Fifflar Sverige med statistiken?

 • Detta ämne har 2 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1312
  Paddington
  Deltagare

  När man i Sverige hela tiden gömmer sitt narkotikapolitiska fiasko bakom att inte ”de siffror som tillämpas inom EU är jämförbara” får man bilden att t.ex. Holland skulle ”fuska” med sin rapportering. Nu snubblade jag på detta uttalande på ingen annan hemsida än CAN:

  ”Kontroversiell svensk definition
  För två år sedan ändrade Folkhälsoinstitutet plötsligt definitionen av narkotikarelaterad dödlighet i sin årliga rapportering till EU. Numera redovisas endast cirka 1/3 av dödsfallen i Socialstyrelsens officiella statistik. Både svenska forskare och företrädare för EU-organet EMDDA ifrågasätter beslutet. Jämförbarheten med andra länders trender försvåras och risken är att Sverige får en underrapportering av fallen, säger Julian Vicente, ansvarig för statistiken kring drogrelaterad dödlighet inom EMCDDA.”

  Sverige har redan idag usla siffror, hur många liv skördar Svensk repression egentligen? Detta är tveklöst något som pressen borde kunna nappa på. Sprid och förfäras över censuren.

  #69512
  reaper
  Deltagare

  Undrar på vilket sätt de ändrade den?!?

  #69513
  Paddington
  Deltagare

  Jag frågade Ted Goldberg om detta.

  Det var tydligen Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, som på egen hand beslöt om den ändrade definitionen. Många forskare ställer sig frågande till det hela då Gunnars motiv bara kan spekuleras om.
  I varje fall har EMCDDA relativt nyligen beslutat om hur man ska definiera drogrelaterade dödsfall, och om alla länder följer denna definition, får vi kanske fram lite jämförbar statistik om ett par år.

  Intressant att man kan ändra urvalsgruppen som ska representera en av de parametrar vi utvärderar vår narkotikapolitik efter utan att det ens motiveras eller diskuteras. Kanske en slump, en rutinliknande sak, eller så mörkar man för att undvika kritik. Snett som fan är det i varje fall.

  #69514
  reaper
  Deltagare

  Heter han verkligen Ågren?
  =)

  Ger man ingen orsak för ändringen, befarar man det värsta helt enkelt…

  #69515
  reaper
  Deltagare

  Det fanns en rätt bra artikel om det här i nya A&N.

  #69516
  reaper
  Deltagare

  @Mamomym wrote:

  Heter han verkligen Ågren?
  =)

  Hahaha 😆 😆

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top