Brev till Morgan Johansson!

 • Detta ämne har 13 deltagare och 47 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 48 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5046
  reaper
  Deltagare

  Hej Morgan!

  Jag är en kille på 20 år men trots min unga ålder så märker jag redan av kraftiga begränsningar i mitt privatliv. Jag skulle kunna skriva flera hundra sidor med klagomål om andra saker men eftersom du är utvald att handha frågor om hälsa så är det dig jag vänder mig till i detta ärende. Mina frågeställningar kommer att handla om cannabis vilket är en ört som jag vill ha avkriminaliserad och du märker säkert varför.

  Jag skulle verkligen uppskatta om du svarade på de här frågorna:

  1. Vem ger er politiker rätten att bestämma vad jag som individ får/- inte får använda för drog för att uppleva psykisk njutning?

  2. Cannabis leder inte till våld men det gör alkohol. Alkohol är lagligt men cannabis är förbjudet, varför?

  3. Om du skulle bli sjuk och din läkare förklarade för dig att marijuana är det bästa läkemedlet för din sjukdom, vad skulle du säga då?

  4. Varför är det kriminellt att sitta hemma och röka marijuana/hasch men lagligt att ränna runt på stan och supa sig full?, jag stör ju ingen när jag är hemma!

  5. Är alla som använde cannabis för 200 år sedan kriminellt avskum?

  6. I Sverige så ska vi ha religionsfrihet vad jag vet. Om detta även inräknar fri livsåskådning så är den inte fri eftersom jag inte får röka marijuana vilket ingår i min livsåskådning. Är det då religionsfrihet/fri livsåskådning?

  7. Är det acceptabelt att slå ner på människor som har en annan syn på etik och moral än den ni anger som rätt etik och moral?

  8. Människan har använt olika former av cannabis till medicin och industriprodukter sedan urminnes tider. Varför nämns aldrig detta i debatten som ni för?

  9. När ska ni börja föra en debatt som bygger på forskning som är relaterad till verkligheten och inte eran utopi ”ett narkotikafritt samhälle”?

  10. Är det rätt att tvinga människor till de kriminella kretsarna med ett förbud av cannabis?

  11. Är det inte väldigt dålig människosyn att förtrycka människor med beskyllningar som inte har någon grund?, vissa uttrycker det som så att ”cannabisförespråkarna” vill langa heroin till skolbarn. Är det rätt?

  12. Det är lagligt att få cancer via cigaretter men inte av cannabis där risken är mindre, varför?

  13. När jag röker marijuana så får jag ett enda stort leende på läpparna. När jag är full mår jag dåligt och spyr. Vad vill du helst att jag ska göra?, skratta eller spy?

  14. Du ska få en liten kalkyl av mig som grundar sig på ett antagande av legalisering:

  -vi antar att ca 500 000 människor i Sverige skulle röka 5 gram cannabis i månaden (vilket inte är helt omöjliga siffror)

  -ni skulle ta betalt 50 kr per gram varav 40 kr av dessa går till skatt (ev. 80 kr/g – 60 kr skatt/ g)

  -enligt mina beräkningar så skulle det innebära att ni skulle tjäna ca 1 miljard kr i skattepengar varje år (ca 1,5 miljarder i skatt)

  -detta skulle innebära flera fördelar ekonomiskt för alla parter utom den svarta marknaden vilket jag hoppas att ni vill, eller?

  -människor skulle inte längre behöva gå till skummisen och handla mystiska saker vilket jag ser som positivt, eller?

  -dessa pengar ni får in skulle kunna gå till 1. hjälp till missbrukare av cannabis 2. saklig information om cannabis för att öka kunskapen och minska skadorna 3. sjukvård el. dylikt

  -den övriga vinsten skulle utan tvekan ha betalt odling och distribution av örten, alltså inga ekonomiska förluster på någon front

  -på detta sätt så skulle det inte längre kosta psykiskt lidande för individer, skatt till rättegång, polis, utredningar, tull, socialen, frånvaro från arbetsplats osv.

  Det jag undrar är om det är fel av mig att tänka på det här sättet och i sådana fall varför?

  15. När ska ni börja behandla juridiskt myndiga människor som vuxna och inte som barn?

  16. Varför pratar ni bara om missbruk hela tiden?, om man röker marijuana en gång i månaden så är inte det ett missbruk, eller hur?, man är ju inte alkoholist om dricker en gång i månaden.

  17. Ni säger att det inte finns några lätta droger, är marijuana lika farligt som heroin?, i sådana fall undrar jag vad ni bygger det på? (obs. alkohol är en drog – är den också lika farlig som heroin i så fall?)

  18. Vem har bestämt att naturen ska vara olaglig?, för mig är det fruktansvärt sjukt att ens tänka tanken.

  19. Ni påstår att cannabis minskar den sexuella driften, hur kommer det sig då att jag blir mer sugen på sex när jag är hög?

  20. Ni säger att cannabis orsakar fosterskador, det gör alkohol och tobak också men de är inte olagliga, varför denna dubbelmoral?

  21. Ni säger att cannabis är starkt beroendeframkallande, forskning visar att alkohol och tobak är mer beroendeframkallande, cannabis är olagligt men inte tobak och alkohol, varför?, dubbelmaral igen, eller hur?

  22. Hur ska ni i längden framstå som pålitliga när ni sysslar med dubbelmoral?

  23. Ni påstår att de illegala drogerna inte har bidragit med något positivt, – Beatles – Rolling Stones – Bob Marley – Bob Dylan – , förklara?, är deras arbete värdelöst skräp?

  Det här var bara en del av alla de frågor jag skulle vilja ställa till dig men jag tänker påpeka en del till brister i debatten som många av er för:

  -Ni påstår att den som vill legalisera cannabis enbart vill göra det för att kunna använda det till privat bruk, enligt de uppgifter jag har så är det ca 5 % av befolkningen som kan tänka sig en legalisering av cannabis, detta motsvarar alltså ca 450 000 människor och det är ingen liten minoritet, ungefär som Miljöpatiets storlek, vad säger du om det?

  -vi kan anta att ungefär 200 000 av dessa människorna vet väldigt mycket om cannabis, hur ska ni lyckas få dem att ändra åsikt om cannabis? (går det ihop med målet ”ett narkotikafritt samhälle”?)

  -ett argument som många kör med är att ”tycker du att det är rätt att en laglydig människa ska betala skattepengar till ditt missbruk”, det framgår ganska tydligt i ett sådant här argument att man menar att alla som använder cannabis får problem, vad bygger man en sådan beskyllning på? och framförallt vart kommer den ifrån?, är det ni som sagt så?

  -när jag gick i höstadiet och deltog i ”Våga säga nej till droger och våld” så fick vi lära oss om alla hemskheter som cannabis leder till, jag har rökt cannabis vid flertalet tillfällen och har endast mått dåligt en gång (blev lite yr första gången jag rökte), hur kommer det sig att jag mår bra när jag röker marijuana när ni påstår att man bara mår dåligt, förklaring?

  -något som många av er säger när vi kritiserar att alkohol är lagligt när cannabis är olagligt är att alkoholen skulle också förbjudas om den kom idag, alltså är det rätt uppenbart att ni vill förbjuda alkohol också och förmodligen också tobak, vad har ni för mål med det här?, kan det vara en superstat fylld av 100% friska robotar, och vad ska ni med den till? (ska den bekostas på människans individuella frihet?)

  -ofta säger ni att det är livsfarligt att röka cannabis, borde vi då inte förbjuda allt som kan vara livsfarligt?

  -det kryllar av rattfyllerister som kör ihjäl människor men alkohol är inte förbjudet, hade någon kört ihjäl en person under påverkan av cannabis hade det varit en utmärkt händelse att använda mot en legalisering, varför förs inte samma hårda linje mot alkhoholen?

  -åter till illamåendet, om vi har 200 000 människor i Sverige som gillar njutningen som cannabis ger, hur stödjer ni då eran linje att det bara leder till elände och misär?, för vi har ju inte 200 000 heroinister i Sverige, eller hur?

  -nästan alla av er pratar om ”haschpsykoser”, de flesta känner en eller flera som har råkat ut för en haschpsykos, hur är detta möjligt?, borde vi då inte ha folk med haschpsykoser överallt?

  Ja, det här vara bara lite av mina tankar kring det hela. Jag som medborgare i ett så kallat demokratiskt land skulle verkligen uppskatta att för en gångs skull få ett riktigt svar av någon av er och inte en urklippt text med ”Tack för ditt engagemang!”, utan jag vill att nån som intresserar sig för medborgarnas åsikter ska skriva tillbaka och förklara för mig varför det är fel att vara positiv till cannabis som rekreationsdrog, medicin och industriprodukt, blir det inte så utan ni struntar i era medborgares åsikter så får jag helt enkelt förmedla er dåliga respekt gentemot oliktänkade vidare till allmänheten.

  Med vänliga hälsningar

  Daniel Nilsson / Frihetskämpe

  #98281
  reaper
  Deltagare

  Bra skrivet, hoppas bara du får svar.

  #98282
  Hr Sanders
  Deltagare

  Synpunkter:

  :?: Vilka är ”ni”? (upprepas ständigt, är det Morgan du menar eller någon grupp?)

  Vilka är det du hänvisar till i punkt 5?

  Punkt 6, vad då för livsåskådning? (det där lät mest flummigt, lite typ ”min livsåskådning är att man ska röka på”…)

  14. Härlig kalkyl. Tillkommer moms på det där eller (som med bensin och alkohol t.ex) ? ;)

  ❗ Härlig slutkläm! men industrihampa är ju lagligt nu för tiden…

  Ser fram emot svaret. (sätter 50 öre på att det blir ”tack för ditt engagemang” prylen. (Det är ju egentligen en uppmuntran, det verkar de inte begripa själva 😈 ))

  :? Är det verkligen meningen att du ska ha med ditt namn här på forumet?

  / Hr Sanders.

  #98283
  PachiPachiHand
  Deltagare

  Bra skrivet! Du tar upp väldigt många bra punkter som är viktiga att få svar på. Tror dock inte
  att han kommer svara på varje fråga enskilt, utan det blir väl typ nån hänvisning til CAN’s
  hemsida eller något annat undvikande av frågorna.

  #98284
  reaper
  Deltagare

  Hr Sander:

  När jag säger ni så menar jag dem som är emot cannabis. Jag menar exempelvis alla indianer, mexikaner, folk i Indien osv…..punkt 6 kanske blev lite klumpig men jag menar ju att det ingår i min livsåskådning att ha en valfrihet att röka cannabis om man vill det…..när det gäller mitt namn så är jag inte orolig, jag är öppet positiv till en legalisering och står för det, 8)

  Peace!!!

  #98285
  chong
  Deltagare

  Borde väl inte vara någon större fara att skylta med sitt namn så länge man inte håller på med några cannabisaffärer. Påpeka gärna att cannabis inte är nytt utan har funnits i större omfattning i en dryg halv generation i Sverige och förmodligen dessutom betydligt längre. De flesta som är upp till till och med 60 års ålder har någon relation till drogen. Tyvärr alltför ofta en pådyvlad åsikt om den.

  Mvh chong.

  #98286
  gr0g
  Deltagare

  Känner på mig att du får ett svar i stil med: ”Jag är vuxen, jag vet faktiskt bättre, ÄVEN om jag inte är insatt. Men gammal det är jag.”.
  Bra skrivet av dig iaf 😉

  #98287
  chong
  Deltagare

  Har du fått något svar?

  Mvh chong.

  #98288
  reaper
  Deltagare

  jävligt bra skrivet hoppas han svara, och hoppas han nått bra att säga.

  //alben

  #98289
  reaper
  Deltagare

  Tja!

  Bra skrivet och bra initiativ

  dock några oklarheter.

  @mr_rock_berry wrote:

  Hej Morgan!

  1. Vem ger er politiker rätten att bestämma vad jag som individ får/- inte får använda för drog för att uppleva psykisk njutning?

  (gränsen måste sättas någonstans är du drog liberal oavsett drog?)

  @mr_rock_berry wrote:

  6. I Sverige så ska vi ha religionsfrihet vad jag vet. Om detta även inräknar fri livsåskådning så är den inte fri eftersom jag inte får röka marijuana vilket ingår i min livsåskådning. Är det då religionsfrihet/fri livsåskådning?

  (Flummigt :D men sant )

  Mvh Reefer

  #98290
  Kinky Afro
  Deltagare

  Har läst din artikel förut, men uppskattade den inte till fullo förrän jag var lite skev, vilket jag är nu :D

  Förbannat bra och roligt skrivet!

  Skulle jag ge lite (förhoppningsvis) konstruktiv kritik känns stycket lite långt.

  Du kan eventuellt ta med mer vedertagna fakta (inte nödvändigtvis hänvisa till källorna, men veta var de finns) som t ex den dödliga dosen av cannabis jämfört med berusningsdosen för att vända detta mot alkohol.

  #98291
  reaper
  Deltagare

  Bra skrivet…som sagt lite flummigt men ändå! 😉
  Jag skulle dock vilja påpeka två saker,”dessa pengar ni får in skulle kunna gå till 1. hjälp till missbrukare av cannabis” detta ser jag lite som dubbelmoral faktiskt…bättre dom går till att förebygga tung narkotika…(tycker iaf jag…) och sen ”-ni skulle ta betalt 50 kr per gram varav 40 kr av dessa går till skatt (ev. 80 kr/g – 60 kr skatt/ g)” en utav anledningarna (finns ju en del…), att jag tycker cannabis ska släppas fritt (säljas alltså…) är att priserna ska gå ner…50-80kr/g tycker jag e åt helvete för dyrt för något naturelt…ta max 20-30 spänn grammet…

  HA DET! 8)

  *OBS!…en stooooor stuk-varning på denna text!* :crazy:

  #98292
  reaper
  Deltagare

  Kul att folk uppskattar det…. :D , tyvärr så gör uppenbarligen inte Morgan det för ingen har svarat… :(

  Jag kan ju påpeka att jag inte är en språkprofessor utan människa… 😉 , så det måhända att det var lite flummigt…

  Peace

  #98293
  reaper
  Deltagare

  Tycker det är väldigt dålig stil av han att inte svara.

  Men vad skulle man kunna tänka sig det äre ju morgan vi snackar om.

  Och även om man lägger fram hur mycket rapporter om hur ”cannabis” skulle kunna hjälpa samhället så skulle han hålla fast vid att det ska va ett narkotikafritt samhälle inom 5 år eller hur lång tid det nu va han lovade att det skulle ta. Men vad händer när det gått den tiden och det är lika mycket knark om inte mer på gatorna?

  #98294
  chong
  Deltagare

  Jag undrar bara vad för någotsånär bra röka man kan få tag i för 10kr/g som man sedan vill betala 50kr/g för. Bra röka kostar även utomlands mycket pengar. Utom möjligen i länder som Marocco, Libanon, Indien osv.
  Men det skulle förmodligen bli dyrt att få in i europa pga olika handelshinder. Odla själv är inte heller gratis. Kostar mer än man tror innan man börjat.

  Mvh chong.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 48 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top