru- och trädgårdskedja som finns på olika orter. Se länken nedan) har nu ”påskerbjudande” på en fyrkantig kruka i olika storlekar i zink (79,95 kr för samtliga storlekar). Har köpt en på 34cm höjd, och den rymde 12 liter.

  http://www.silvanbygg.se/

  EDIT: Här går krukorna att se på vänster sida:

  http://www.sp2.as/silvan/svensk/uge15_100403-200403/side.asp?p=10&m=32

  #96121
  reaper
  Deltagare

  Kartong? Papper alltså? Det vill jag verkligen avråda ifrån pg.a. brandrisken!!!! :?

  #96122
  reaper
  Deltagare

  Tack för alla tips. Jo det är ju en viss brandrisk. Men jag kommer ha rätt bra ventilation för en planta. Kommer använda mig av 6 st 12v fläktar och så kommer det står lite öppet så ofta jag kan, när jag är hemma.

  Kanske får använda mig av lite stöd och så men det kanske går. Får skriva sen när arbetet satt igång så vet jag hur det går 😆

  Spread the seed :P

  #96123
  reaper
  Deltagare

  skriv hur det går när du har börjat….
  peace

  #96124
  reaper
  Deltagare

  Det är faktiskt redan klart. Fläktarna blev inkopplade idag så nu väntar jag bara på att fröna ska gro. Det är inte direkt det snyggaste utrymmet men det är byggt på gamla kartongbitar och små träbitar som jag hittat här och var. Inte en ändå spik är använd eftersom jag inte hade några hemma och jag kan verkligen inte vänta på saker.

  Så här blev det i alla fall. Jag tror det blir bra 😉

  Utrymmet:

  Golvet i utrymmet med insuget:

  #96125
  reaper
  Deltagare

  Haha! Vansinnigt! Förtjänar att lyckas! :D

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top