Expressen: Ledare: Fries fegar

 • Detta ämne har 6 deltagare och 16 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1038
  UpInSmoke
  Deltagare

  020822: Fries fegar

  Är det ett problem att alltfler svenska ungdomar testar knark? Hur allvarligt är det i så fall?
  Lyssnar man på våra politiker får man lätt intrycket att partyknarkandet är en pågående katastrof. Moderater och socialdemokrater formligen tävlar i att lansera krafttag mot ungdomars drogexperimenterande. Inget problem på narkotikapolitikens område väcker ett så hett engagemang som detta.
  I går var det regeringens droggeneral Björn Fries tur att spänna musklerna. Nästan 70 miljoner ska satsas på att motverka att ungdomar testar knark. Det är den enskilt största satsningen i Fries offensiv mot narkotikan. ”Målet är att ungdomar aldrig ska pröva”, slog han fast på presskonferensen.
  Så verklighetsfrånvänd är den svenska narkotikapolitiken ännu år 2002. Målet om det narkotikafria samhället reglerar fortfarande vad som får tänkas och sägas.
  All form av droganvändning är givetvis problematisk i någon mening, men den stora, stora majoriteten som prövar narkotika eller partydrogar kommer aldrig att fastna i missbruk. I en gränslös värld är det fullständigt orealistiskt att tänka sig att svenska ungdomar aldrig ens ska komma i kontakt med narkotika.
  Osäkert sex är också dumt, spyfylla i Roskildes lera är inte heller bra, men ungdomar kommer alltid att göra snedsteg och världen går faktiskt inte under.
  Det stora problemet är inte att ungdomar röker gräs någon gång, utan att det tunga missbruket skördar alltfler liv.

  I stället för att fixera sig vid procentsatser över hur många värnpliktiga som ”någon gång har prövat narkotika” borde våra politiker bekymra sig över de kraftigt stigande dödstalen bland våra narkomaner och fördubblingen av antalet hiv-fall i Stockholm förra året.
  Det finns effektiva och vetenskapligt beprövade metoder för att lindra detta människospill, men det saknas politiskt mod. Fries ropade efter mer forskning under gårdagens presskonferens. Det behövs förstås, men problemet är att det inte finns något politiskt intresse för den forskning som redan är gjord.
  Vi vet redan att erfarenheterna av rena sprutor är goda; ändå låter Sveriges politiker hellre sprutmissbrukarna dö i aids än att rucka på en princip. Och vi vet redan att metadonbehandling är oändligt mycket mer effektiv än all annan vård; ändå snålar man med denna billiga behandling och låter heroinister gå under.

  I den svenska debatten har det länge hetat att det börjar med ett haschbloss och slutar med heroin. Det är så den repressiva politiken har motiverats. Är man inte drogoskuld är man förlorad. Och de som verkligen trillar dit får falla fritt så att oskulderna kan se och lära.
  Men även tobak och sprit leder ibland till knarkmissbruk. Det sambandet är betydligt starkare än vad som hittills har varit känt. Det handlar ytterst inte om alkoholen, nikotinet eller pulvret i sig, utan om att vissa olycksbarn behöver fylla ett inre tomrum.
  Vi kan inte önska bort dessa droger omkring oss. Men vi kan hitta ett sätt att balansera människors rätt till frihet och integritet med deras skyddsbehov.
  Om Fries ska klara av sitt viktiga uppdrag måste han börja bekymra sig mer över stigande dödstal än ungdomssynder.

  Av Ledarredaktionen  Publicerad:
  2002-08-22 05:28

  #66260
  reaper
  Deltagare

  @Patterik wrote:

  Stod det här verkligen i Expressen? 😮

  Hum, jag förstod faktiskt inte heller om det här var något som skulle publiceras eller om det var ett citat från expressen :)

  #66261
  reaper
  Deltagare

  interesant, men källan har jag inte hajjat än…

  Visade detta för min narkonazistiske sambo, och börjar verkligen förstå hur hjärntvättad (socialt fostrade enligt hassela) svensson är. När jag frågade vad hon tyckte så var det ända hon brydde sig om var källan. Hon vägrade komma med en åsikt innan hon visste källan. Som sagt, svensson kan inte tänka själva pga. den narkonazistiska fostran. Tragiskt.

  #66262
  Skunken
  Deltagare

  så hade dem inte skrivit…… 🙄

  #66263
  UpInSmoke
  Deltagare

  http://www.expressen.se/article.asp?id=119701

  Tycker ni som blir 😯 :? borde hålla ett större öga på vad expressen skriver i sina ledare om narkotika. Skiljer sig rätt ordentligt från det man vanligtvis kan läsa i deras tabloid. 8)

  http://www.expressen.se/ledaredebatt/

  #66264
  reaper
  Deltagare

  Äntligen någon som skriver något läsbart.

  #66265
  reaper
  Deltagare

  Expressen.. Respekt.. Skulle bara varit DN som skrivit det :)

  #66266
  reaper
  Deltagare

  @Steven wrote:

  Expressen.. Respekt.. Skulle bara varit DN som skrivit det :)

  Är inte expressen en högerblaska?

  #66267
  reaper
  Deltagare

  Jag förstår inte hur man kan läga ner så mycket tid och energi i något..

  Till fries:
  Gå hem och slå på en bra rulle och koppla av en stund, ta fram pipan och ta det lungt.

  #66268
  reaper
  Deltagare

  Räkna med att Aftonbladet kommenterar detta utspel på sin ledarsida i morgon!

  #66269
  reaper
  Deltagare

  @Papai Noel wrote:

  Är inte expressen en högerblaska?

  Nämn en vänsterblaska som finns på Pressbyrån. Avdelning dagspress, alltså.

  [/quote]

  Då låter det ju trots allt som om ”högern” har en sund synd papai :) tihi

  #66270
  Dumle
  Deltagare

  Som jag har fattat det har Aftonbladet blivit mer höger än Expressen nu. Jag hatar Aftonbladet.. skittidning. Expressen gör väl endel tabbar de också, men de verkar iaf ha en bra syn på Sveriges narkotikapolitik.

  #66271
  reaper
  Deltagare

  serierna brukar vara rätt bra oxå faktist :D

  #66272
  Opagaddur
  Deltagare

  höger hit å vänster dit.. tidningarna i sej är ägda av fula höger människor. men de flesta journalister är oftast vänster. har pratat med en journalist som jobbar för aftonbladet och han berättade det när vi kom in på att det va ”höger tidningar”

  d flesta journalister brukar ju ha koll på världen i stort så inte så konstigt att dom flesta också är vänster ;)

  men dom som äger tidningen är ju dom som läser igenom å gör sista besluten om vad som ska stå och inte stå, så visst kan det blir vinklingar åt skumma håll.

  min mening va enkelt bara att tidningar inte är särskilda höger tidningar i grunden, eftersom d flesta journalister är vänster vridna. men allt dom skriver tas ju inte upp.. så. uhm.. tappa tråden lite känns det som 🙄
  är trött som fan efter en heldag ute på stan med ihärdigt flygbladsutdelande

  #66273
  reaper
  Deltagare

  Visst är Aftonbladet och Expressen skit, men det där var bra skrivet! Det blir plus i kanten!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top