Ett tips inför utomhussäsongen.

 • Detta ämne har 6 deltagare och 18 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4781
  Delta-9
  Deltagare

  Eftersom utomhussäsongen är i antågande så tänkte jag dela med mig av ett par tips/observationer som kanske kan komma till nytta.
  Det är en vanlig slutsats att tidigare utplantering= större planta= större skörd. I den svenska praktiken verkar det inte riktigt fungera så:

  En tidigt uppdriven och utsatt planta når sin starkaste veg.period medan ljustimmarna fortfarande blir längre( fram till 21:a juni ). Detta verkar få plantan att fortsätta växa vegetativt fram till mitten av augusti innan den ”hajar till” att det är dags att blomma. Den producerar då buds under augusti och september. Plantan är vid det här laget mycket stor men producerar mindre och tunnare blommor under det hastigt veknande ljuset och värmen.

  Om plantan drivs upp och sätts ut runt 1:a juni händer ofta intressanta saker. När 21:a juni kommer är plantan 30-40 cm och det verkar som om den tänker:”Vad nu? jag är i tidig veg. och dagarna börjar bli kortare! Det här kräver en reaktion!”

  Plantan börjar då blomma tidigare och när ljuset är starkare. Slutprodukten blir en planta med större skörd och tidigare mognad än den större planta som startats tidigare!

  Övriga fördelar med detta är att plantan blir svårare att upptäcka, kräver kortare omvårdnadstid, att färre frösådda plantor blir hanar(pga senvårens stressande klimat) och att den tidigare mognaden minskar risken för mögel och frost.

  Den som tvivlar på metoden kan gärna köra en jämförelse med längre veggade plantor i sommar. Jag tror det kommer att övertyga den tveksamme!

  För övrigt är principen densamma för inomhusodling. En planta från frö bör blommas vid ca 30 cm, sticklingar ofta ännu kortare. Ljuset tränger ändå bara ner effektivt 30-60 cm och längre veg.tid leder ofta bara till samma/lägre skörd efter längre väntetid.

  #96588
  reaper
  Deltagare

  När är det bra att börja föda upp plantan inomhus om man ska följa din tidsplan? Eller menar du att man ska börja driva upp plantan slutet av Maj och sen plantera ut den snabbt som fan?

  Är lite stukad så vart jobbigt att förtå allt

  #96589
  Brassman
  Deltagare

  tack för tipset, jag är tveksam till din teori men jag kommer att avvara några frön och sätta dom i början av juni eller lite tidigare. Rästen av mina frön kommer att planteras ut som vanligt så tidigt som det är möjligt…

  #96590
  Opagaddur
  Deltagare

  själv tänkte jag mer på kloner som man drar upp nu, sätter en ”skörd” med kloner i mitten av maj, och nästa i början av juni
  antar att på 7 plantor man tar kloner av så borde man ju få iaf 1 klon/planta (efter 2-3 veckors vegg) sedan några till efter ytterligare 3 veckor. så totala antalet borde väll vara runt 14-25 plantor :D
  – hanar så har man väll iaf 10 honor som man kan leka med till vintern :D

  #96591
  Delta-9
  Deltagare

  Keysersoze: Du kan ge plantor som drivs upp hemma en stabil start på ca 2 veckor. Driv upp plantan under sista tredjedelen av maj och plantera ut under första tredjedelen av juni.
  Starta frön så att de bryter ytan i början av juni

  Brassman: tipset är uppbackat av experiment och observationer, även andra har noterat samma sak. Det är jättekul att du provar att köra både tidiga och sena fröplantor. Ca 80 % av testerna har gjorts på sticklingar, och även om fröplantorna antyder samma tendens så är mer jämförelser önskvärda. Hur olika strains reagerar är också intressant.
  Jag håller tummarna för att din säsong blir lyckosam så att du kan posta lite jämförelser och observationer på höstkanten.

  #96592
  reaper
  Deltagare

  någon som tänkt på att det kan bli hermisar???? :?:

  #96593
  Delta-9
  Deltagare

  Senare utplantering minskar snarare risken för hermafroditer eftersom klimatet är mindre stressande.
  Tidigt utplanterade frön har vid jämförelse visat sig producera fler hanar än senare frön.

  #96594

  Håller fullständigt med. Det är framförallt en fördel att plantorna inte växer sig så gigantiskt stora när man sätter ut lite senare. Det kan vara ett problem om man bor i mer tätbebyggt område. Jag kommer att börja mitt utomhusprojekt i slutet av maj / början av juni beroende på strains. Ska testa ett antal.

  #96595
  reaper
  Deltagare

  Gror just nu några knattar, tänkte driva upp inomhus i en månad o sedan sätta ut 1 juni. Vad tror du, kommer de att vara för stora då eller komemr de att börja hetsblomma?

  #96596
  Delta-9
  Deltagare

  Funk Doctor Spock: Lycka till med säsongens projekt! Trevligt om du kunde posta eventuella observationer/jämförelser framåt hösten.

  SirReal: En planta som hållits under vigorös tillväxt sedan slutet på april får anses vara tidigt startad. Den kommer att vara i sin starkaste tillväxtfas medan dagarna blir längre och kommer kanske inte att reagera som en senare uppdriven planta.
  Men driv upp ett gäng frön till i slutet på maj och sätt ut i början av juni och jämför med de tidigare uppdrivna.
  Sen kan ju benämningen ”hetsblomma” avläsas lite missvisande. Det verkar som om plantorna reagerar med att ”snabba på” blomning och mognad. Skörden kan bli klar allt från 2-3 dagar tidigare till 2-3 veckor tidigare beroende på anlag, väder, m.m.

  Fem fördelar med den senare utplanteringen:

  1. Den lite tidigare skörden kan vara avgörande om blommorna ska hinna mogna klart, innan frost och mögel (eller människor) slår till.
  2. Att plantan är mindre kan vara avgörande för att den inte upptäcks.
  3. En månads mindre jobb i veg.fasen är en trevlig faktor.
  4. Den lite större skörd som blir när plantan mognar under starkare solljus är ett plus.
  5. Högre procent av frön sådda direkt utomhus blir honor( troligtvis p.g.a mindre temperaturstress ).

  #96597
  Delta-9
  Deltagare

  Hydrlizr: Jag måste var otydlig för du har faktiskt missförstått det mesta 😉 . Jag ska försöka klargöra.

  Plantan bör ställas ut innan ljustimmarna minskar efter 21:a juni. Detta framgår klart av texten.

  Det är plantans ålder och utvecklingsfas som är viktig, inte storleken i sig själv(förutom för att dölja plantan). Om plantan är i tidig vegg när ljustimmarna börjar minska verkar den reagera med att ”snabba på” blomning och mognad.
  Motsatt då om plantan når sin rapidaste tillväxtfas medan ljustimmarna blir längre och längre så verkar den fortsätta vegetativ tillväxt längre innan den börjar blomma och mogna lite långsammare.

  En planta som blommar och mognar tidigare under säsongen kommer att få starkare solljus än en syster som blommar och mognar senare.

  #96598
  reaper
  Deltagare

  http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?s=9fdec590d4820cccd2ba004d293e900d&threadid=247158&perpage=15&pagenumber=1

  http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?s=9fdec590d4820cccd2ba004d293e900d&threadid=249776&perpage=15&highlight=late%20planting&pagenumber=1

  Tja, jag gör ett experiment. Sätter ut de som jag dragit upp nyss o drar upp en ny laddning i slutet av maj. Tänkte använda mig av fyra försökskategorier:

  1. Frön sådda 25 april och utplanterade 1:a juni
  2. Frön sådda 25 april, och startblommade i 12/12 i fem dygn och utplanterade 1:a juni
  3. Frön sådda 25 maj och utplanterade 21:a juni, sommarsolståndet
  4. Frön sådda UTOMHUS 1:a juni

  Rapport kommer till hösten.

  #96599
  Delta-9
  Deltagare

  Tummen upp för experimentlustan, SirReal!
  Tack för länktipsen. Hade samma saker nedskrivna i anteckningsböcker från testerna förra säsongen men mindes inte källan till informationen.

  Det vore roligt om det kunde bli en tråd i höst med testresultat av den här metoden.
  Lycka till med grönskan i sommar allihopa! :D

  #96600
  reaper
  Deltagare

  Ursäkta för att jag drar upp en gammal tråd. Men hur gick det? Blev det något experiment? Skulle vara bra att veta till årets säsong. Tack

  #96601
  reaper
  Deltagare

  Riktigt bra att tråden kom upp. Jag har fått lite bättre koll på hur man ska gå till väga vid utomhusodling nu :)

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top