Fluora 77 vs Andra ljuskällor

 • Detta ämne har 1 deltagare och 2 svar.
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2873
  reaper
  Deltagare

  Nu är jag inte så bra på detta med att räkna ut watt i olika spektrum (se http://swecan.org/forum/viewtopic.php?t=6885) men av det jag förstått, vilket säkert inte är rätt, så blir det så här att:

  Fluora 77 har en jämnare spektral (heter det så?) fördelning, med toppar i blått, gult och rött. Philips Tl’27 (http://www.eur.lighting.philips.com/int_en/oem/ca/general/products/catalogue/Chapter_05/5218s.pdf) har bara topp i det röda, vid 610nm, men en sämre kurva där omkring det värdet.

  Med andra ord så är Fluora 77 ett bättre rör att använda vid veg än TL’27.

  Men är Fluora 77 också bättre i blom? Fluora 77 verkar ha typ mer än 1/3 i det blåa och mer än 1/3 i det röda, och mindre än 1/3 i det gula. Medan TL’27 har typ allt i det gula och det röda (ca 50%), men knappt inget i det blåa.

  Borde det inte betyda att TL’27 är bättre vid blom än Fluora 77?

  Ifall detta stämmer borde det väl vara bättre för blommorna att växla mellan vanliga TL-rör (typ TL’27 och sedan någon TL’ för det blå spektrumet) beroende på vilken fas växten är i, istället för att köra Fluora 77 rätt igenom? Jag kan tänka mig att det blir dyrare med fler rör eftersom man måste ha fler omgångar, så rent eknomiskt kan det inte är lika bra (å andra sidan sliter man kanske inte ut dom lika snabbt?)?

  edit:
  När jag pratar om TL’27 så pratar jag om Philips TL’D’ Super 80 serie, som genererar 500lm mer än vanliga Philips TL’D’ och 600lm mer än Osrams motsvarighet.

  Jag är inte så värtst hemma på detta med lysrör och sånt, så ta mina beräkningar och de siffror jag nämner med en stor nypa salt.

  #81569
  reaper
  Deltagare

  Hmmm… jag snabb kollade efter bra TL’-rör för blått ljus, men det verkar vara svårt att hitta.

  #81570
  reaper
  Deltagare

  Nu har jag lite mer tankar om Fluora 77 vs andra rör.

  Jag börjar fundera på ifall TL’27 egentligen är så bra vid blommning. I början av blommningen skapas ju en hel del stam och löv, och inte direkt buds. Så ifall man kör med TL’27, så blir det nog stress och stretch för växten… kanske kan det vara en bra idé att byta ut sitt Fluora 77 först den sista tiden av blommningen mot TL-27?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top