Blomma bara en gren genom övertäckning?

 • Detta ämne har 1 deltagare och 7 svar.
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2571
  reaper
  Deltagare

  A-lo-ha,

  jag har hört att man kan täcka över en endaste gren så det blir 12/12 på den och då börjar det växa blommor bara där men inte på resten av plantan. Det fick mig att fundera över följande…

  …vad händer ifall man täcker över en av grenarna på en planta i veg, och sedan låter den vara övertäckt (alltså ((0/24)/7) ehh… svart 24 timmar om dagen, 7 dagar i veckan menade jag) i kanske 4 veckor?

  Skulle grenen dö eller kommer den förses med det livsnödvändiga av resten av plantan?

  #78936
  reaper
  Deltagare

  Den kommer med största sannolikhet att dö, precis som fanleaves långt ner på stora plantor som inte får tillräckligt med ljus…

  #78937
  reaper
  Deltagare

  Går det att blomma bara en gren?
  Skulle kanske vara en bra grej för att ta reda på könet på plantan.

  #78938
  reaper
  Deltagare

  ElMaco: Men du vet inte 100%, utan gissar?

  Sven_E: Ja precis det var min tanke. Jag funderar på att gerilla odla hur många plantor som helst i sommar. Sedan tittar jag på phenotyperna och blommar de som verkar ligga mest i linje för vad jag är ute efter. Skulle man kunna blomma alla plantorna så skulle jag veta ännu bättre vilka jag sedan skulle kunna plantera in i mitt pytte growroom. Eftersom mitt utrymme är så litet vill jag utnytja skogen för att leta fram en bra mamma. Hade jag kunnat blomma plantorna i skoge också hade det varit perfekt och det skulle jag ju kunna göra om det nu funkar att täcka och lämna grenen övertäckt. Bara det att få reda på ifall det är en man eller kvinna skulle hjälpa väldigt mycket i urvalsprocessen.

  #78939
  reaper
  Deltagare

  Jag har aldrig testat, det är sant, men jag är till 99.99% säker på att grenen dör. Om du odlat plantor tätt förut har du säkert märkt att allt eftersom plantorna breder ut sig och hindrar ljuset från att nå långt ner så vissnar allt som inte får ljus…

  #78940
  reaper
  Deltagare

  Vad tror du om att man kanske skulle kunna hinna könsbestämma plantan? Dom klarar ju minst av 1 vecka utan solljus… hur långt kan man pusha det? Iofs kanske dom inte får energi nog för att utveckla blommor?

  Man kan också tänka såhär; att ifall det hade funkat, varför hade det då inte redan varit en känd metod?

  Fast man borde iofs testa så man vet av praktisk erfarenhet ifall det funkar eller ej… eller ifall man kan modifiera det på ngt sätt så man i alla fall får reda på ifall det går att köns bestämma eller ej

  #78941
  reaper
  Deltagare

  Metoden med att könsbestämma är jag bekant med även om jag aldrig provate den själv heller, men då krävs ju en del omsorg med att trä över/ta bort påsen var 12e timme. Det är ju faktiskt inget dumt sätt att köna plantor med, problemet är ju som sagt att det blir lite meckigt… ;)

  Jag vet inte hurvida plantorna går in i blom vid totalt mörker, ställer mig lite tveksam till det. Visst finns det många som kör med en längre mörkerperiod i början av blomningen men jag är ändå hyfsat säker på att plantan behöver sina cykler för att börja blomma.

  Detta är jag ju inte lika säker på dock, så det kan faktiskt vara värt ett försök. Redovisa gärna hur det gick sedan om du bestämmer dig för att testa! :)

  #78942
  reaper
  Deltagare

  Nej, det gar inte att blomma bara en gren.

  Ett klassiskt experiment visade att det hos vissa växter kan räcka med att täcka 1/8 av ett blad(!) för att sätta igang blommning i resten av plantan. Blommningen styrs av phytohormoner (växthormoner) som fungerar (precis som vara hormoner i oss) som signalmolekyler mellan cellerna. Cellerna i grenen med 12/12 skvallrar alltsa för resten av plantan.

  Det man kan fraga sig da är om man skulle kunna sätta pase pa en gren sa att plantan tror att den blommar och pa sa sätt kunna köra 24 timmars ljus även i blomm (förutom grenen som är 12/12 dara) och det vet jag inte hur det fungerar. Förmodligen stannar plantan i nagot slags halvstadie och blir hermafrodit.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top