blackstrap molasses

 • Detta ämne har 4 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #58669
  Soldyrkaren
  Deltagare

  Hej på er, Ibland när man läser på amerikanska odlingsforum stöter man på folk som använder ”blackstrap molasses” som är någon sorts sirap som man kan ha på pannkakor som ska va himmelskt gott och även rätt nyttigt.

  Men det ska också va mkt bra att vattna sina örter med detta (1tsk/gallon) verkar vara en riktig klassiker enligt vissa gamla hashtomtar.

  Har fått för mig att jag vill testa detta, men tror inte ens man hittar det i butik i Sverige, (+ inte ens 100 på vad det ska va så bra för)

  Någon som vet mer om blackstrap molasses?
  skulle man kunna använda ex. mörk sirap?

  #612121
  BongoBong
  Deltagare

  vet inte vad ”blackstrap” innebär men Melass kan du köpa i Sverige på granngården. Är en restprodukt från pressning av sockerbetor för strösockertillverkning.

  Dock är den ”molasses” det skrivs om på engelska sajter oftast restprodukt från rörsocker, inte sockerbetor.

  #612122
  benny
  Deltagare

  Som jag har förstått det så handlar det om att tilföra kol i form av socker vilket ska kunna ge en trevlig smak om det görs i slutet av blomningen (under veg vet jag inte om det har nån direkt inverkan). Socker är ju lite tråkigt dock men honung har jag fått tips om ska vara schyst. Sirap kan säkert också funka, men honung låter mer tilltalande då det är en allmänt trevlig produkt från vår kära natur : )

  #612123
  cthullu
  Deltagare

  kort svar:
  socker/kolhydrater av alla slag är föda/energi åt främst bakterierna i jorden -> högre microbaktivitet -> kommer plantan _indirekt_ tillgodo när microberna ”bajsar”.

  Man har hos ett fåtal växter mätt en viss förmåga att ta upp socker, men i praktiken så producerar de all socker de behöver via fotosyntesen i sina blad.

  mer info:
  bakterierna har egentligen ingen magsäck eller tarm, men de utsöndrar en del restprodukter samt enzymer för att bryta ned sin mat utanför kroppen och transporter sedan in i sig de ämnen dem vill åt. plantans rötter kan passa på att ta upp födoämnen/restprodukter.

  Av just denna anledning utsöndrar (!) plantors rötter mängder med socker till jorden för att få hjälp av microberna där och det är alltid mycket högre aktivitet runt rötterna.

  Det är en slags symbios.

  Eller lite mer förenklat, microber som gillar socker står för mineralisering, plantor upptar mineraler. Some sidnot, odlar man med kemisk näring häller man i mineralerna direkt, plantan utsöndrar mindre socker och mikroberna ”svälter”. (lägger ingen moral i det nu, utan bara menat som ren fakta att det blir mycket lägre microb-aktivitet/liv i jorden helt enkelt)

  #612124
  Soldyrkaren
  Deltagare

  Tack för svar, mycket informativt och trevligt.
  Ska absolut testa att mata med lite honung eller sirap nästa gång jag odlar.

  #612125
  cthullu
  Deltagare

  klart man ska testa om man är sugen, men ett varningens ord bara: om man övervattnar och med massor socker i någon form kan det i värsta fall skapas anaeroba förhållanden (syrefritt alltså) och då kan mikroberna gå över till att producera alkohol och förgifta plantan…
  Så ta det lite försiktigt och överdriv inte när/om du testar.

  honung + vatten utan syre -> mjöd.

  Min personliga åsikt är att det i praktiken är ganska onödigt att ”sockra jorden”, plantorna tillverkar som sagt sitt socker själva – det är vad hela fotosyntesen går ut på – och utsöndrar via rötterna en viss mängd till mikroberna.

  Själv matar jag mikrober med sirap och liknande då jag tillverkar näring i separat behållare, men det är en helt annan historia.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top