Johan odlar industrihampa

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31158
  reaper
  Deltagare

  http://www.sodran.com/artikel.asp?id=1672682 (bilder)

  Quote:
  Klämshyttan

  – Tyvärr har det varit alldeles för torrt i sommar så det är bara de här plantorna som har blivit så stora som de ska bli, säger Johan Berg och pekar på en grupp tre meter höga, bambuliknande buskar. Plantorna han pratar om har det latinska namnet Cannabis sativa, men benämns i vardagsspråk som hampa. Under en lång tid var det förbjudet att odla hampa i Sverige, men nu har det åter blivit tillåtet.

  I maj sådde Johan Berg för första gången fiberhampa.

  – Jag var på en föreläsning där projekt Dala Hampa berättade om odling av industrihampa och blev intresserad. Jag tycker om att prova på att odla nya sorters grödor, berättar Johan Berg.

  Hampa är en växt som har en mängd olika användningsområden. Johan Berg odlar en hampa som heter Fidora 17 och är av sorten fiberhampa.

  Han har tänkt använda fibrerna främst till att göra rep av, men de kan även användas till att göra tyg och isolering till hus.

  När plantorna är färdigväxta och mogna så skördar man dem och torkar dem.

  Om någon vecka är det dags för Johan Berg att skörda sina plantor. Därefter ska han röta dem.

  – Röta gör man för att få loss fibrerna som finns inne i stammen. Antingen kan man lägga plantorna i blöt eller så kan man bara låta dem ligga ute på marken i väder och vind. Målet är att bryta ner cellulosan som finns runt fibrerna, säger Johan Berg.

  Man kan också använda plantans frön till att göra mjöl av eller att pressa olja ur.

  Det finns även en speciell sorts energihampa som man gör pellets av och som man sedan eldar med.

  Trots alla dess nyttoområden så är hampan en kontroversiell gröda på grund av att vissa sorter kan användas för att göra hasch och marijuana.

  – Den sort som jag odlar kan inte användas som drog. THC- halten är för låg i den. Om du skulle försöka röka den skulle du förmodligen bara bli rökförgiftad, säger Johan Berg.

  THC är ett ämne i hampa som fungerar som drog om det finns koncentrerat i en hög grad i en planta.

  Därför gör Jordbruksverket regelbundet kontroller hos alla hampaodlare. Hampa som odlas i Sverige får inte ha en högre halt av THC än 0,2 procent. Också själva odlingsprocessen är noga kontrollerad.

  – Man får i dag inte ta reda på fröet från sina plantor och använda det till att så egna odlingar. Om man skulle göra det under några år så är det möjligt att det blir en förändring i plantornas THC-halt. Därför måste jag, och alla andra, köpa frön från kontrollerade fröleverantörer, berättar Johan Berg.

  Tack vare det tuffa regelverket kring odlingen så tror inte Johan Berg att det finns någon risk att odlare försöker kringgå reglerna och använda hampan på fel sätt.

  Det var bland annat möjligheten att använda hampan till hasch och marijuana som en gång gjorde den förbjuden. 1937 kom det ett amerikanskt förbud mot hampaodling, bland annat som ett led i deras kamp mot droger.

  Många andra länder i världen följde deras exempel. Det fanns dock länder som Frankrike, Polen och Rumänien som trotsade både det amerikanska förbudet och FN:s narkotikakonvention.

  För Sveriges del var det först när vi gick med i EU som vi åter fick börja odla hampa. EU anser nämligen att det är ett handelshinder att förbjuda nationell odling av hampa.

  Därför är odlingen av låg THC-hampa nu tillåten i hela EU. I Sverige är marknaden dock ganska tuff.

  – Den största vinsten ligger i fibrerna, men det finns tyvärr inte så många uppköpare ännu. Det här första året räknar jag inte med att få någon större ekonomisk avkastning på odlingen utan gör det mest för att lära mig hur man odlar och tar reda på hampan på bästa sätt. Kanske kan jag tjäna något på det i framtiden, säger Johan Berg.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top