Ett tips inför utomhussäsongen.

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4777
  Delta-9
  Deltagare

  Eftersom utomhussäsongen är i antågande så tänkte jag dela med mig av ett par tips/observationer som kanske kan komma till nytta.
  Det är en vanlig slutsats att tidigare utplantering= större planta= större skörd. I den svenska praktiken verkar det inte riktigt fungera så:

  En tidigt uppdriven och utsatt planta når sin starkaste veg.period medan ljustimmarna fortfarande blir längre( fram till 21:a juni ). Detta verkar få plantan att fortsätta växa vegetativt fram till mitten av augusti innan den ”hajar till” att det är dags att blomma. Den producerar då buds under augusti och september. Plantan är vid det här laget mycket stor men producerar mindre och tunnare blommor under det hastigt veknande ljuset och värmen.

  Om plantan drivs upp och sätts ut runt 1:a juni händer ofta intressanta saker. När 21:a juni kommer är plantan 30-40 cm och det verkar som om den tänker:”Vad nu? jag är i tidig veg. och dagarna börjar bli kortare! Det här kräver en reaktion!”

  Plantan börjar då blomma tidigare och när ljuset är starkare. Slutprodukten blir en planta med större skörd och tidigare mognad än den större planta som startats tidigare!

  Övriga fördelar med detta är att plantan blir svårare att upptäcka, kräver kortare omvårdnadstid, att färre frösådda plantor blir hanar(pga senvårens stressande klimat) och att den tidigare mognaden minskar risken för mögel och frost.

  Den som tvivlar på metoden kan gärna köra en jämförelse med längre veggade plantor i sommar. Jag tror det kommer att övertyga den tveksamme!

  För övrigt är principen densamma för inomhusodling. En planta från frö bör blommas vid ca 30 cm, sticklingar ofta ännu kortare. Ljuset tränger ändå bara ner effektivt 30-60 cm och längre veg.tid leder ofta bara till samma/lägre skörd efter längre väntetid.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top