Cannabis, från lungor till urin

 • Detta ämne har 7 deltagare och 15 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #154
  Josef_K
  Deltagare

  Återigen en ny version, och klistrad ett tag framöver.

  Låt säga att vi röker en joppe. Vad händer egentligen i kroppen? Låt oss följa de aktiva betåndsdelarna på en resa genom vår egen kropp.

  Det går på några sekunder till minuter innan röken passerar över lungornas kapillärbäddar på samma sätt som gasutbytet sker när vi andas. Vi koncentrerar oss härmed på THC som nu börjar cirkulera runt i kroppen inbäddat i huvudsakligen blodfetter, men till viss del av plasmaproteiner. När det kommer till hjärnan fäster det på så kallade CB1-receptorer (som normalt sett används för det kroppsegna ämnet anandamin, vars effekter och funktioner mer eller mindre är okända) och stimulerar vissa processer inom nervcellen som gör att den vidarebefordrar signaler lite förändrat.
  Dessa receptorer finns på neuroner (nervceller) som ligger i det limbiska systemet (känslor, minneshantering) och i två delar som är av betydelse för rörelser, substantia nigra samt lillhjärnan.

  När receptorerna stimuleras känner vi av effekterna av drogen. Men THC är allt annat än målsökande för CB1-receptorer (faktiskt är bindningsstyrkan till receptorn ganska låg). Den största delen av ämnet fortsätter att cirkulera runt en hiskeligt massa varv i kroppen. I levern bryts THC ned till en rad olika produkter (metaboliter).
  Av de tre huvudsakliga nedbrytningsprodukterna är en psykoaktiv, 11-hydroxy-tetrahydrocannabinol eller förkortat 11-OH-THC. De andra är inaktiva och påverkar inte cellerna.
  Efter nedbrytningen följer produkterna med blodet igen och kommer så småningom till hjärnan, där de möjligen kan påverka receptorerna, men med svag bindningsstyrka. 11-OH-THC däremot har högre bindningsstyrka och påverkar därför starkare än THC (delta-9-tetrahydrocannabinol).

  Efter några timmar har nästan alla ämnen släppt från sina receptorer och den största delen av dosen vi fick i oss när vi rökte är metaboliserad och på väg att lämna kroppen. En viss del av de nedbrutna produkterna som kommer till njurarna renas från blodet och lämnar kroppen med urinen. I vila går en fjärdedel av allt blod till njurarna, så ganska mycket blod kommer dit.

  Men, allting lämnar inte kroppen direkt. Eftersom THC är ett starkt fettlösligt ämne, så håller det sig till fett när det cirkulerar i blodet (som ju består till väldigt stor del av vatten).
  Fett som vi får i oss genom maten och som är nödvändigt för vår överlevnad färdas hela tiden i blodet, oftast packat i stora partiklar som kallas lipoproteiner. Fett som inte används lagras i fettdepåer som valkar/bröst/rumpa, ja ni vet. Även hjärnan består till stor del av fett, som fungerar som stödjevävnad åt nervcellerna.

  THC följer med sina fettpartiklar in i dessa fettdepåer och lagras tillsammans med det övriga fettet. Väl inne i de här fettrika cellerna gör det ingenting, eftersom det då inte kan binda till några receptorer.
  När det sedan släpps ut (för att kroppen förbränner fettet) så cirkulerar det i blodet på sedvanligt sätt, varvid det t.ex. kan komma upp till hjärnan och fästa där, eller kanske rensas ut via njurarna.

  Eftersom fettdepåerna förnyas hela tiden så tar det olika lång tid innan all THC och dess nedbrytningsprodukter är borta från kroppen. Det kan ta ett par veckor eller ännu längre tid, beroende på hur mycket som har lagrats. Värt att notera är dock att det hela tiden är väldigt små mängder som utsöndras, varför koncentrationen i plasman är försvinnande liten. Att dessutom bara en bråkdel av metaboliterna fortfarande är aktiva, plus det faktum att en ytterst liten minoritet av det cirkulerande THC fäster på receptorer borde få de flesta att inse att det här inte kan ge någon nämnvärd effekt på människan.

  De första gångerna man röker är det inte alla som känner av cannabis. Det beror på att hjärncellerna har alldeles för lågt antal CB1-receptorer. Men när kroppen utsätts för THC upprepade gånger produceras nya receptoerer, och man kan känna av ämnet.
  På samma sätt kan kroppen producera färre receptorer eller stänga av (blockera) de som finns, för att man inte ska bli så påverkad. Det är detta som kallas för tolerans. Vid kronisk exponering av ett ämne så stängs fler och fler receptorer av och nedregleras på sikt. Det här gäller alla receptorer och är alltså inte unikt för cannabis.
  De otroligt små mängder THC som utsöndras från fettdepåer kan därför fästa på receptorer som fortfarande är aktiva och påverka celler, men detta sker i så fruktansvärt liten skala att det måste vara försumbart för majoriteten av alla konsumenter…

  #60082
  Ganjasmurfen
  Deltagare

  Mycket trevligt inlägg..

  tackar..

  #60083
  reaper
  Deltagare

  Jag vet inte om man skall bli rädd eller lugn när man läser detta?

  Men om man summerar det kan man säga att man har THC kvar i kroppen i någon vecka efterråt men det är knappt mätbart?

  Allt detta med spårämnen i fettvävnader som tar ett varv i kroppen då och då är lite oroväckande. Är man HELT säker på att den THC som ligger i oliak fettvävnader inte påverkar? Hur funkar det med oss tunnisar då? Som inte har så mycket fett på kroppen? Är det till fördel eller nackdel? Åker allt ut med urinen eller blir det väldigt koncendrerad THC i fettvävnaderna då?

  Tacksam för svar.

  #60084
  Josef_K
  Deltagare

  Ja, det är lite svårt att säga. Jag tror att smala personer får lite högre koncentration i fettväven, men den totala lagringen i kroppen är också mindre än en person med mer ”hull” :)
  En annan orsak som leder till lagring/upptag i kroppen är hur höga halter av blodfetter man har. Eftersom cannabis till viss del transporteras där, borde en lägre halt leda till att en något mindre mängd tas upp av kroppen, men också lagras i mindre utsträckning.

  Om man ska bli rädd eller inte.. ja.. det är väl upp till var och en. Samma principer gäller för läkemedel (de flesta är fettlösliga) kanske med undantaget att cannabis är mer lipofilt (drar sig till fett) än genomsnittet.

  #60085
  reaper
  Deltagare

  informativt. :D

  #60086
  m00nshimm3r
  Deltagare

  Måste bara berömma skrivande.. mycket intresant läsning..

  #60087
  Jack the tripper
  Deltagare

  THC’t tar (såklart) en sväng inom levern. Gör det någon skada där när det bryts ner, som tex alkohol gör?

  #60088
  reaper
  Deltagare

  Jag har ett exempel på hur länge thc sitter kvar i tjocka resp. smala personer. Jag (1,83 lång, väger 60 kg)och en mycke nära vän(1,67 lång, väger 85 kg) rökte mycket ofta med varandra flera månader i streck.

  Sedan när våren kom började vi av en händelse lämna urinprov samtidigt. När jag fick svaret på mitt första urinprov sa han som läste upp det att; ”Oj, du hade inte så mycket thc kvar i kroppen”, tillägas bör att jag rökte min sista joint kvällen innan jag lämnade provet :)

  Min vän däremot lämnade positiva urinprov i uppemot 2 månader.

  Så min slutledning är att jag tror att smala människor blir ”rena” mycket fortare än ”knubbisar”, iaf så verkar det ju onekligen så.

  #60089
  Josef_K
  Deltagare

  Jack: Jag kan inte helt utesluta att cannabis skadar levern, men det förefaller absolut inte lika giftigt som alkohol. Alkohol bryts ner via
  Alkohol ➡ Acetaldehyd ➡ Ättiksyra ➡ Koldioxid och Vatten.
  De tre första skadar vävnader, jag är dock osäker på i vilken utsträckning vardera ämne gör det.

  #60090
  PachiPachiHand
  Deltagare

  På samma sätt kan kroppen producera färre receptorer eller stänga av (blockera) de som finns, för att man inte ska bli så påverkad. Det är detta som kallas för tolerans. Vid kronisk exponering av ett ämne så stängs fler och fler receptorer av och nedregleras på sikt.

  Är det så att receptorer stängs av ENDAST vid kronisk exponering eller kan vissa ”första gångares” receptorer börja stängas av vid exponering de första gångerna. Alltså istället för att bygga upp fler receptorer vid de första gångerna, är det möjligt att de existerande cb1-receptorerna stängs av?

  #60091
  Josef_K
  Deltagare

  Ja, det beror ju på ifall man känner någon effekt. Om du inte känner någonting alls första gången du röker så är det knappast så, men om du blir tokstenad, så kanske det är möjligt… Men det är en försvinnande liten andel receptorer som inaktiveras bara på grund av en gångs rökande.

  #60092
  reaper
  Deltagare

  Jag har för mig att jag har läst i div. propaganablad, från vår sida,
  att cannabisbruk inte medför någon ökad tolerans, tvärt emot det
  medför ökad känslighet och därför minskade doser.
  Har också hört av folk som rökt länge att de behöver allt mindre doser,
  än folk som precis börjat röka. Fast det beror kanske på att ”nybörjare”
  inte vet hur man doserar.

  #60093
  PachiPachiHand
  Deltagare

  Det är också en sak som jag undrat lite på. Nu behöver jag mkt mindre för att bli flummig än i början. Men man kanske behöver mer och mer efter ett lång tids brukande…

  Sen tror jag inte att det är att nybörjare inte vet hur man doserar. Jag röker precis lika mkt nu som då och nu blir jag mkt mer flummig. Eller hur menar du med det?

  #60094
  reaper
  Deltagare

  de vore intressant o veta hur länge innan en joint lämnat kroppen?

  om man e typ:

  :?: 60kg, 175cm ( ➡ den här vill jag helst ha svar på?)
  :?: 80kg, 180cm
  :?: 100kg, 180cm

  de vore snällt om jag fick svar? hur länge de ska dröja mellan jointerna för att de inte ska lagras nått i kroppen??

  #60095
  Opagaddur
  Deltagare

  källor till det där? diskuterar samma sak på ett forum men kan ju knappast säga att detta är källan.. skulle ju se mindre trovärdigt ut..
  så behöver några länkar om ämnet
  tack

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top