Forskare: Cannabis orsakar INTE hjärnskador hos ungdom

 • Detta ämne har 1 deltagare och 1 svar.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #58622
  starocean
  Deltagare

  Såg att cannabis.se fått upp en artikel om forskning kring detta.

  ”…Vare sig det beror på legaliseringen av marijuana i Colorado och Washington eller inte, så röker amerikanska ungdomar på som aldrig förr. Enligt en ny undersökning verkar det dock som om föräldrar har mer att frukta från alkohol än cannabis när det gäller skadeverkningarna på deras barns hjärnor.

  Undersökningen gav nämligen vid handen att marijuana inte hade någon effekt på tonåringarnas hjärnvävnad, medan alkohol däremot hade det.

  Forskarna från University of California, San Diego och University of Pittsburgh Medical Center, genomförde studien på 92 ungdomar i åldern 16-20 år….”

  Läs hela artikeln här:

  http://www.cannabis.se/sv/artiklar/14260-forskare-cannabis-orsakar-inte-hjaernskador-hos-ungdom

  Synpunkter, funderingar, åsikter kring detta ?

  #611766
  enzi
  Deltagare

  Har inte så mycket att säga eftersom jag inte är tillräckligt insatt i de andra studier som har hävdat att ungdomar, till skillnad från vuxna, får långsiktig påverkan på hjärnan av thc. Men.. den spontana reflektionen är ju dels att det är viktigt att reda ut det, för vem vet egentligen exakt hur det verkligen ligger till, och dels att det faktum att en studie inte hittar något verkligen inte behöver betyda att det inte finns något.

  Rent intuitivt så tycker jag ändå slutsatsen känns rimlig.. att alkohol är en tydligare bov. Många unga verkar ju dessutom tro att det inte finns någon gräns för hur mycket man kan supa. Att det enbart handlar om att ha kul och att det inte finns någon morgondag.

  I övrigt tror jag dock också att det är svårare för unga människor att hantera cannabisrökande. Som en generalisering alltså. Även om man inte får hjärnskador av det så tror jag en del unga som snöar in helt på att röka en femma om dagen lätt kan hamna i en sits i livet där de skiter i skolan etc och på sätt och vis faktiskt blir mindre intelligenta i slutändan. Men då handlar det ju som sagt inte om biologiska orsaker och vad som är hönan och ägget och sånt är ju inte så tydligt. Likväl tror jag faktiskt att cannabis kan vara en av pusselbitarna i en del ungdomars problem. Inte bara i den enkla betydelsen ”orsak”, men likväl inte heller enbart ett ”symptom”. Faktiskt tror jag att om det finns några faror med cannabis så är det betydligt mer av detta slaget (sociologiskt, eller vad man ska säga) än av det biologiska slaget. Poängen är ju då att det ”sociologiska” inte bara är nån sorts konstruktion, utan att det också kan ha högst verkliga effekter. Eventuellt i viss mån också på sådant som intelligens (som ju inte bara är en biologisk grej utan som också beror mycket på vilken uppväxt man har). Typ så..

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top