bubblors syresättningseffekt ifrågasatt…

 • Detta ämne har 4 deltagare och 9 svar.
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1264
  reaper
  Deltagare

  http://www.overgrow.com/faq/browse.php?qa=1104

  (…)Contrary to popular belief air-stones and bubble devices attached to air pumps are not very effective at all, in fact the only way in which they really add oxygen to the tank is by causing disruption of the surface layer allowing dissolution of free oxygen from the atmosphere.

  The bubbles themselves are too small and too inhibited by surface tension to release significant amounts of oxygen into the solution. (…)

  :?

  En sak som slår mig.. är att ifall detta stämmer, då borde det vara mycket effektivare att ha en bred och grund bubblare än en smal och hög. En back (stor yta öppen upp mot luften) borde t.ex. vara bättre än en hink (där visserligen bubblorna från syrestenarna har längre tid på sig att färdas – och avge syre – innan de når ytan), även om de rymmer lika många liter.

  Kommentarer, någon?

  #69159
  Smacky
  Deltagare

  *Sneglar på min hydro och suckar*

  Jag har sett många på OG som kör med grunda hydrobaljor (verkar vara bättre). Det som verkar vara bäst är ändå aero, då måste ju luften komma in i rötterna lättast?

  #69160
  reaper
  Deltagare

  ebb & flod?!?!

  #69161
  reaper
  Deltagare

  Tusan… de hinkar jag spanat in (och redan äger..) är säkert halvmetershöga, om inte mer… fyra styckna 30-liters urinbehållare (oanvända) med matchande lock, helt och hållet i svart hårdgummi.
  Helt perfekta vad gäller ljustäthet, stabilitet etc, fast djupa. 🙄

  Men men, kanske skulle investera i en starkare pump isåfall, den torde väl i vilket fall betala sig så småningom iaf…

  ..

  Å andra sidan är den här artikeln den enda jag någonsin läst som påstått det där, kanske det inte stämmer? Kan inte någon av de äldre o rutinerade odlarna här komma med någon intelligent gissning/erfarenhet?

  #69162
  MrY
  Deltagare

  Det är ett riktigt resonemang. Sk shallow water cultures utnytjar ytan bättre än DWC. Men å andra sidan behöver du inte fylla på med näring lika ofta och det är enklare att sköta en djupare behållare.

  Det frigörs O2 vid ytan. Mer bubblor gör att ytan störs mer och att mer o2 kommer rötterna till handa. Det är hela poängen med DWC från början. Det har aldrig rört sig om att syresätta vattnet.
  En aero fungerar liknande och ger ungefär samma resultat. Även i DWC-bubblare kommer det vatten på rötterna i och med att bublorna spricker.

  Ebb och flod är väldigt fiffigt för stora inomhusplanteringar. Lite underhåll och förhållandevis lätt att bygga. Men jag tror fortfarande att DWC/Aero/SWC är mer effektivt.

  #69163
  Brassman
  Deltagare

  Aero med dimmspridare lär vara det absolut bästa inom hinkåback hydron :)

  #69164
  reaper
  Deltagare

  Vore det onödigt (relaterat effekt/kostnad) att ha en syresten/aircurtain i en låda utrustad med 2-3 hyfsat kraftfulla dimspridare?

  Rent hypotetiskt lixom, 😳
  ifall man nu skaffat sig två rejäla boxar i hårdgummi, utrustat dem med tolv drygt 5cmradie-stora hål, och fyra dimspridare mellan korgarna som sitter i hålen, vardera, köpt en troligen tillräcklig vattenpump (räcker: max 2800 liter/timme = 11 liter/minut för varje enskild dimspridare..?) att driva dem…

  ..är det då endast slöseri med pengar att dessutom installera en luftpump som utstöter 5000cc/minut, uppdelat på t.ex. två stycken Air Curtain 96cm per balja..?

  Bör man hellre kanske använda den pumpen (som man såklart slängt kvittot till) till att göra en lagom klonbubblare i någon annan/några andra mindre baljor?

  #69165
  Brassman
  Deltagare

  Det vore väldigt bra faktiskt :) Då pumpar du ju ner lust till botten å set syret som finns kvar när bublorna når ytan går ju derekt ut i rötterna :)

  #69166
  reaper
  Deltagare

  Humm, så långt tänkte jag inte… :?
  ..jag tänkte fixa syretillförseln mha att låta datorfläktar blåsa över vattenytan… men det skulle bli krångligt, och förmodligen skulle det bli alldeles för mycket ljusläckage in i behållarna… blir nog bättre att låta luftpumpen bistå med syret då.
  Jo, så får det nog bli. 😉

  *skissar vidare*

  #69167
  reaper
  Deltagare

  om nu bubblor inte funkar särskilt bra till att tillföra luft till vattnet, kan man inte ta en vattenpump som pumpar vattnet till en dysa som i sin tur duschar en liten dimma över vattenytan… så får man tom en kombinerad aero/hydroponic-konstruktion med låg ljudnivå?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top