Blomflugor vid grostadiet

 • Detta ämne har 3 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2871
  reaper
  Deltagare

  Jag satte fyra California Orange-frön för att gro igår. Valde att använda pappersmetoden (ett kaffefilter mellan två fat) på två av fröna. Detta står mörkt i garderoben (ca 25 grader).

  De två andra satte jag i torvbriketter på ett litet kaffefat i vardagsrummet. Har en 20W LE som brinner ovanför (är det riktigt?).

  På kvällen igår, när jag skulle titta till briketterna, så fick jag se att en blomfluga var där. Jag har tidigare läst att, framförallt Carlse, förklarat hur man ska göra när växterna hamnat i kruka och det finns blomflugor som kan lägga ägg som blir larver, vilka kan äta upp rötterna. Men hur gör man i detta stadium? Jag tog och sprutade med vatten utblandat med såpa.

  Har jag gjort rätt, eller bör jag rätta till något?

  Tacksam för svar.

  #81563
  massabakse
  Deltagare

  Hej!
  Blomflugor kan bekämpas med gift,
  Pyrex passar utmärkt för detta.
  En liten dusch på jordytan fixar biffen!
  Dränk inte lilla bebisplantan med Pyrex, onödigt.
  Finns att köpa på de flesta butiker som säljer trädgårdssaker, blommor och jord.
  Vanligtvis gör dessa blomflugor inte mycket skada. Blir de många så kan viss skada ske.
  När plantan blivit lite större och livskraftigare så börja vattna på fatet istället för på jordytan, förstadierna till flugorna kräver fukt och finns strax under jordytan.
  Lycka till
  massa

  #81564
  reaper
  Deltagare

  Tack ska du ha, massa!

  Ska köpa Pyrex. Är bara lite rädd att larver ska börja käka på grodden också. Det är ju ett känsligt stadium. Så kan man ha i lite försiktigt med Pyrex direkt i briketten?

  PS Kan meddela att de 2 jag använde pappersmetoden till nu har grott. :D

  #81565

  Så mycket som jag jagat de små asen borde de försvunnit för länge sen då..

  Jag har använt pyrex flera gånger och det är inget problem så länge man inte börjat blomma. Dock skulle jag nog inte köra med gift för några blomflugor, utan bara för kraftigare ohyra.

  #81566
  massabakse
  Deltagare

  Hej igen!
  Giftigheten hos Pyrex (pyretriner) är inte speciellt stor, fast är du blomfluga(sorgmyggor) så är det tokgiftigt.
  Giftet utvinns ur ur blommor i prästkragefamiljen(Pyrethrum och Chysanthemum)
  Råttor som dagligen utfodrats med pyretriner under hela sin livscykel uppvisade inga tecken på förgiftning.(källa: Farligt att förtära av Matts bergmark)
  Enda risken som beskrivs är överkänslighetsreaktion såsom allergi, undvik detta genom att ventilera väl när du använder produkten.
  Pyretriner bryts lätt ner, i allmänhet inom 2-3 veckor.
  Dessutom talar vi här om att använda pyretriner lång tid innan det är dax att röka eller äta färdig produkt.
  Att använda Pyrex i vegetativ fas får nog anses som ganska ofarligt för människa.
  När plantorna växt till sig lite och omplanteras kan man lägga ett tunt lager sand(steril efter 20 min i ugn på 125 grader) ovanpå jorden i krukan så jävlas man rejält med blomflugornas äggläggning.
  Well, well jag antar att ingen här använder något annat verkligt giftigt som tex. tobak
  Hälsar massa

  #81567
  reaper
  Deltagare

  Massa: Tack för all information. Man ska nog trots allt vara lite försiktig med Pyrex.

  microdot: Det är bara det att dom aldrig tycks ta slut. Jag har dödat en och annan sådan där ryckigt flygande typ. Det tycks dock alltid finnas någon ny när man återvänder.

  Jag har dessutom dålig erfarenhet av sorgmyggor (som ibland kallas bananflugor eller blomflugor). När jag bodde i ett annat område så kunde jag köpa en Brovallia (en krukväxtblomma) som blommade länge under sommaren. Men trots att jag har bättre förhållanden där jag bor nu (bl.a. söderfönster) så vissnar en Brovallia bara ihop om jag sätter en sådan här. Har prövat med såpa och växtgift (ROS-1a), men de bara vissnar.

  Jag är numer i stort sett säker på att det är blomflugor som käkar upp rötterna på den. Andra växter verkar dock klara sig bättre. Har haft andra krukväxter inne, samt både solros och gurka på balkongen. Så jag har dragit slutsatsen att olika växters rotsystem är olika känsligt för angrepp av dessa blomflugelarver. Eller också beror det på att larverna gillar vissa växters rötter bättre än andra.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top