Hur får man till fina topcolor?

 • Detta ämne har 4 deltagare och 7 svar.
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #58685
  fritzarn
  Deltagare

  Hej!
  Har läst hur mycket som helst på detta fina forum under senaset året..

  Tror jag har fått ganska bra kläm på hur man går till väga o vad som krävs till setupen osv. Så nu kör vi!!

  Men det är en sak som gör mig undrande??
  Tycker att på många bilder jag ser så har plantan en tjock kraftig toppcola och inte så mycket mer. Antar att det är så det ska se ut om man ska utnyttja platsen på bästa sätt.
  Har tidigare provodlat bla a nån Pineapple express o nåt bagseed men de har blivit så buskiga och massa småbuds som inte hunnit mogna klart.

  Undrar då: är det till att trimma bort de undre grenarna eller är det främst vissa strains som gärna växer sig på detta sätt?

  Peace Fritzarn

  #612306
  Holken
  Deltagare

  Walla!

  Alltså lite genetiskt betingat tror jag det är kombinerat med förutsättningar och näring.
  Jag tycker skunkarna presterar sjukt bra när det gäller topcolor även vissa indica dominerade hybrider. Sen finns det ju olika trimm-techs typ lollipoping etc. där man trimmar valda delar av plantan för att koncentrera tillväxten uppåt.
  Men nästan viktigast tycker jag är näringstekniken. Att man ger f*n i kvävet eller åtminstone drastiskt reducerar det redan första-andra veckan i blom och ersätter med p-k så du hamnar på rätt ec nivå, liten giva av mg/cal kan som så ofta behövas också. (edit:jag menar fosfor inte kväve, reducera fosfor med hälften och ersätt med kväve och kalium ( d.v.s. inte pk) är det jag menar, bäng o ivrig :P pinsamt..)f
  Genom detta reducerar du stretchen och plantan sätter tätare blomkluster, nackdelen med detta är att det kan bli väldigt tight mellan budsen och kanske inte allt får ljus men då passar det utmärkt med att trimmat lite, eller som jag själv gör; trimmar ytterst få bladverk, tar bort de ”nedersta” skotten och istället för att ta bort bladen permanent så nyper jag bladskaftet kraftigt och viker in bladet mot stammen eller ifrån budsiten så den får ljus.

  Jag gillar tighta, kraftiga och kompakta plantor men det passar inte alla gener och speciellt inte på rena sativor de gillar inte alls fosforbristen och hos mig älskar de istället att få några rejäla magnesium doser emellanåt (obs! ingen lösning för alla sativor då jag har extremt mycket svårlöst calcium i mitt vatten, vilket kan göra den sugen på magnesium).
  Jag tycker mig dessutom ha svårt att få till overdrive på rena indicor, de stannar typ helt i sjätte veckan för att bara mogna till utan tillväxt eller särskild ripp, de bara brunar till sig om man säger så- vita tjocka pistiller som bara brunar till sig och sen är hon mogen, detta gör mig galen :P

  Fler techs och tips finns så det vore trevligt att diskutera detta ämne :D

  #612307
  Caney
  Deltagare

  Brukar också trimma stam ärmarna så bud bladen kan få ljus vid slutet av blom. Olika tider beror på hur jag lyckats/misslyckats XD
  Däremot tror jag inte jag behöver göra så framöver då jag gjort om min setup.

  Ja gör så att du veggar hela utrymmet är täckt. Tycker så synd om dem detaljerna när man kan få mer utav sitt utrymme.

  Lycka till! :)

  #612308
  fritzarn
  Deltagare

  Lurigt med hur man ska utnyttja utrymmet och ljuset på bästa sätt!?
  Inbillade mig ett tag att stora feta color var bästa sättet att utnyttja 1×600 hps?
  Nu är jag inne på att ha en pll på 55w / 4 plantor med sockeln neråt o rören verikalt, skulle bli 4 rör till 9 plantor.

  Frågan är vad som ger mest/bäst?

  Detta är dock min första riktiga grow så jag behöver och tar tacksamt emot alla tips o trix :D

  Intressant med näringen, ska kolla upp värdena på det jag har, köpte på mig guanokalongs serie med jordblandning och näring 🙄

  Peace Fritz

  #612309
  Holken
  Deltagare

  Jag skulle säga att hps ger mer i allmänhet men får man problem med värme t.ex. så tror jag banne mig du får ut mer på LE i slutändan, men det beror ju typ enbart på hur stora problem man skulle.
  Men jämför skillnaderna mellan LE rör och HPS, jag slår vad om att hps’n vinner med hästlängder :)

  Ljuset är ju otroligt vikitigt också, jag skulle kanske våga påstå att du inte kan få riktigt hårda och kompakta buds om du inte minst har en 250w hps men bulletproof blir det med 600w. Skillnaderna jag har märkt mellan LE och högtryckslampor är att LE’n inte riktigt får till det där lilla extra lövpenetrationen som MH/HPS lyckas med och det har för mig resulterat i bra utseende men klen potens och luftiga buds, samma sak får man ju när det är för varmt i utrymmet klen potens och luftiga buds men du får också en stressad planta och då kan det vara klokare att köra LE. I vissa utrymmen är det ju omöjligt med en högtryckslampa.

  Att föredra är ju light-rails också men det är overkill deluxe för de allra flesta. De ser ju till att ljuset sprider sig bra över plantan så hela topcolan får förstaklassens ljus, slipper ju vända på dom också vilket kan vara krångligt nog i vissa utrymmen 8)

  Själva ytan och hur man maximerar den är ju lite tvistat. SCROG- Screen Of Green är nog flesta bekanta med, om inte bekanta dig med det (ett bra alternativ att veta om) vilket är bra i lite mindre utrymmen. Jag skulle påstå att SCROG passar till max 2-3m2, över den storleken på utrymmet så maximerar du genom att ha en rullande odling alá Colloseum-style.
  Lite bygge krävs men otroligt efektivt. Det fungerar snabbt förklarat som så att man bygger som ett trappsystem i utrymmet och använder sig av sticklingar som får vegga till sig lite i annat utrymme (det krävs iofs ett veggrum för detta) sen flyttar man ner plantorna allteftersom dom växer så alla håller samma nivå på toppparna. Visst kan man köra frå frö också, men effektivast tycker jag torde vara att rulla odlingen.
  Sök på colosseum grow. Det finns feta system som är klara att köra i också, riktigt fett!

  #612310
  Lazaruslong
  Deltagare

  Hej,
  Bra svar du fått, insämmer. Ny som jag är kliar det i fingrarna.
  Jag älskar topcolas jag vill att hela plantan är en stor hård svans. Och jag lyckas för det mesta.
  Strain är nog så viktigt har inte odlat så många men det är klar skillnad även mellan stickligar. Holkens tankar om näring är helt rätt och inte bara för formen. Ljus, högtryck har ju mest muskler utan tvekan men kräver en hel del kringutrustning över 250w.
  Hur gör jag? Jag sätter dom i blom så fort det går, stammen blir ofta så tunn nedtill att dom måste ha hjälp
  Här är några bilder på Papaya i 3,4l kokos 220w LE och 2 T5HO 24w. Har inte fotat på några år men det är så här det ser ut nu med. För det mesta. En ny bild visar en Papaya (hona) x Bubellicius, samma förhållanden. Den drog iväg med grenar så det fyllde skåpet och jag fick binda upp den till en krans.

  Den blev bruten och böjd senare och gav bra så småningom.

  Må Gott

  #612311
  Caney
  Deltagare

  otroligt fint. speciellt den som står på veg, den har en bra färg på sitt gröna. Tänker också då på kvävet.

  Bless u

  #612312
  fritzarn
  Deltagare

  Otroligt tjusigt!
  Blir helt klart inspirerad :drool:

  Hoppas på att få ta sticklingar denna veckan

  Peace Fritzarn

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top