Ditt ansvar som cannabisbrukare!

 • Detta ämne har 5 deltagare och 32 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 33 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2764
  reaper
  Deltagare

  Jag förutsätter att du som läser den här texten har intresse av att ändra våra för tillfället navia lagar och drogpolitik, och att du själv är beredd att dra ditt strå till stacken.

  Förord
  Det är väl ingen hemlighet att det oftast är rädsla för cannabis som får den vanliga Svenssonfamiljen att se cannabis som något negativt.
  I en demokrati så är det upp till var och en att upplysa sig om argumenten i en sakfråga och därefter skapa sig en åsikt. Men det är knappast så det ligger till.
  Se realistiskt på problemet, i exempelvis riksdagsvalet, hur många av röstarna röstar på rutin, dvs. röstar på samma parti de alltid gjort? Hur många vet egentligen vad deras parti står för i frågor som intresserar röstaren själv? Knappast någon, eller för få!
  Så hur kommer det sig att de röstar på vad de nu röstar på?
  Propaganda! Jag ska undvika att förklara allt för djupt hur detta går till, men följande är väsentligt för vidare resonemang. Politiker och dess representanter står och häver ut sig en massa lögner i deras så kallade valkampanjer (läs: propagandakampanjer) och är beredda att säga vad som helst för att få just dig att stoppa ner kuvertet med just deras partinamn i röstlådan.

  Ord
  På samma sätt som vi går på partiernas lögner i valkampanjer (läs: propagandakampanjer) så går samhället på lögnen* om cannabis. Men vad skulle få samhället att tro mer på ett par finniga ungdomar med en spliff i mungipan än på den ”pålitliga” svenska staten?
  Det är just i den här frågan problemet ligger.
  Vi måste kontra den existerande propagandan, med mer informativ fakta(!). Det är viktigt att vi ger ett bra ansikte utåt. Det är viktigt att vi avvecklar den djupt rotade propagandan som finns i många av samhällets invånare. Det är ett stort ansvar för alla oss som nyttjar cannabis.
  Om man klär sig i kläder/smycken med ikoner förknippande till cannabis är det viktigt att man förstår att man representerar hela Sveriges cannabisbrukare. Om du skulle göra något dumt iklädd dessa ikoner skulle hela Sveriges cannabisbrukare bli lidande. Personerna som såg dig skulle inte bara anklaga dig utan titta snett på alla bärandes på samma ikon.
  Försök att upplysa så många ni kan om cannabis egentliga inverkan. Dela ut Swecans informationsblad på kaféer, vänner och bekanta med flera.
  Stå rakryggad! Dölj inte ditt bruk mer än nödvändigt. Genom att smyga undan med det får folk uppfattningen att det skulle vara fel.
  Stöd inte filmer och musik som kan ge ett felaktigt perspektiv av droger. Det finns mer än tillräckligt med kultur för att kunna undvika amerikansk musik/film som ger ut en felaktig schablon av en cannabisbrukare.
  Odla hemma. För att inte stötta den undre världen gör man bäst i att odla i hemmet. Dessutom är det en trevlig och givande hobby.

  *Om du är beredd att se bakom samhällets propagandafasad och lära dig sanningen runt cannabis rekommenderar jag att du startar här: http://www.swecan.org/cannabisfakta/15myter_html.htm
  de har en tillförlitlig källförteckning för vidare studier i botten av bladet.

  Skicka gärna smek eller smisk.

  #80661
  reaper
  Deltagare

  Pga. att du håller med eller har du någon annan anledning? I så fall, var god håll det för dig själv 😉

  #80662
  reaper
  Deltagare

  LOL!

  #80663
  reaper
  Deltagare

  Skulle gärna vilja ha lite mer feedback för de fåtal av er som orkat läsa igenom allt.

  #80664
  reaper
  Deltagare

  Fåtal som orkat läsa igenom allt? Snarare fåtal som svarat :) Ditt inlägg har lästs av 36 personer redan, och är ändå ganska nytt. Fler kommer säkert att svara så småningom :)

  Jag tycker att det är bra att du har skrivit det, och håller med dig. Oavsett vilken minoritet man tillhör måste man tänka på att ”de andra” kommer att generalisera över alla i den grupp du tillhör utifrån hur de upplever dig. Kan ju ta invandrare som exempel. Varje gång en svensk person möter en invandrare som beter sig illa växer fördomarna, och även hatet, mot gruppen invandrare som sådan. Det är mänskligt att generalisera, det är till och med en förutsättning (i viss grad) för inlärning och förmåga att dra slutsatser utifrån tidigare erfarenhet. Så är det bara. Om man är medveten om att man gör det, kan man också utifrån det undvika att dra FÖR svepande slutsatser…tyvärr är inte alla medvetna om det. Statens medvetna propaganda mot oss, och mot alla andra som upplevs som obekväma, bidrar ju inte direkt för att förbättra opinionen…

  Tyvärr är det så, att om man tillhör en minoritet, oavsett om det är en kulturell, nationell, religiös eller politisk minoritet, så får man till viss del vara beredd på att i de allra flesta avseenden försöka vara så ansvarsfull och hygglig som möjligt…i mycket högre utsträckning än vad Svensson behöver! Igen, om man tar invandrare till exempel: två personer söker samma jobb, en är svensk, den andra är invandrare. För att invandraren ska få jobbet krävs att han eller hon dels ger ett väldigt bra intryck och har *utmärkta* meriter. Annars får svensken jobbet, även om han eller hon inte är lika kvalificerad. Sånt är livet.

  Kan berätta om en rolig grej som hände mig för inte så länge sedan när jag träffade en tjej som jag tidigare inte umgåtts med. Vi kom rätt bra överens och började träffas då och då. Efter ett tag kom vi in på diskussioner om en del ”kontroversiella” teman 😉 Hon visste inte att jag rökte. Nästa gång jag träffade henne frågade jag om hon hade något emot att jag rökte, hon sa något förvirrat nej, det hade hon inte. Jag erbjöd henne att röka med mig, hon tackade nej, inget mer med det. Plockade fram min bit, rullade rökte och fortsatte prata som vanligt. Något förvånat stirrar min kompis på mig och säger något i stil med ”men…du blev ju inte konstig!” Efter ett tag berättar hon att hon ”vanligtvis kan se” om någon röker, eftersom de ”är slöa, flummiga och pratar långsamt”. Det var hennes bild: en slö, ständigt flummig och seg person som pratar långsamt och knäppt. Hade jag bekräftat den så hade hon ju knappast varit öppen för vidare diskussion!
  En sak som jag märkt hos vissa som röker, särskilt yngre, är att de gör de här stereotypa egenskaperna till sitt trademark så att säga. Röka en liten bit och bli helt borta och spela ut ett ”typiskt” beteende.

  Ska man röka med folk som inte röker är det inte att rekommendera att bli så flummig att man inte kan snacka – fel intryck. Det kan man göra hemma för sig själv eller med andra som röker. Och det är inte bra att spela ut bilden av en stoner bara för att det är ”så man ska vara när man röker”. Man ska vara sig själv oavsett om man röker eller inte :D Inget fel i att vara en typisk stoner (om det finns nu någon som är ”typisk”), men man får ju ta det lugnt med folk som lätt får fel bild annars!

  Cat

  #80665
  Powerpuffgirl
  Deltagare

  Tycker att det var en väldigt bra text, dwine, och att Cat gav en bra feedback på det hela, hade inte kunnat göra det bättre själv.

  Men problemet är just att kunna stå rakryggad. I den miljö som jag befinner mig i till vardags så finns det bara drogmotståndare. (Hade jag inte internet att avreagera mig på så skulle jag antagligen må djävligt dåligt, rent ut sagt.)
  Att inte dölja mitt bruk mer än nödvändigt låter som en utopi för mig, eftersom jag dels lever i en miljö där man inte använder sig av olagliga substanser, helst inte ens vanliga cigg, ok, ett glas vin till maten och julsnapsen, då, och dels av att dessa substanser är – just olagliga.

  Att lägga fram fakta från swecan skulle också vara omöjligt – ”det är ju bara tokiga drogliberaler, de där”.

  Nej, det är jobbigt med folk som inte förstår. Tack allihopa för att ni finns därute!

  😉 :D

  #80666
  reaper
  Deltagare

  Skönt att det finns folk som förstår det man vill ha sagt. Ni ska ha ett stort tack för att ha läst igenom texten.
  Skönt att alla här inte Cheechar och Chongar.
  Visst är det kul hur förvånade folk kan bli då de upptäcker att man inte behöver vara helt zombieliknande efter en spliff.
  Skönast är att ta en fika med bra vänner utan att de har en aning om att man har rökt, inte för att smyga med det, utan för att det inte behövs tas upp som samtalsämne.

  #80667
  reaper
  Deltagare
  Powerpuffgirl wrote:
  Att lägga fram fakta från swecan skulle också vara omöjligt – ”det är ju bara tokiga drogliberaler, de där”.

  Varken omöjligt eller onödigt. De två flygblad Swecan har producerat är informativa, men ändå subtila, de avfärdas inte direkt som drogpropaganda.
  Om man nu bara lyckas få en människa att bli ”upplyst” på 1000 papper så är det värt det. Han i sin tur sprider rycktet vidare.
  ❗ Notera att jag inte vill att Sveriges invånare ska bli påtvingade en ny drog, men om en på 1000 börjar bruka cannabis istället för alkohol så har vi gjort honom/henne en stor tjänst.

  Lycka till i era lokala kampanjer! 😆

  #80668
  Carlse
  Deltagare

  I ett idealistiskt samhälle råder inget förtryck av oliktänkande, men problemet är att vi inte lever i det idealistiska samhället. Trots olika former av politiska system runt om i världen så kan vi här i västvärlden i allmänhet och i Sverige i synnerhet tyvärr inte hävda att vi är bättre på att värna om oliktänkandes rättigheter än i många länder med totalitära regimer. Det tar sig bara olika uttryck. Och tyvärr så är det subtila förtrycket av oliktänkande som vi har i detta land svårare att slåss emot eftersom det inte är lika synligt och uppenbart för alla.

  Som ett exempel. I detta land blir man kallad för rasist om man är kritisk till svensk invandrar- och flyktingpolitik. Och man blir kallad för nasist om man ifrågasätter förbudet med s.k. nazistsymboler. Och man blir kallad knarliberal om man ifrågasätter att narkotikabruk är kriminaliserat. Kort sagt, om man har åsikter som avviker från de åsikter som den politiska makten har så blir man förtryckt om och när man öppet uttrycker dessa åsikter på ett sätt som innebär att man identifieras. Och av den anledningen så är det oerhört svårt att stå upp rakryggad och försvara sina åsikter.

  Det mest skrämmande är att den politiska makten gör allt för att förtrycka alla de som på politisk väg försöker få till stånd en debatt och ändra något som slagits fast som den enda rätta vägen. Nåde den politiker som sticker ut hakan och ifrågasätter svensk narkotikapolitik (han eller hon skulle genast bli stämplad som en mindre vetande drogliberal flummare och frysas ut – inte bara av sina partikamrater utan än värre av media).

  En anledning till varför länder som Holland, Schweiz, Canada) och flera andra länder) har ett mera liberalt synsätt på cannabis är att det i dessa länder inte finns denna rädsla hos politiker att sticka ut hakan, helt enkelt därför att människor med radikala idéer där inte automatiskt idiotförklaras med samma automatik som här i Sverige. I dessa länder kan man vara drogliberal (eller ha andra åsikter som här i Sverige betraktas som extrema) utan att bli utfryst av sina partikollegor och ironiserad av massmedia. Och därför så tror jag tyvärr också att Sverige (och till viss mån även Norge och Finland) blir de sista länderna i Europa som kommer att avkriminalisera cannabis.

  Slutligen. Svensk alkohol- och narkotikapolitik baserar sig i hög grad på det faktum att nykterhetsrörelsen historiskt sett haft en mycket stark förankring i alla de stora partierna. Och man har från statens sida uppmuntrat och stött svenska forskare som sympatiserat med dessa och haft samma fanatiska syn på drogers ”farlighet”. Det finns inget intresse alls av att ta till sig av studier av undersökningar från andra länder eftersom innehållet i dessa inte stöder den svenska synen på droger. Och man har redan byggt upp ett system med rehabilitering, tvångsvård och fängelsevistelse för att stävja det s.k. ”problemet”. Så dessa utländska studier och forskningsresultat utgör därmed ett stort hot mot det svenska systemet.

  Jag tror att det enda sättet att få till stånd en legalisering av cannabis i detta land är att cannabis avförs från FN-listan över förbjudna narkotikaklassade droger, och att även EU beslutar om att legalisera cannabis. Under tiden såkan vi försöka göra det bästa genom att informera och upplysa om vad cannabis är, och i diskussionen med alla ”ovetande” medmänniskor jämföra cannabis på gott och ont med alkohol. Ty både alkohol och cannabis har använts sedan urminnes tider av folkslag runt hela jorden, och det är droger som man aldrig kommer att kunna att få bort eftersom de är naturligt förekommande. Så varför förbjuda något som i realiteten inte kan förbjudas, såvida man inte definierar ordet ”förbjud” på olika sätt.

  #80669
  reaper
  Deltagare
  Carlse wrote:
  Och tyvärr så är det subtila förtrycket av oliktänkande som vi har i detta land svårare att slåss emot eftersom det inte är lika synligt och uppenbart för alla.

  Jag är inte beredd att hålla med om att man ska invänta ett beslut från EU. För vilka är det som driver på beslut? Jo, det är vi. Om vi skulle ge upp skulle de inte se någon anledning att ta upp debatten, förutom i (högst)eventuellt medicinsk syfte.
  Men om vi trycker på och får mer människor att engagera sig så kommer vi snart höras. Vad har vi att förlora, förutom vår stolthet om vi inte försöker?
  Vad drogmotståndare fruktar mest är att en liberal reser sig upp och tar ton, så det är precis vad vi ska göra.

  Nu pratar jag inte om någon två dagars revolution. 😉
  Det kommer ta tid, men det är det värt att offra ett par timmar för sakens skull, om inte för principen!

  Jag tror inte det finns ett stort subtilt förtryck av oliktänkande, jag tror det är vi som inbillar oss det och är för fega att resa oss.

  #80670
  Powerpuffgirl
  Deltagare

  Carlse: Det var ett av de bästa inlägg jag har läst på länge!

  Det ligger så otroligt mycket i detta, att man ska ha ”rätt värderingar” och att det ska vara ”politikst korrekt”.
  Ifrågasätter man invandrapolitiken så är man rasist, ändå måste en invandrare var dubbelt så duktig som en svensk för att få ett jobb.
  Ena året så är man inte klok om man vill att homosexuella ska få adoptera, nästa år är man fördomsfull om man ifrågasätter deras rätt att skaffa barn.
  Som tjej kan det vara problem att få jobb hur man än ställer sig till att skaffa barn. Vill man ha barn så heter det ”hon kommer att vara borta mycket från jobbet”. Vill man inte ha barn så heter det ”hon har troligen problem med folk – hon kan inte samarbeta”. (Det var ett sådant fall uppe för tiotalet år sedan.)
  Och vad gäller drogpolitiken så kan vi ju bara se på Bodströms helomvändning sedan han blev justitieminister!

  dwine: jag får väl lägga ut flygblad på jobbet från swecan och se hur reaktionerna skulle bli. Det troliga är väl att jag skulle få kicken pga obekväma åsikter (jag har dock inte sett vad som står i dem, men jag antar att det inte är ”politiskt korrekt” isht bland tanter i övre medelåldern som är den stora majoriteten av de som jobbar där) och hur ska jag då kunna betala bostadsrätten, interneträkningarna och resorna till mina mer liberala vänner?

  :(

  #80671
  chong
  Deltagare

  Hopas att du med cheechar opch chongar inte pekar ut några medlemmar här på forumet?

  Och det är ju tråkigt med Bodströms helomvändning men det är ju bra att han finns där som en slummrande förmåga redo att väckas när tid är för ändrat sig har han knappast.

  Mvh chong

  #80672
  reaper
  Deltagare
  Powerpuffgirl wrote:
  jag har dock inte sett vad som står i dem, men jag antar att det inte är ”politiskt korrekt” isht bland tanter i övre medelåldern som är den stora majoriteten av de som jobbar där)

  Jag håller delvis med dig, den övre medelåldern är nog inte vår målgrupp. Vilket jag enkelt förklarar med: det går inte lära gamla hundar sitta.
  Alla ska göra så mycket de kan och vill med sin förmåga att påverka. Man ska givetvis inte ta vatten över huvudet. Hur mycket man engagerar sig är upp till var och en, men det viktiga är att man engagerar sig för att se några resultat.
  Hur man går till väga finns inga skrivna regler på.
  Nu ser jag det som en viktig sak att engagera mig och uppmuntrar att fler personer tar initiativ och hoppas de brinner lika mycket för debatten som jag.
  Om jag lyckas övertala en person så är jag nöjd. :)

  Chong: Inga specifika Cheechar och Chongar är utpekade. 😉 [/i]

  #80673
  reaper
  Deltagare

  Carlse for President!
  Det inlägget borde på hamna på förstasidan som veckans bästa.
  Mycket bra synpunkter. PM:a mig om du någonsin skriver en bok 😉

  #80674

  Den politiska verklighet vi lever under i Sverige har i min åsikt främst att göra med moral.
  Det svenska samhället är byggt på moralism, och det är där intoleransen kommer in. Det finns en negativ syn på exempelvis berusningsmedel i Sverige, inte pga av folkhälsoskäl, utan pga att det helt enkelt anses fel att berusa sig rent moraliskt.
  Allt detta bottnar i det lutheranska tänkandet som präglat Sverige även när det gäller alkohol med inställningen att man ska dricka så sällan som möjligt. Nu löser ju svenskarna detta genom att dricka kopiöst vid färre tillfällen istället så det åstadkommer ju bevisligen inte så mycket i folkhälsoavseende.. Stater såsom Nederländerna, som har ett kalvinistiskt arv, har helt andra värderingar.

  Sen att ingen vågar sticka ut haken tror jag har mest att göra med media och vissa andra naturliga orsaker. Kommer att tänka på ”tystnadsspiralen”, vilket är en modell som förklarar varför vissa åsikter undantrycks i debatten. Det går ut på att människan är en social varelse, som inte vill bli isolerad. Pga detta finns en rädsla för att uttrycka oacceptabla åsikter offentligt. Då uppkommer frågan hur man ska veta vilka åsikter man törs offentliggöra, och svaret på det är att människor använder media för att känna av vilka ramar som finns för det offentliga samtalets innehåll. Det är därför det är så viktigt att vi har media som primär angreppspunkt, för bara genom det kan vi göra det acceptabelt att diskutera svensk narkotikapolitik vilket är nyckeln till allt.

  Från en fjuttad Funk: Gonatt go’ vänner.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 33 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top