HOLLAND

 • Detta ämne har 5 deltagare och 6 svar.
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4846
  reaper
  Deltagare

  Jag har lagt märke till att flera av forumets medlemar har bott i Nederländerna, och vissa kanske gör det än. Eftersom jag har allvarliga funderingar på att försöka mig på en flytt dit, så skulle jag uppskatta om ni som har erfarenhet av processen kunde ge mig lite förstahandsinformation. Jag vore väldigt, väldigt tacksam för all info ni kan ge. Har gjort lite egna efterforskningar, och tyvärr verkar den dörr jag hoppades på stängd för mig:

  Det finns universitetskurser som hålls på engelska. Tyvärr är det så att de jag sett kräver att man redan har viss universitetsutbildning. Det verkar alltså i regel vara kortare påbyggnadskurser. Ett annat alternativ vore språkkurser i nederländska, men de jag har sett är inte på heltid, något som CSN kräver för att betala ut studielån och bidrag för språkstudier utomlands. T.ex. de kurser som erbjuds via deras Folkuniversitet (NT2, Nederlands voor anderstaligen) omfattar ju ett visst antal timmar per nivå och innebär mycket eget pluggande. Det gillar inte CSN. :(

  En annan lösning är ju naturligtvis att arbeta, men jag tror inte att en utlänning som inte kan språket och saknar särskilda kvalifikationer på universitetsnivå har särskilt goda chanser att få ett arbete som räcker för att försörja sig. Att förvänta sig att få företräde framför en arbetslös holländare, med enbart ett vackert leende att sätta emot verkar *ganska* långsökt.

  Det största problemet verkar vara att hitta en bostad. I små städer verkar det inte finnas särskilt gott om bostäder (troligtvis inte arbeten heller). I Amsterdam och Rotterdam är hyrorna väldigt höga. Ett lågavlönat arbete, eller två, verkar inte riktigt räcka för att täcka utgifter. Den reglerade bostadsmarknaden med pristak är bara tillgänglig för den som varit skriven i den stad det gäller i minst två år – och för att kunna skriva sig behöver man en adress, och jag tror knappast det går att ”låna” en hotelladress. 😯

  Att få ett jobb genom Arbetsförmedlingen Utland eller arbetsförmedlingssiter? Att åka dit på vinst och förlust och installera sig på ett vandrarhem beredd på att gå in i varenda mataffär, hotell, restaurang, café och coffeeshop och fråga om de behöver folk, hoppas på det bästa och läsa Via Via och hoppas på att hitta något att hyra som inte kostar så jävla mycket?

  Jag är huvudsakligen intresserad av Amsterdam, men mindre städer runt omkring är också av intresse, likaså förorter och icke-attraktiva stadsdelar utanför centrum.

  Jag är ung, lär mig snabbt, beredd att jobba mycket, arbetslivserfarenhet i Sverige begränsad till svartjobb och sommarjobb, talar engelska och två pyttespråk flytande (och förstår hyggligt lite av andra språk ur respektive pyttespråks språkgrupp) och kan franska tillräckligt för ett samtal på mini-nivå. Höga gymnasiebetyg, behärskar Office-paketet utan problem, trevlig med folk, ser rätt bra ut, tjej. Har svartjobbat som telefonbokare, kassörska och hjälpreda på ett fik, städat. Haft praktik i storkök och livsmedelsaffär och sommarjobbat inom barnomsorg.

  Vilka är mina chanser :?:

  Mitt andra alternativ är att åka till London och läsa in ett fint certifikat i engelska på CSN’s bekostnad. Mina sparpengar räcker inte till båda alternativen – allt kräver en startkassa, oavsett CSN. Så, antingen eller. Vad jag än väljer kommer jag vara pank och körd om jag misslyckas.

  Cat

  Det här inlägget är väldigt seriöst menat. Jag har en uppriktig önskan och sitter inte bara och dagdrömmer framför datorn.

  #96639
  Jack the tripper
  Deltagare

  En tjej jag känner sökte att få komma till amsterdam som utbytesstudent. Detta kräver dock minst 80 poäng som man tagit i utblidning i Sverige, bra betyg och bra motivering till varför man vill dit.

  #96640
  gronis
  Deltagare

  ”ah du, jag hade tänkt att sitta o röka knark som en galning och dricka öl”

  #96641
  reaper
  Deltagare

  Hmm, jag vet inte om du skulle tycka det var sa roligt men jag har ofta sett (via Arbetsformedlingen) att de vill ha fruktplockare i Holland. Det ror sig da bara om sasongsjobb pa tre-fyra manader men det ar en bra bas for att traffa folk och fa in fotter lite varstans…och givetvis att roka cannabis…ho ho.
  Att plocka frukt ar faktiskt ganska roligt, jag har sjalv plockat applen till forbannelse i Israel. Hursomhelst, jag hoppas du hittar en losning pa problemet, allt gar att losa.

  #96642
  Ganjasmurfen
  Deltagare

  Jag hade nog en del tur när jag flyttade till Holland.

  Jag har ingen Universitetsutbildning, har dock några cetrifikat inom datorvärlden.

  Fick resan till min arbetsintervju betald av företaget(fullbokad så det blev business class). Fick hotell betalt av företaget.

  2 dar senare fick jag reda på att jag fått jobbet och vilka omständigheter som gällde. Här kom en lycklig överraskning hotell och mat betald under 6 veckor :) så jag hade tid att leta lägenhet (Leiden). Under denna tiden så lärde man känna folket på jobbet och jag flyttade in med en arbetskollega (samma person som jag bor med här i Irland).

  Det tog mig 4 månader att hitta en lägenhet jag trivdes med betalade 6000:- i månaden för denna. Jag har bara erfarenhet om att leta lägenheter i Leiden det är hyffsat lätt att hitta lägenheter men det är vilken kvalitet som man nöjjer sig med som sätter tiden.

  Zipcode här på forumet har mer erfarenhet om att leta lägenheter i Amsterdam. Det finns ju även ett alternativ att jobba på Coffeeshops :)

  Det finns många olika jobb för folk som inte kan prata Hollänska, en ide är att ta ett jobb och studera Hollänska under denna tiden. Språket är inte svårt att lära sig eftersom det är ett germanskt språk och många av orden som används i Hollänskan är samma som Svenskan.

  Har du mer specifika fråga så ställd dom så ska jag se hur jag kan svara på dom.

  #96643
  PachiPachiHand
  Deltagare

  Ced: har du helt förbisett denna information i annonsen: ”ALCOHOL and DRUGS are strictly forbidden”? 😈

  #96644
  reaper
  Deltagare

  Tack för alla svar :D

  Plocka frukt…jag har aldrig allvarligt övervägt det alternativet, mest för att jag får sinnesbilden av rent slavarbete och boende i baracker utanför fruktplantagen, med lite eller ingen fritid över, i någon jordbruksort långt ifrån närmsta kommunikationsmedel. Kanske kan det vara värt det, om man verkligen hinner med att känna sig för och göra efterforskningar på plats, utanför fruktvärlden vill säga 😉

  Ganjasmurfen, ett stort tack för ditt svar. Just nu kommer jag inte på så många specifika frågor, men jag återkommer till den här tråden. De flesta frågor jag kommer på nu på rak arm är ganska EU-allmänna:

  – Om man, som EU-medborgare, vill bo och arbeta där under längre tid än tre månader, behöver man då någon form av uppehållstillstånd eller arbetstillstånd, eller är EU verkligen för fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och mig?

  Behöver jag skicka efter dokument från folkbokföringen och Försäkringskassan för att garantera att jag får vård om jag blir sjuk, eller räcker mitt pass som ”vårdgaranti” ? Annars vet jag att det finns vissa papper man bör skicka efter men har glömt vilka…tror de heter sånt som E111 eller annan sifferkombination.

  – Om jag får ett jobb där, men blir av med det efter en viss tid, är jag då berättigad till någon form av arbetslöshetsersättning genom EU-ländernas gemensamma regler eller är det lilla problemet något jag får ta hand om på egen hand…?

  – Om jag efter att ha bott där en tid och kanske bestämt mig för att stanna bestämmer mig för att skriva ur mig från Sveriges folkbokföring, förlorar jag då de rättigheter jag har i Sverige, t.ex. tillgången till CSN?

  – Vilken är den lagstadgade minimilönen i Nederländerna och vilka skillnader finns mellan Sverige och Nederländerna när det gäller vilka rättigheter man har som arbetstagare…? Bättre, sämre?

  – Känner du till några heltidskurser i holländska för nybörjare (minst 20 undervisningstimmar per vecka) ?

  – Kan det vara lönt att få in sig på t.ex. IKEA i Sverige och efter ett tag försöka bli överförd till Nederländerna…? Vilka andra företag samarbetar mellan länderna?

  – Om jag lägger in en CV i EU’s jobbdatabas, och min CV då inte är så jävla märkvärdig, hur stor är chansen att den överhuvudtaget blir läst..?

  – Hur är bostadsstandarden, hur var lägenheterna du såg i Leiden? Jag menar inte om tapeterna är snygga och vardagsrummet rymligt och fint, utan: är det bra tätat så man inte fryser, är det normalt med centralvärme, ingår saker som spis och kylskåp, är det fritt från ohyra osv.

  Många frågor…. :crazyeyes:

  Hoppas jag inte skrämde bort dig nu, PM’a mig eller svara här när du har tid och ork. Tack!!

  :pleased:

  Cat

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top