Candybox Hydroponic – Odlingsdagbok Chillipeppar 19/5

 • Detta ämne har 6 deltagare och 30 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 31 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4342
  reaper
  Deltagare

  Candybox hydroponic – Odling av Capsicum annuum/chinense.

  Vecka Beskrivning / Bild

  v0

  14 februari v8 03. Fröer från pepparfrukter (förra årets skörd), 4st bricketter med Rawit, 4st bricketter med Golden Habaniero, 4st bricketter med Sweet Banana, 4st bricketter med Jalapeno.
  Här en bild på mitt ”växthus” / ”gro-låda”.

  v1

  Första groddarna syns. Satte ner små tandpetare med artnamn för att kunna skilja på de olika sorterna.

  v2

  Planterade briketterna i Candybox Hydron. Tyvärr blev det bara 4st bricketter med Rawit och 1st Sweet Banana som grodde. Satte dessa i Candyboxén. Hällde på en kork med blåkorn, fyllde på med vatten. Titta på locket, luftfuktigheten är så pass hög att växterna vattnas utan att ha rötterna i näringsvattnet. Vatten nivån är 1-2 cm under nätkrukorna. Tandpetarna med artnamn började ruttna, togs bort i all hast.

  v3

  Ytterligare plantor !Det visade sig att Golden Habaniero tog bara lite mer tid på sig att gro. 3st plantor av 4 briketter är inte helt fel. Nu har jag fyllt på med dessa 3 briketter i Candy-Box hydron. Nu skall man inte plantera i alla hålen i boxén, men vad gör man… Detta för att sprida sol-ljuset bäst.

  Alla plantor har växt på bra, men det är bara på 2st Rawit-plantor som rötterna växt ner till närings vattnet. Vid vatten-bytet såg jag en underlig företelse, en massa småflugor som drunknat i näringsvattnet. Blomflugorna har antagligen försökt att komma åt briketternas under eller sida för att lägga ev ägg… hmmm.
  (skall försöka ta en bild på detta nästa gång det händer.)

  Har gått med i en koloni-odlingslotts-förening. 92 kvm odlingsmark för 3,50kr per kvm + 110 kr i medlemsavgift är inte helt fel. Växthuset är redan på ritningstadiet, bara ekonomin sätter stopp.

  v4

  Briketterna har en tendens att bli krut-torra, har fått vattna med minikanna eller blomspruta för att fukta.
  Hydron har nu en förhöjd vattennivå ungefär i höjd med eller över nätkrukorna, vi får se vad som händer.
  Sweet Banana plantan har tagit mycket stryk pga att den varit underutvecklad så jag kasserade denna planta och brikett. Satte istället nya frön av Red Habaniero i miniväxthuset.

  v5

  Nu händer den saker! Red Habaniero fröna har redan grott (alla 3 frön grodde på 1v i miniväxthus).

  Höjningen av vatten nivån har tydligen gett resultat.
  1 av plantorna med Rawit har växt i storlek med ca:150% på en vecka, märk väl att jag inte använder växtlampor.
  Övriga plantor växte i storlek med ca:50-100%.

  Fick lite tid över och frön har jag gott om så jag satte 3st briketter med Sweet Banana igen. Eftersom att de grodde så dåligt förra försöket så planterade jag ca 4-5 frön i varje brikett. Det har ju slagit väl ut på Rawit med fler än 1 frö/brikett. (det är den som växte 150% på 1 vecka). Satte 3 st briketter med Rawit (give-aways).

  Det senaste bytet av näringslösning skedde v3. Byte av näringslösning.

  v6

  Har upptäkt en grå beläggning på briketterna med de 2 största Rawit plantorna (mögel/alger??). Fixade isoleringsull på Woody lör v5. Löft ur briketterna ur nätkrukorna, klippte sedan försiktigt bort det tunna nätet som omger torvbriketterna, spolade sedan bort all torv/jord som gick. Lade remsor ca:5cm breda, som virades runt plantan tills att det blev som en brikett. Satte sedan dessa planteringar i nätkrukorna. Nu är det bara att hoppas att detta fungerar.

  Bilden tagen direkt efter omplanteringen lör v5…………Bilden tagen kvällen efter omplanteringen sön v5

  Mån v6 lever och frodas de omplanterade plantorna och mår mycket bra, det verkar som att de inte märkt av den bryska behandlingen. Om det gick så här pass bra så funderar jag på att låta det här bli en del av odlings planeringen, dvs att odla upp på brikett och sedan övergå till isoleringsull. (Test om att odla direkt från isoleringsull kommer senare).

  v7

  Torvbriketterna ser rätt skabbiga ut. Jag byter ut alla briketter mot isoleringsull. Nu har jag ingen jord alls i hydron och vi får se om plantorna tar stryk. Det som jag hoppas på också är att plantorna slipper trips och annat skit som lätt kommer på capsicum plantor. Har inte gjort vattenbyte sedan v5, men det växer utav bara he..te så byta vatten gör jag inte ännu. Titta på rötterna på Rawitplantan, dessa rötter som trängt igenom isoleringsullen har uppkommit på 8 dagar!!!! 😯 Vattennivån är upp till 1/2 nätkrukorna, skall hålla den nivån…

  100% utan jord.
  Hmm, det växer på…… :D :D :D Rötterna har växt ut på 8 dagar !!!

  v8

  Tillväxten har stagnerat, så jag har bestämt mig för att göra vattenbyte. 1,5 kapsyl blåkorn till 4L vatten. Har nu funderingar på att sänka Ph lite med askorbinsyra (citronsyra). Eller att på förhand hälla upp vatten som får stå och ventilera av sig de alkaliska gaser som ofta är tillsatta på vattenverken för att få Ph´t till ca 7.0.Men behöver då Ph-mätare. Har ett par basilikor som stått i brikett ett tag utan att det har hänt något med.
  Satte ner en av dem i hydron.

  Här är lite bilder vid vattenbytet.

  Bra tillväxt på rötterna..

  Tillbaks i fönstret….

  v9

  Har inte mixtrat med vattnet och jag tror inte att jag kommer att göra det efter att plantorna har haft en så pass bra tillväxt som de haft. Därimot kan jag tänka mig att ”övergöda” dem genom att tillsätta 1,5 kapsyl blåkorn istället för 1 kapsyl/4L vatten som tidigare, pga bra tillväxt. Basilikan har stabiliserat sig, den var rätt dålig innan omplantering
  till hydron. Bilderna är ifrån vattenbytet. Rawitplantan har fått en rätt kaxig storlek. Små knoppar kan anas vid gren delningarna på alla Rawitplantor.

  Nu börjar plantorna slåss om soljuset…Har börjat att fota på högkant, annars kommer inte all med… Rötterna bara växer och växer…

  v10

  Vattenbyte med 1 kapsyl blåkorn per 4L vatten. Har upptäkt grönmögel i extremt små mängder på vissa stån av glasullsbriketterna. Mögel oxo upptäckt på basilikans stjälk, sitter 2cm upp, kommer att behandla med 6 % väteperoxidlösning och blomspruta. Förövrigt har Rawitplantan vuxit som en belgian blue på steroider…(inget nytt alltså 😯 ). Funderar faktiskt nu på att plantera Rawitplantan i jord. Den är så pass stor att den stör övriga plantor i hydron. Bilderna är ifrån vattenbytet.

  Rätt snygg bild med belysning.

  Potatis??? Nej,chilipeppar !!!

  v11

  Av jord är du kommen….. Plockade bort min sörsta Rawitplanta och planterade den i jord pga att den börjar skymma alla andra plantors solljus. Plantan anpassade sig mycket bra till jord och fann sig snabbt att den fick ett nytt växtmedium. Tog dessutom bort basilikan pga matlagning (get it). Vattenbytet denna vecka fick receptet 1,5 kapsyl blåkorn till 4L vatten, hoppas att det faller plantorna i smaken. Bilden på hydron är tagen precis efter vattenbytet och bilderna på Krukan med Rawitplantan är dagen efter omplanteringen.


  v13

  Den nu jordplaterade hydro-odlade Rawitplantan växer inte så snabbt nu.
  Men både den och en av Rawitplantorna i hydron har börjat att blomma!!!
  Rawitplantan är så pass stor nu att jag är tvungen att stödja den med en kina-ät pinne (som inte riktigt räcker till) 😯
  Habanieroplantorna har tagit fart och får större blad än Rawitplantorna.
  Bilderna som kommer………(när plats att lägga upp dem finns).. är ifrån vattenbytet. Nu har jag tagit 3 kapsyler blåkorn till 4L vatten 😯 .
  Bygg din egen Candybox Hydroponic!!! :D :D :D
  http://www.swecan.org/forum/viewtopic.php?t=9469

  #93835
  High-Jack
  Deltagare

  Wow! Äntligen en hydroponisk chili odling 8) Det där kommer att lyckas, och jag tror säkert att du får godast (och hetast 😈 ) chili i detta avlånga land.

  Håll oss uppdaterade!

  #93836
  reaper
  Deltagare

  HiJack!
  Tackar , tackar…

  Uppdatering sker i första inlägget och fortsättning följer…

  Vissa peppar kan man kalla, kalla vissa borde heta, heta….hehehe
  Gul Habanniero = 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈
  Rawit peppar = 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈
  Sweet Banana = 😈

  #93837
  reaper
  Deltagare

  Wow, det går ju jättefint!

  Men hur har du gjort med pumpen för att syresätta vattnet?

  #93838
  reaper
  Deltagare

  Hehehe men det är ju det som är det fina…..

  Man behöver ju inte ”göra” något för att syresätta vattnet, det är ju därför man har en vattenpump. Syresättningen sker ju av att vattnet kommer i kontakt med luften vid ytan, dvs sätts vattnet i en vertikal cirkulation (upp i mitten och ner vid sidorna) så kommer vattnet att vara totalmättat på syre du får inte ner mer syre i vattnet.

  Skulle aldrig köra mitt 80l akvarium på en luftpump, fiskarna skulle bara bli dåsiga och ligga och lapa i sig luft från vattenytan…..

  Jag har en del förklaringar om vatten vs luftpumpar på Candybox Hydroponic tråden (kolla låååångt ner)… :D

  #93839
  reaper
  Deltagare

  Uppdaterat odlingsdagboken 23/4 ….

  Är det någon som läser om mina plantor ??

  #93840
  Smacky
  Deltagare

  Jag läser:)
  Fina plantor, och det verkar gå bra. Du har inga problem med alger eller nåt va?
  Habanniero är inte att leka med den :) Råkade peta mig i ögat en gång efter att jag hållit på med dom, det var inte roligt :cry:.

  #93841
  reaper
  Deltagare

  Hehehe Habaniero kan vara rätt kul….:twisted:
  Brukar göra ”starkasomfaaaansåser” på dom.
  Gillar extremt stark mat typ Yham Taley (Thai).

  Vad tycker du om den nya looken på odlingsdagboken ??
  Mindre bilder och lite ihoptryckt text….

  Nej, jag har inte ännu haft problem med alger…hoppas att den förblir algfri 😯

  Kul att jag har någon som faktiskt läser min odlingsdagbok :D :D :D
  Tack Smacky !

  Kul att göra med Habanieropeppar, chili-lips, ta en delad peppar och gnid lite på sidan av en kaffekopp hehehe (välj rätt offer bara). 😈 😈 😈

  #93842
  High-Jack
  Deltagare

  Då har vi samma vana du och jag, fuskis ;) Jag är helt såld på allt som har med chili och göra. Här går det åt minst en habanero eller tio Thai-chilis om dagen. Men det blir ju lite oekonomiskt i längden, så jag ska ta och använda min 600W HPS för att odla chili under mellan hamp-odlingarna.

  Det ser jätte bra ut – forstätt så där!

  #93843
  e2npau
  Deltagare

  @High-Jack wrote:

  Då har vi samma vana du och jag, fuskis ;) Jag är helt såld på allt som har med chili och göra. Här går det åt minst en habanero eller tio Thai-chilis om dagen. Men det blir ju lite oekonomiskt i längden, så jag ska ta och använda min 600W HPS för att odla chili under mellan hamp-odlingarna.

  Om du knallar iväg till närmaste asiatiska livsmedelsaffär och skaffar din chili där så borde kunna hålla en konsumtion av 10 ”phrick kii noo” vid liv till en billig penning.

  Har aldrig odlat chili i hydro eller garderob, men väl i fönster och det går bra, men det tar väldigt lång tid innan man får något ätbart.

  #93844
  reaper
  Deltagare

  en2pau ”phrick kii noo” är en thaipeppar som bara är medium på skalan.
  Vill man ha lite sting i pepparn så skulle jag rekomendera Rawit.

  Sen kan jag bara säga att jag oxo handlar ”phrick kii noo” på asiat-butiker för en 20:- (stoooor påse), pga min konsumtionsmängd…… 😯

  Vill man dock ha en lite mer exlusiv peppar så får man jaga runt för att hitta frön. Caspacin utmärker sig mycket olika i de 4 olika sorter av chilipeppar. Chinensepepparn bränner med en varm hetta i hela munnen istället för Frutenses skarpa smärta bara på tungan… 😈
  Alla frön till mina chiliplantor har jag själv tagit från frukter. (jag håller på att bygga upp en frö-artbank för enbart chilipeppar)

  När det gäller tidsåtgången så måste jag säga att i en hydro växer chili extremt fort, vi får se när jag kommer att skörda. Det har bara gått 9v och jag kan redan se knopparna där pepparn kommer. Plantorna ser bättre ut än de som du köper i butik för ca:65:- st. :D

  Mvh fuskis :D :D :D

  #93845
  gronis
  Deltagare

  Fuskis: Hör kanske inte till här men det är ju redan lite halvofftopic så jag skriver endå. Kan du några goda vegetariska recept med chili så KRÄVER jag att jag får reda på dem 😉

  #93846
  reaper
  Deltagare

  Vill du ha recept??!!

  Har ett par i bakfickan…..
  Jag kan PMá dig ett par stycken :D

  Till er andra kommer nu receptet på Jamaican Jam.

  1st Gul Habaniero
  50-100gr Socker
  10-15 droppar citron el 3-5 droppar Vinäger.
  1dl vatten

  1. Mixa vattnet och Habanieron i en mugg med en mixerstav.
  2. Häll i den mixade habanieron och vattnet i en kastrull, tillsätt citron/vinägern.
  3. Värm och rör tills det börjar koka.
  4. Häll i sockret, rör runt på medelvärme tills det blir som sylt.

  OBS detta är ett riktigt recept från chiliheads.

  Kom gärna tillbaks med resentioner på receptet.

  Mvh fuskis :D :D :D

  #93847
  reaper
  Deltagare

  Dagboken uppdaterad med nya bilder !!!

  Vad tror ni, skall jag plantera Rawitplantan i jord ??? :?
  Som det är nu skymmer den solljuset för alla andra plantor.

  Mvh fuskis :D :D :D

  #93848
  reaper
  Deltagare

  Är locket transparant, och har du inga problem med vattenalger?
  (Illaluktande slemsmörja i boxen)

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 31 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top