Har Sverige verkligen högre dödlighet än Holland?

 • Detta ämne har 4 deltagare och 4 svar.
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2940
  Dumle
  Deltagare

  Har Sverige verkligen högre dödlighet än Holland när det gäller antal dödsfall av tyngre droger? När man argumenterar med motdebattörer säger de ofta att man inte kan mäta dödligheten mellan Sverige och Holland eftersom de räknas på olika sätt.

  Är det sant att Holland bara räknar överdoser när missbrukaren har dött av en spruta i hjärtat?

  Det kan låta väldigt dumt och jag tror knappast att det är så. Men så skrev en gång en seriös motdebbatör i en debatt om Hollands narkotikapolitik.

  #82171
  Fr
  Deltagare

  Enligt ECNN (EMCDDA), ja. Varför skulle en opartisk rapport vara missvisande?

  #82172
  Mooch
  Deltagare

  EMCDDA är vad jag förstått mer kritiska till att Sveriges rapportering är undermålig. Alltså att det är Svenska siffror som snarare kanske bör ifrågasättas.
  Jag tycker dessutom att det finns en bortglömd punkt i hela diskussionen och det är självmord genom överdos. Man vet ju att många självmord begås av missbrukare genom överdos, i Holland där även missbrukare ses som männsikor kanske de inte i samma utsträckning tenderar att vilja ta sitt liv.
  Det där med spruta i hjärtat är en ren lögn. Bara att vänja sig vid för sanning tycks vara det sista narkonassar befattar sig med.

  #82173
  ashtray
  Deltagare

  Kan vi inte göra en ordentlig research på detta för en gångs skull för att se hur det ligger till. Man hör helatiden olika versioner och det skulle vara skönt att få konstaterat vad som gäller.

  #82174
  reaper
  Deltagare

  Under det sena 90- talet så pågick ett försök med harm reduction i Scweiz där man gjorde en uppföljning och utvärdering av denna metod under tre år. Inte ett enda dödsfall inträffade. Som det är i Sverige där knarkare inte ens kan söka läkarhjälp för olika åkommor, orsakade av harm increasing politiken, utan att riskera att bli anmälda till polisen och myndigheterna, så är det inte konstigt alls att folk dör som flugor här. Att sen skylla alla överdoser på heroinet håller inte särskilt bra heller. Folk som dör av sk överdoser dör till överväldigande största delen av förbudspolitiken. De vet inte hur rent heroinet är och injicerar för mycket oavsiktligt. De måste injicera eftersom det är så dyrt och riskerar därmed att dö av överdos, HIV, gulsot, blodinfektioner, allergiska reaktioner, av allt skit som det är uppblandat med ( alltifrån kinin till krossat glas), av allt pack som heroinisterna tvingas umgås med och de handlingar de måste utföra för att finansiera sitt drogbruk och missbruk). Skulle de få möjlighet att röka det så skulle det knappast finnas såna faror. Förutsättningen är förstås harm reduction politiken. Slutligen så beror de flesta överdoser på en kombination av tex alkohol och heroin som tillsammans drastiskt sänker pulsen och andningregleringen.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top