Cannabisreglering ? Kommunal folkomröstning ?

 • Detta ämne har 3 deltagare och 3 svar.
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #58782
  Zodiak
  Deltagare

  Cannabis reglering i Sverige eller vissa områden. Försöka styra folkomröstning i kommuner är ett förslag för att försöka öppna upp för cannabispolitiken. Genom att samla underskrivter av 10% av din kommun kan din kommun genomföra en kommunal folkomröstning och hur kommunen och landsting ska agera i frågan rörande cannabispolitik.
  Istället för att ha federala lagar borde vi istället genomföra kommunala lagar rörande cannabis politiken.

  Måste vi göra som i USA även i Sverige för att genomföra bättre narkotikapolitik. Låta varje kommun bestämma hur de vill hantera frågan om cannabis reglering. Om man ska tillåta att man kan få inneha små mängder cannabis eller om det ska vara okej att sälja för privat bruk osv.

  #613024
  enzi
  Deltagare

  Tyvärr måste jag säga att jag tror du underskattar hur svårt det är att få 10% av befolkningen att skriva på någonting överhuvudtaget, och ännu svårare om det dessutom rör något kontroversiellt som cannabis. Men skam den som ger sig! Peter Eriksson har skrivit en bok om hur man går tillväga om man vill få till stånd en folkomröstning. Boken heter ”Folkinitiativ: handbok i direktdemokrati”. Han var för övrigt en av dem som har hjälpt till att göra sådan direktdemokrati möjlig i Sverige. Kanske kan den vara något att kolla in för dig?

  #613025
  cthullu
  Deltagare

  federala och kommunala lagar???? Sverige är till skillnad från USA inte en union av flera stater utan sverige är en (1) stat med ”Sveriges rikes lag”.
  Lagarna stiftas av sveriges riksdag, dvs kommuner kan inte stifta lokala lagar, de måste följa allt som står i sveriges lag.

  Det du föreslår skulle innebära att du först måste i grunden totalt förändra vad sverige är och hur det är uppbyggd. Personligen skulle jag nog tycka att det vore ypperligt om sverige styckades upp i fler delar med olika lagar, suveränitet och självbestämmande och ett frivilligt medlemskap i sverige som kan avbrytas om det inte ger tillräckligt men jag tror det är ganska orealistiskt inom närtid.

  Svenska staten är däremot medlem i unionen EU, där de olika staterna till en ganska stor del har olika lagar. Cannabis är i viss mån tillåten i en del av dessa stater.

  #613026
  Supaman
  Deltagare

  Kanske verkar som den tråkiga vägen, men engagera dig i ett parti och påverka inifrån istället. Många undomsförbund har lättnader på området i sina program, men det tenderar försvinna så snart man kommer in i den verkliga politiken. Det vi behöver är en majoritet i riksdagen som rösta för lättnader i Sveriges moralistiska politik. Steg 1 som jag ser det är att KD måste ut ur riksdagen, vilket ser ut att vara på gång. Steg 2 måste vara att få upp ämnet i talarstolen utan att behöva argumentera mot morallister, utan hålla debatten saklig. Få stopp på förföljelsen av icke problematiska användare och hjälp till de som behöver hjälp. Polis är ingen hjälp för missbrukare.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top