EU-Nämndens möte den 29/11-02

 • Detta ämne har 2 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2703
  reaper
  Deltagare

  Har föreläsning klockan 14 så jag har lite tid att slå ihjäl.
  Sitter och surfar på riksdagen.se och har hittat lite intressant information som jag vill dela med mig av. Alla citat är hämtade från ovanstående möte…

  Från Sveriges sida är vi ju välkända för att ha en mycket restriktiv syn på narkotikapolitiken. Den ska vi naturligtvis slå vakt om, eftersom vi upplever att vår politik fungerar. Den står på tre ben: Den är förebyggande, brottsbekämpande och vårdande.

  Vidare…

  Den danska regeringen gladde mig med att säga att de hade slagit frågan om sprutrum ur hågen, liksom frågan om legal förskrivning av heroin, vilket ju diskuterats i Danmark. Jag noterar en utveckling i Danmark som tyder på att man går lite hårdare fram mot haschklubbar, mot Christiania och annat, än man har gjort tidigare.

  Däremot var signalerna från min norska kollega annorlunda. Nu är de ju inte med i EU, men det kan ändå vara ett tecken att man i Norge har fått en beställning från Stortinget på att inrätta injektionsrum. Det finns dock skilda uppfattningar om detta till och med i den norska regeringen, vilket blev väldigt tydligt på ministerrådsmötet. Vi rör oss alltså i en miljö med ganska stora konflikter, men där Sveriges hållning är rak, klar och tydlig, skulle jag vilja säga.

  Talare: Statsråd Morgan Johansson (S)

  En sak som…oroar mig är det som står under Svensk ståndpunkt på s. 48 i underlaget. Där skrivs bland annat om ”skadereducering”, och att ”vi har under behandlingens gång ställt oss tveksamma till fokuseringen på skadereducering”. Och i andra stycket står: ”Men som ett komplement till detta kan åtgärder av skadelindrande karaktär kunna vidtas.”

  Det finns någonting som heter harm reduction, där dessa saker ingår. Bland annat är Holland och Schweiz -Zürich- exempel på detta. När det står så i texten blir jag lite oroad, eftersom jag inte tycker att man ska öppna för dessa saker genom en sådan skrivning. Vi ska absolut inte gå på den linjen, utan vi ska ha kvar vår restriktiva hållning och i alla lägen verkligen markera den.

  Talare: Annelie Enochsson (kd)

  När det gäller den enda fråga som Sveriges regering tycker är problematisk, alltså frågan om sprutrum, tror jag inte att vi där har några skilda åsikter, utan det ska stoppas med alla medel. … Jag har för mig att detta är första gången man använder artikel 152 när det gäller folkhälsoarbete och narkotika, och jag tycker inte att man ska gå den vägen. Om man en gång har börjat säga att narkotika är ett folkhälsoområde, och jag tycker inte att man kan göra den jämförelsen, finns det risk för att man sedan går vidare med fler rekommendationer eller förslag som inte ligger i linje med svensk politik, som ju är att sätta ned foten ordentligt.

  Talare: Ulf Holm (mp)

  Jag tror inte att man ska gå så långt att man sätter likhetstecken mellan skadereducerande insatser och legalisering eller legal förskrivning av heroin. Då går vi precis i den fälla som legaliseringsivrarna har gillrat åt oss när de säger att vi inte bryr oss om narkomanerna.

  Talare: Morgan Johansson

  Så där fortsätter de. Alla är överrens och allt är frid och fröjd…
  Den svenska narkotikapolitiken är den bästa i världen och vi måste stå på oss annars kommer alla svenskar att bli heroinister, som i alla andra länder… Man blir mörkrädd. Hur långt ska det gå innan Sverige inser att det inte är den rätta vägen att gå?

  #80059
  reaper
  Deltagare

  Ahhhrg… Får riksdagspsykos!!! 😈 😈

  #80060
  reaper
  Deltagare

  ”..den fälla som legaliseringsivrarna lagt åt oss.”

  Jaha, ok.. de har sina konspirationsteorier de oxå såklart. 🙄

  F.ö. Är ”sprutrum” ett ganska obscent namn.. :?

  #80061
  Powerpuffgirl
  Deltagare

  Jag visste då inte att alla holländare och alla schweizare var heroinister. :?

  Håller verkligen med, man kan få riksdagspsykos för mindre! 😡

  #80062
  reaper
  Deltagare

  Hehe. Låt dom hållas, det blir självsanering om ett par år när ”Den svenska narkotikapolitiken” har slagit hål på sig själv. EU kommer att gripa in. Eller så kan vi väl hoppas.

  ”Sprutrum” är inte bara obscent det är ett förhatligt ord. Man kallar det väl för det enbart för att man skall känna avsky…

  #80063
  reaper
  Deltagare

  Jag ska va ärlig, jag tycker dom SUGER!

  / (C) D

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top