Att framställa frön.

 • Detta ämne har 3 deltagare och 6 svar.
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4153
  reaper
  Deltagare

  För att framställa frön antar jag att det behövs en hona och en hane? (rätta mig om jag har fel jag bara changsar villt)

  Sen då? blir det frön om de står tillsammans och man inte skördar?

  om man måste göra någonting speciellt och om någon i så fall har lust att förklara skulle det uppskattas :)

  Mvh

  #92629
  Trestor
  Deltagare

  Givetvis måste du ha en hona och en hane, det finns två kön av en anledning. Man kan manuellt pollinera enstaka blommor, men om du vill ha mycket frön så är det bara att låta de stå tillsammans, gärna med lite fläktar också.

  #92630
  reaper
  Deltagare

  Helst så sår man ganska många frön så att man får gott om hanar (och honor!) att välja mellan – endast den bästa hanen ska få lov att släppa sitt pollen på den finaste honan.

  Man behöver inte pollinera en hel hona om man inte vill. Man kan samla upp pollen från den hane man tycker ser lovande ut (OBS: du får absolut INTE ha blommande hanar tillsammans med blommande honor – då blir de garanterat befruktade!), blanda med lite vetemjöl och sedan lätt stryka det på de delar av honan/honorna man vill befrukta. När man lagt på detta pulver ska man ej fläkta på plantorna, för då är det risk att pollenet sprider sig till resten av den plantan, och andra plantor. Efter några timmar kan man duscha/spreja med vatten ordentligt där man pollinerat. Pollen dör/”inaktiveras” i kontakt med vatten.

  En pollinerad planta (eller del av planta) ska tillåtas att mogna extra länge, så att så många som möjligt av dess frön ska hinna mogna ordentligt och bli livskraftiga.

  Normalt kan man gissa kvalité/grobarhet på frön utifrån faktorer som storlek, densitet, ränder, färgnyanser mm. Mogna frön är ofta mörkbruna med ljusa ränder, och väger något mer än andra (mindre mogna) frön från samma planta.

  #92631
  reaper
  Deltagare

  Tackar för era svar. Det verkar inte vara så komplicerat precis :)
  Men sen, efter man fått sina frön: hur länge kan man förvara frön? och hur ska man förvara dem? skulle det gå bra i t ex frysen? :)

  #92632
  Trestor
  Deltagare

  Frön kan förvaras i decennier, det finns frön som grott efter 20 år. Frön ska förvaras torrt, mörkt och svalt men inte i frysen. Av dessa tre faktorer är torrt absolut viktigast.

  #92633
  G
  Deltagare

  Jag har mina frön inlindade i toapapper i frysen och sist jag testade grodde det fint, då hade de iofs bara legat i frysen i ungefär 4-5 år.

  #92634
  reaper
  Deltagare

  Okej :)
  det är nog inte så svårt att hitta nån sådan plats så de ska nog inte vara några problem då.

  Mvh

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top