Cannabis – En drog som ger hårdare straff än något annat(?)

 • Detta ämne har 2 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2505
  Mooch
  Deltagare

  Jag har funderat lite kring lagstiftningen runt cannabis och framförallt då när det gäller mängd cannabis relaterat till mängd THC.
  Om någon åker fast för att ha förvarat en blandning bestående av 1 gram heroin utblandat med 999 gram bakpulver (eller liknande) så lär väl personen i fråga knappast dömas för innehav av 1 kg heroin? Hur räknar man egentligen när det gäller andra droger förutom cannabis?
  I Sverige har man ju som bekant narkotikaklassat plantans ovan jordliggande delar förutom fröna, oavsett THC halt.
  Det ter sig synnerligen märkligt att 1 kg cannabis med 1% THC är lika allvarligt som 1 kg cannabis med 10% THC. Eller ännu märkligare cannabis med så låg THC halt att det inte ger någon effekt. Lagen i sig säger ju inget om procenthalter och THC (indirket kanske, man talar om cannabis där inte hartset separerats, hampsnören är ju tex tillåtna).
  Någon som känner till hur det förhåller sig med andra droger beträffande ”renhet” och straff? Är det faktiskt så att cannabis praktiskt taged bedöms hårdare i vissa fall? Alltså att 1 kg ”värdelöst” cannabis bedöms hårdare än 1 kg ”värdelöst” heroin?

  #78485
  reaper
  Deltagare

  Det beror nog främst på att polisen inte har resurser till att analysera THC-halten kanske :)

  Men visst är det underligt.

  #78486
  reaper
  Deltagare

  Jag har fått för mig att om du har ett gram amfetamin som är utspätt till 10 så åker man dit för 10. Är dock inte helt säker. Har ingen aning om hur det är med cannabis.

  #78487
  Mooch
  Deltagare

  @fnk wrote:

  Jag har fått för mig att om du har ett gram amfetamin som är utspätt till 10 så åker man dit för 10. Är dock inte helt säker. Har ingen aning om hur det är med cannabis.

  Visst måste det i viss mån vara relativt. Har man amfetamin eller liknande som är utblandat så pass lite att det fortfarande ”fungerar” eller är gångbart på marknaden (ush det där låter illa men men..) så kan jag förstå att man straffas för hela mängden. Frågan är om du har något som är så pass utblandat att det inte fungerar utan att man extraherar det på något vis. Som jag sa, tar du 1g heroin blandat med 999g vetemjöl så kan man väl knappast åka fast för innehav av 1kg heroin? Vad jag försöker jämföra med är icke rusgivande växtdelar från cannabisplantan som ändå som bedöms som narkotika. Lagen borde ju rimligen ta hänsyn till om du har ett kg av något som räcker till en berusning för en person eller om du har ett kg som räcker till hela Sverige.

  #78488
  reaper
  Deltagare

  Staten uppmanar DIG att odla mer potent ganja för G.Person har tröttnat på det skräp han köper på gatan…

  #78489
  reaper
  Deltagare

  Jag läste på ngn tråd att EU:s direktiv säger att det bara är budsen som ska vägas, EU har då liknande tankegångar med andra ord.
  Åker man dit och hela växten vägs så kanske man kunna överklaga i EU-domstolen?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top