Fel att vara snäll?

 • Detta ämne har 8 deltagare och 22 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21357
  reaper
  Deltagare

  Tycker ni det är fel att vara snäll, om man gör det för egen vinnings skull?

  #266716
  Dimbo
  Deltagare

  varför skulle det vara det? Ifall du är snäll men gör det för egen vinning så vinner väl alla på det? Fast ifall du är snäll till en början för att få personens förtroende så att du kan lura denne senare så är det elakt :)

  Du får nog utveckla det lite mer tror jag…

  #266717
  Eskapisten
  Deltagare

  Om du tänker efter riktigt noga så är ju alla snälla för sin egen vinnings skull. Jag menar, ingen är väl snäll mot nån om denna nån bara ger en skit tillbaka. Men det är ju bra att vara snäll.

  #266718
  Raja Ram
  Deltagare

  Farligt att vara för snäll bara, har själv blivit utnyttjad av ’vänner’. :?

  #266719
  reaper
  Deltagare

  Jag e en elak man o trivs me det…

  #266720
  molle
  Deltagare

  min erfarenhet säger att man ska inte vara snäll för ofta
  är själv nästan alltid för snäll vid folk men för det mesta får man bara skit för det senare i allafall. 👿

  jag har möjligen dåliga erfarenheter men jag är rätt säker på att alla som är för hjälpsamma blir bara utnytjade för det är så världen fungerar man kommer ingenstans om man är snäll.

  det är dock riktigt svårt att bli ”elak” om man har varit snäll i många år

  detta är ju bara min syn på världen så om de flästa inte håller med så är det helt ok med mig

  #266721
  Enviousness
  Deltagare

  Och här säger vi B men inte mer. Fel att vara snäll? Låter märkligt. Men det beror väl helt på omständigeterna…men i dess rätta benämning så kan du ju inte vara ”snäll” och samtidigt göra något som är elakt. Det går ju helt enkelt inte ihop. :)

  Så exakt vad är det du vinner på det? Och visst tycks det tyvärr vara som vissa andra här påpekar.. är någon för snäll blir denne till slut skändligen utnyttjad av ngn ful fan. :?

  Men man får ju hoppas att det finns undantag.

  #266722
  QuietRobert
  Deltagare

  I regel handlar det bara om positivt egoism och negativ egoism, om det nu inte är en altruistisk handling, exempel:

  För typ en månad sen så tankade jag full tank i min morfars bil, detta var för att jag lånat den en del tidigare, och kände att han förtjänade lite soppa i bilen, detta var inget han hade förväntat sig av mig.
  Och det som förvandlar detta från positivt egoism till altruistisk handling är att jag inte berättade för honom att det var jag, tyvärr så lyckades han lista ut att det var jag som hade tankat åt honom. Så då kan jag inte yrka på att jag gjorde det utan tanke på egen vinning.

  Om man ska vara petig så är alla handlingar, även dom som går osedda, någon form av egoism. Ponera att jag slänger ner en 100-lapp i Johanna’s brevlåda, Johanna blir glad, bestämmer sig för att spendera 100-lappen på ett bio-besök och lite popcorn, på bion så träffar hon sin framtida make – en företagsägare, som råkar vara chef på stället jag söker jobb, eftersom att chefen känner sig lite sådär löjligt kär och är på allmänt bra humör så lyckas min jobbintervju riktigt bra, och jag får fast anställning.

  Förvisso, väldigt farfetched, men min poäng är att ingen energi går förslösad, den påverkar alltid på nåt sätt, hur lite eller mycket det än må vara.

  Det är aldrig dumt att vara snäll, dom säger att man måste vara egoist för att komma nån vart i livet, egoism är den enkla vägen.
  Var så snäll du kan och klarar av, om någon utnyttjar dig för det så är det den personen som kommer lida av det i det långa loppet..

  #266723
  reaper
  Deltagare

  @Eskapisten wrote:

  Om du tänker efter riktigt noga så är ju alla snälla för sin egen vinnings skull. Jag menar, ingen är väl snäll mot nån om denna nån bara ger en skit tillbaka. Men det är ju bra att vara snäll.

  Jo då. För de hela goda så kan jag vara snäll mot personer som bara ger skit tillsammans. Inte deras fel att de är vridna.

  Phreakish

  #266724
  Eskapisten
  Deltagare

  Phreakish: Å fan. Men hur känner du när du är snäll mot sådanna? Känner du dig inte nöjd med dig själv på något sätt då? Det är väl ett rimligt antagande att du gör så och där kommer egoismen in isåfall. Den går att få in hur man än vrider och vänder på det.

  #266725
  reaper
  Deltagare

  Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

  #266726
  reaper
  Deltagare

  som regel så vinner man mest på att vara ”snäll” dvs hjälpsam, trevlig, empatisk osv

  Dock så känner de flesta till de människor som man ger fingret till, som tar hela armen. Vissa måste behandlas som olydiga hundar.

  Och så ska man vara snäll mot sig själv. Man ska kunna säga ifrån, om någon beter sig illa, mot dig eller mot någon annan.

  ”Snäll” är ett ord med hundra innebörder. Man ska inte vara dumsnäll.

  #266727
  reaper
  Deltagare

  @MysPojken wrote:

  Tycker ni det är fel att vara snäll, om man gör det för egen vinnings skull?

  nej

  #266728
  Eskapisten
  Deltagare

  Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

  Exakt. En bättre mening för att belysa vad jag menar existerar ej.

  #266729
  reaper
  Deltagare

  Jag försökte envetet försvara altruismen för ett tag sedan men det funkar helt enkelt inte…

  Visst är vi snälla för att för vår egen skull. Gör man någon en tjänst utan att berätta det, kan man fortfarande känna sig bra för det. Kanske till och med bättre än om den andra vetat om det. Men att kalla det ren egoism är ett lite väl hårt ordval tycker jag. En egoistisk handling för mig är åtminstone något som gynnar självet men gör det sämre för andra.

  Håller med om att snällheten betalar tillbaka sig, även utan någon karma :) Tror även att det är viktigt att försöka vara snäll mot folk som beter sig som skit, för med all rimlighet kan man anta att de själva blivit behandlade som skit alldeles för mycket redan. Och hur enkelt är det för till exempel för någon att börja bråka med en människa som bara beter sig trevligt tillbaka? Nej.. ser man det bästa i människor beter de sig i allmänhet på sitt bästa sätt också.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top