En fråga om CO2 via värmeljus.

 • Detta ämne har 3 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #58596
  hpuwolf
  Deltagare

  En fråga om CO2 via värmeljus:
  Om jag under natten skapar CO2 i boxen genom att bränna ett värmeljus varje natt, då går inte mina in-utfläktar som går via timer och riskerar släcka det. Cirkulationsfläkten går givetvis. Hur mycket kan det göra?

  Att tillsätta CO2 med fläktar på +100m3/h verkar lite knasigt…Såg någon som räknat riktigt ordentligt på det och det var väl någon ppm som mest.

  Någon som testat?

  #611408
  exil
  Deltagare

  Var lite rädd om dig. Bjud inte in eld. Släpp det bara.

  #611409
  hpuwolf
  Deltagare

  @exil : Förstår din tanke och har GIVETVIS både brandvarnare, brandfilt och en 6kg blandsläckare(pulver) lite overkill men ändå. Frågan kvarstår…

  #611410
  cthullu
  Deltagare

  svaret är ingenting (!) eftersom på natten då ingen fotosyntes sker använder inte växter CO2 utan de respirerar och vill med andra ord ha rikligt med O2 och producerar CO2 snarare än konsumerar.

  respirationen pågår dygnet runt, men vid dagtid är CO2 upptaget (fotosyntes) större än CO2 produktionen (respiration) givet att man har tillräcklig belysning.

  #611411
  hpuwolf
  Deltagare

  @cthullu.
  Jag vet att du har koll på energicykeln i biologiska processer, men sker inte lite av alla processer samtidigt. Av dagsljuset tillverkas energi i olika former, vid mörker övergår växten till att binda energin men vid 24/0 som en del kör måste ju alla processer ändå ske annars skulle väl inget kunna växa. Jag menar att om man kör en planta 24/0 så måste ju alla normala processer ske, även ”mörker-processerna”.
  Kanske dragit lite djupt i pipan men det var en tanke.

  #611412
  cthullu
  Deltagare

  ja, alltså mycket riktigt cellandningen / respirationen pågår som jag nämnde faktiskt dygnet runt och inte bara på natten. Men den processen behöver ingen CO2 utan O2, och _producerar_ faktiskt CO2.

  Fotosyntesen däremot som använder CO2 pågår bara då plantan är belyst.

  Så det är lite motvända processer:

  Endast under belysning: Äter CO2 och producerar O2
  alltid: Äter O2 oc h producerar CO2

  Här kanske någon får tanken att koppla ihop två tält och köra 12/12 och dag/natt alternerande mellan tälten, köra slutet system och tro att ena tältet som är i natt kommer producera tillräckligt med CO2 för plantorna i tältet som är i dag…

  …men fotosyntesen är för plantor i normala förhållanden mycket mer kraftfull än respirationen dvs ser man på totalmängden över en tid så är netto att växter använder mer CO2 på dagen än vad de producerar på natten, samt att de producerar mer O2 dagen än vad de använder under hela dygnet. (tack och lov för oss organismer som bara andas O2)

  Driver man upp temperaturen ökas respirationen, drar man ned på ljuset minskar fotosyntesen, när de två processerna tillslut hamnar i jämnvikt och då sker ingen tillväxt av plantan eftersom den inte har något nettoupptag av kol…. (eller på enklare språk plantan mår skit)

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top