Götblad utpekad av polisagent

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #30875
  Nesta
  Deltagare
  Quote:
  Publicerad 10 september 2006 23:29
  Götblad utpekad av polisagent
  Åklagaren blundade för förhörsuppgifter om att Stockholms länspolismästare Carin Götblad sanktionerat en misstänkt olaglig polisoperation på Gotland. DN kan här visa delar av det hemligstämplade förhöret. Ändå hävdar åklagaren att det inte existerar.

  Uppgifterna som pekar ut Carin Götblad och flera ytterligare polischefer kommer från polisens hemlige agent med kodnamn ”Pia”, som nu valt att framträda med namn och bild i Expressen.

  ”Pia” förhördes redan i april i år om den aktuella polisoperationen, som skedde på Gotland i maj 2000. Förhöret hölls i ett skede då ”Pia” var häktad för grovt narkotikabrott, ett brott han skulle ha begått i egenskap av polisens medhjälpare.

  Under hot om att själv dömas till fängelse berättade Pia för första gången om hur polisen lagt upp operationen och vilka som varit ansvariga.

  DN har tagit del av de hemligstämplade förhören med ”Pia”. ”Pia” berättar här utförligt om hur han instruerades att spela narkotikahandlare och lyckades gillra en fälla för en narkotikaliga som kommit till Visby med 1,4 kilo heroin. Efter tillslaget flögs ”Pia” i väg och hans roll skulle aldrig avslöjas för rätten och försvaret.

  När ”Pia” förhördes om vilka poliser som varit ansvariga för operationen nämnde han fem personer: hans egen kontaktman Olle Liljegren, kommissarierna Dan Andersson och Ali Lindholm i Stockholm, förre chefen för länskriminalen i Stockholm Leif Jennekvist samt Gotlands dåvarande länspolismästare Carin Götblad, i dag chef för Stockholmspolisen.

  Namnen säger sig ”Pia” ha fått efter att han krävt av Olle Liljegren att få veta att operationen var godkänd av den högsta ledningen. I förhöret står bland annat: ”Han (”Pia” reds anm) poängterar återigen att han vid två tillfällen har varit med och lyssnat på högtalartelefon där Olle Liljegren har pratat med dels Carin Götblad och dels med Jennerqvist” (den sistnämndes namn är felstavat i förhöret reds anm).

  ”Pias” uppgifter räckte för att Gotlands tingsrätt skulle avfärda misstankarna mot honom och släppa honom fri. Domstolens bedömning var att polisbefälen, och inte ”Pia”, bar ansvar för ifall den riggade knarkfällan inneburit olaglig brottsprovokation.

  – Det kom ju väldigt utförliga bemötanden från hans sida som gjorde att bilden förändrades, säger Eva Ernstsson, rådman vid Gotland tingsrätt, till DN.

  Men trots att det nu gått fem månader sedan ”Pia” tog bladet från munnen har chefsåklagare Pär G Lindell, som leder utredningen om grovt tjänstefel, inte agerat. Varken Carin Götblad eller någon annan av de utpekade polisbefälen har delgetts brottsmisstanke. Några nya förhör har över huvud taget inte hållits. I praktiken står utredningen stilla.

  När DN konfronterar Pär G Lindell med ”Pias” förhör säger han först att han inte kan kommentera utredningen eftersom det råder yppandeförbud. Lite senare hävdar åklagaren dock att han aldrig sett några uppgifter som pekar ut Carin Götblad eller de övriga som ansvariga.

  – Det finns inga sådana påståenden i utredningen, säger han.

  Men detta står ju på papper.

  – Då får du berätta vem källan är så kan han komma till mig, säger Pär G Lindell.

  Om det påstås att höga polischefer beslutat om en operation som den som på Gotland, borde de då inte delges brottsmisstanke.

  – Jo, det är självklart, svarar Pär G Lindell.

  DN sökte på söndagen Carin Götblad och Leif Jennekvist. Ingen av dem var tillgängliga för kommentarer. I ett pressmeddelande skriver Carin Götblad emellertid: ”självklart har jag inte känt till någon brottslig handling knuten till polisen. Då hade jag förstås stoppat detta. Det är uppenbarligen också åklagarens uppfattning eftersom jag inte är misstänkt för brott.”

  Lasse Wierup

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=571699&previousRenderType=6

  Mvh// Nesta

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top