Blomning och mörkerbehov

 • Detta ämne har 4 deltagare och 9 svar.
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #313
  reaper
  Deltagare

  Hur mycket ljus kan man tillåta att det sipprar in till plantor man vill blomma? Jag har läst lite här o där att tillcohmed månljus etc skulle påverka helt mycket och screwa hela grejen.. nå, det måste ju vara fel förstås.

  Men kan t.ex. ett par datorfläkthål (okej, fyra stycken högt placerade) och ett större lågt ställt insugshål utan fläkt släppa in så mkt ljus att det kan störa, om man har kanske en TV och en sänglampa igång i rummet utanför?

  #61090
  okkolokko
  Deltagare

  Det räcker som sagt med bara lite månljus tyvär.
  Men av egna erfarenheter kan jag säga:
  Så lite ljus blir det inte många hanblommor av.
  Ju mer ljus desto fler hanblommor.
  Men försök ändå täcka över där ljuset kommer in.

  #61091
  reaper
  Deltagare

  Ehm.. *förvirrad* …men de SKA ju blomma. :?:

  Om jag har fullt ljus på dem 12 timmar, och så-gott-som-totalmörker i 12 timmar, går det ändå fel på något vis då alltså för att de inte har totalmörkt under hela natten?

  #61092
  reaper
  Deltagare

  Detta är mycket överdrivet. Självklart klarar det att lite ljus sipprar in annans skulle arten snabbt dö ut eftersom det aldrig är totalt mörkt ute. Könet påverkas inte heller av hur mörkt det är på natten eftersom arten då skulle då ut om det blev fullmåne (och det blir det ju ibland) utan könet är förutbestämt. Dock kan ojämna mörkerperioder och enstaka långa mörker perioder orsaka tveköniga plantor…

  #61093
  Smacky
  Deltagare

  Jag tror inte att det är enstaka ”ljusinsipringar” som kan göra en planta konstig i blom. Det är nog snarare ljusstörningar som pågår under lång tid som kan förstöra en plantas ljuscykel.

  #61094
  deezack
  Deltagare

  det är skitsnack att det pajjar med månljus.. själv har jag satt nårra plantor i blom och när dom börjat blomma ställt ut dom utomhus (nu asså) och det är inga som har gått tillbaka i blom eller blivit hermisar fast jag vet att dom har hermis-anlag i generna.. och dom står inte ens under 12h mörker vid denna tiden på året.. däremot ska man nog inte hålla på och blinka med ljuset lixom ;)

  #61095
  reaper
  Deltagare

  Ju mer ljus under mörkerperioderna desto längre blomtid. Thats it. Försök göra så mörkt det bara går. Givetvis är ens möjligheter att påverka ytterst begränsade om man har plantorna utomhus, men har man dem i en garderob så lönar det sig att lägga lite extra tid på att verkligen göra utrymmet mörkt.

  #61096
  reaper
  Deltagare

  @stormbinder wrote:

  Ju mer ljus under mörkerperioderna desto längre blomtid. Thats it. Försök göra så mörkt det bara går. Givetvis är ens möjligheter att påverka ytterst begränsade om man har plantorna utomhus, men har man dem i en garderob så lönar det sig att lägga lite extra tid på att verkligen göra utrymmet mörkt.

  Ahaa.. DET lät ju ganska rimligt, jao.
  Kanske dags att tejpa in dem helt o hållet då… och lägga ett par rännor att vattna genom från kikhålet då.. 😉 ..fast först ska den där kylfläkten stoppas in förstås.

  Jisses alltså… jag har nog lagt ut lika mycket pengar av min budget på ”droger” den här sommaren som förra (inklusive Roskilde), men inte fan har jag fått knarka nåt. :?
  Men det lär la komma.

  #61097
  reaper
  Deltagare

  För att besvara en del av din fråga måste vi fråga oss vad ljus egentligen är. Ljus, som i sol-ljus, äkta och artificiellt, täcker hela ljusspektrat, från infrarött till ultraviolett. Det ljus växter tar upp för att använda i sin fotosyntes ligger inom UV-skalan, alltså bortom vårt synspektra. Månljus innehåller inget UV-ljus, inte heller UV-B eller infrarött. Det är endast återreflekterat ljus inom den för oss synliga skalan. Därför kommer månljus inte att påverka plantan. Det finns växter som blommar endast under fullmåne, de är då programmerade att göra det, alltså reagera på ljus inom den för oss synliga skalan, eller mer troligt på brist på UV-ljus i förhållande till synbart ljus. Cannabis tillhör inte den mycket, mycket exklusiva skalan. Den enda jag känner till på rak arm är Victoria-näckrosen. En liten grundkurs i ljuslära.

  #61098
  reaper
  Deltagare

  Detta är konstigt, när man försöker reda ut missförstånd och/eller rena stollerier så kommer alltid någon med jättebra (OBS EJ ironi) förklaringar. Var är ni annars? Givetvis har du rätt. Mitt mål var att förklara varför månljus ej påverkar cannabis. Att ljuset som påverkar fotosyntesen inte ligger inom UV-spektrat är tydligen fel. Jag skyller på att det var länge sedan jag läste botanik. Månen reflekterar dock ej detta ljus, utom möjligen i försumbar mängd.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top