Hermafroditer, femmade Dutch Passion frön. Varför?

 • Detta ämne har 3 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #59056
  ChuckNorris
  Deltagare

  Funderade just på det här med hermafroditer.

  Har för ett tag sedan dragit upp 7 st CBD skunk haze från Dutch Passion.
  Inga problem där. Alla blev honor och inga hermafroditer.
  Tog kloner och körde hela processen igen.
  Men i slutet av blom har det skapats 2 hermafroditer dom har ynglat av sig på alla andra. Så nu skapar varenda hona frön.
  Visst inga jättemängder men tillräckligt för att det ska vara irriterande.

  O visst, har väl slarvat lite med att hålla koll på dom, men trodde det var riskfritt då dom tidigare gick så problemfritt.

  Då undrar man ju varför?
  Dom kan ha fått lite lite ljus på dig under sin natt. Men fan inte mycket.
  Men har hört att temperaturskillnad på dag/natt kan stressa dom.
  Har ju haft 26-30 dagtid och ibland ner mot 17 på natten.

  Annars har jag varit ganska noga tycker jag. Kan det bara vara rent oflyt?

  Så hoppas jag att ingen tycker det är så jävla uttjatat om dessa förbannade hermafroditer :) Och så hoppas jag att ja skapade min första tråd i rätt avdelning..
  Fridens

  #615176
  Dr
  Deltagare

  Har råkat ut för samma sak, i stort sett.
  Har en Durban Poison som är full av frön, mitt i en djungel av andra som inte verkar ha ett enda frö. Har inte en enda hane i närheten, faktiskt aldrig haft en hane. Om den pollinerat sig själv så borde alla frön vara genetiskt identiska med mamman.
  En polare som får av mig hade hittat 20 frön i sista påsen han fick (det var WW), han satte dom i ett par krukor och alla grodde. Får se om de blir damer! Återkommer när jag vet.

  #615177
  enzi
  Deltagare

  Hej!

  Plantor som pollinerar sig själva blir inte genetiskt identiska med mamman. Om du på en viss plats i gen-strängen har generna A-B så kommer vissa individer (25%) i avkomman ha A-A, vissa (25%) kommer ha B-B, och något fler (50%) kommer ha A-B (eller B-A dårå).

  På varje heterozygot ställe är det alltså 50% chans att man förlorar ena halvan av gen-diversiteten. Homozygota ställen blir förstås identiska i avkomman, dvs A-A kan inte ge något annat än A-A hos avkomman.

  Tänkte det var läge att förklara det här eftersom många verkar tro just som du, att avkomman blir identisk för selfade frön. Det kan faktiskt vara ganska stor skillnad mellan förälder och barn. Om t.ex. B är egenskapen ”auto”, så kommer man plötsligt få 25% auto-plantor i avkomman, trots att föräldern inte var auto, osv.. Samma sak när det gäller gener som styr visuella egenskaper hos plantan, dvs lövens bredd, längd, o plantans stretchighet osv osv.. ..och alla andra egenskaper också för den delen.

  Men visst blir ju den genetiska variationen i avkomman mindre än om man hade haft två separata föräldrar, så lite rätt har du ju, kan man säga… om man vill. :)

  En annan grej i sammanhanget är dock att samtliga dina individer i avkomman bör bli honor = ”femmade” också alltså. (Honor har som bekant två av samma sex-kromosom, dvs XX, och hannar har olika, dvs XY. Alla dina plantor i avkomman bör alltså bli XX, eftersom mamman har XX.)

  #615178
  Dr
  Deltagare

  Tack för informationen, Enzi.
  Men det blir alltså bara honor?

  #615179
  exil
  Deltagare

  @Drängen wrote:

  Tack för informationen, Enzi.
  Men det blir alltså bara honor?

  Med hermietendenser.

  #615180
  enzi
  Deltagare

  @exil wrote:

  @Drängen wrote:

  Tack för informationen, Enzi.
  Men det blir alltså bara honor?

  Med hermietendenser.

  Just exakt så. Inte nödvändigtvis mer hermietendenser än hos föräldrna, men likväl… Om du ändå vill odla dessa frön så välj åtminstone frön från en av de plantor som INTE var hermie. För dessa frön kan hermietendensen vara något lägre än hos hermie-föräldern. Men men.. de flesta odlare skulle väl säga att man ska undvika allt som har med hermies att göra, så att man slipper just sånt där som du råkat ut för, men det är väl upp till dig.

  På tal om sådant här… är det någon som vet om man ska tänka på något särskilt om man har en strain med hermie-tendenser, och vill avla bort just hermietendenserna. Uppenbar strategi är ju att odla ett gäng generationer och hela tiden plocka bort hermieplantor, för att på så vis minska tendensen. Men finns det något annat man kan göra/tänka på, förutom det där med att helt enkelt göra ett urval? Sorry om jag hijackar tråden, men jag tänkte att den frågan kanske är lite smårelevant i sammanhanget.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top