Flytande Kväve Kylning =)

 • Detta ämne har 2 deltagare och 16 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1127
  Brassman
  Deltagare

  Satt å flumade sen slog tanken mej, borde det inte gå att kyla odlingsrummet med flytande kväve? Flytande kväve kan man köpa ”licensfritt” på AGA, det är ganska billigt oxå(tror det är 25kr per liter). Jag låter er vidareutväckla det här lite för jag orkar inte skriva, nu jag ska sova =) Gonatt

  #67145
  reaper
  Deltagare

  hehe..klurig idé.
  Borde väl bli FÖR kallt på vissa ställen eller ?
  F-kväve är ju inte varmt precis..

  #67146
  reaper
  Deltagare

  torr alldrig Jag skulle våga ha det, skulle bara råka hälla ut det över mig eller nåt..
  Hur länge håller F-kväve sig kallt?

  #67147
  Lloyd
  Deltagare

  Det är inte farligt att spilla flytande kväve på dig, du kan tom dricka det på grund av att det förgasas direkt det kommer i kontakt med något som är varmare. Det ska ju dock ändå hanteras med stor försiktighet, då det inte är omöjligt att skada sig på kvävet.

  #67148
  reaper
  Deltagare

  @freakness wrote:

  ehum?

  Jag trodde flytande kväve var sådant man kunde doppa ner ett hänglås i. .och sedan blåsa på det så föll det sönder i småbitar?

  Eller tänker jag på något annat?

  Jo, det är det jag också relaterar till. Då kan man ju fråga sig vad som händer om man stoppar ner fingret? Men jag vet ju inte, låt experternas uttalanden flöda.

  #67149
  Lloyd
  Deltagare

  Det är det också. Skillnad på att doppa ner saker och hälla ut lite. Du kan ju inte stoppa ner handen i en behållare med flytande kväve ett längre tag utan att den blir förfrusen, dock kan du doppa den snabbt utan problem.

  #67150
  reaper
  Deltagare

  Hur länge håller sig flytande kväve?? Säg 1 liter typ.

  #67151
  Lloyd
  Deltagare

  Jag har faktiskt ingen aning, men jag skulle tro att det avdunstar relativt fort? Låter som en ganska klumpig och ineffektiv metod att kyla en garderob om jag skall vara ärlig.

  #67152
  reaper
  Deltagare

  Vad menar du med bilkylaren? Du tror väl inte den kyler bara av sig själv? Det skulle ju vara som att sätta in ett vattenburet element som inte är inkopplat och tro att det värmer!?

  Hur menar du?

  För övrigt så fungerar ju en bilkylare enligt samma princip som ett vanligt vattenburet element fast dess huvuduppgift är att kyla vattnet istället för att värma luften.

  #67153
  reaper
  Deltagare

  Ja absolut! Men man måste ju se till att man blir av med värmen från vattnet innan det cirkulerar tillbaks!
  Tror det kan bli svårt att lösa det på ett sätt som inte innebär en massa klabb och kostar ganska mkt pengar!

  #67154
  reaper
  Deltagare

  Jo men jag anser det innebära klabb! Två slangar dragna en bra bit antagligen, en kylare utom hus med fläkt (va kommer folk tro?) + risk för läckage och vatten skador! Men det skulle ju om inte annat fungera utmärkt på vintern!

  Jag tänkte oxå på det med att koppla till tappvattnet då man dessutom slipper att använda ngn cirkulations pump. Men precis som du sa är det ju ett oerhört resursslöseri som jag inte vill vara med om!

  #67155
  reaper
  Deltagare

  Men det är ju för en god saks skull! :D

  Sen innebär ju alternativet då röka smugglas in från utlandet och medförsig en massa transporter, detta undviker man ju genom att odla själv så det går kanske på ett ut?

  #67156
  reaper
  Deltagare

  Nja, jag menade inte att det skulle va ok att använda kranvattten! …mer att transporter/elförbrukning skulle ta ut varandra!

  Taskigt om man skulle vara iväg en helg och det blir en läcka så det står å små rinner hela tiden! =/

  #67157
  reaper
  Deltagare

  Jag har exprimenterat med kolsyra istället för flytande kväve. Kolsyra kräver mer än dubbelt så mycket värme som kväve för att förångas, även om det inte är bara det som räknas. Att köpa flytande gas på flaskor är inget alternativ om det bara är kyleffekten man är ute efter.

  #67158
  reaper
  Deltagare

  En sån där liten elektrisk kylbox i plast som går på 12volt med cigarettutags-kontakt som man har med sig när man åker ut och campar eller har i husvagnen borde man kunna ställa in i garderoben utan lock så den kyler luften?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top