Artikel hos DrugNews

 • Detta ämne har 5 deltagare och 7 svar.
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2928
  brain
  Deltagare

  http://www.drugnews.nu/kronikor.asp?id=1816

  Hittade precis den här artikeln hos DrugNews. Gunnar Ohrlander spyr galla över en artikel som Karolina Ramqvistel och Magnus Linton skrivit i senaste nummret av Arena. Givetvis är ämnet legalisering av cannabis.

  Jag tappade nästan hakan när jag läste vad Ohrlander skrev i sin artikel. Han har verkligen inte ens försökt förstå vad artikleförfattarna vill.

  #82038
  ashtray
  Deltagare

  O herregud vilken smörja han skriver 👿 , han möter inte något i det Karolina Ramqvistel och Magnus Linton skrivigt utan sitter och gör något som ser ut att vara ett försök att förlöjliga det dom skriver och kalla dom vid namn etc. Linton måste ha träffat rätt på något sätt :D . Sen att han lyckades få den publicerad i Aftonbladet är fanimig helt otroligt. :?:

  #82039
  reaper
  Deltagare

  man kanske kunde dra igång ett krig mellan aftonbladet och expressen.. tipsa expressen kanske?

  #82040
  reaper
  Deltagare

  Är det inte så att artikeln främst var tänkt att publiceras på Aftonbladets ”Gormander”… eller vad fan krönikan heter. Hursomhellst brukar ”gormanderspalten” bygga på satir och ironi och inte vara särskilt seriös eller saklig, vad än ämnet är om jag inte minns helt fel. I vilket fall är det synd att författaren utsätter Arenas skribenter för denhär sortens kyliga satir i stället för att komma med sakliga motargument. Artiklarna var enligt min mening mycket bra, speciellt Lintons och kanske var det en för svår uppgift att komma med övertygande motargument… Och då går det ju alltid att dra dem i smutsen med förlöjliganden och överdrifter…

  #82041
  gronis
  Deltagare

  aarrghh HASCHPLANTA! 😡

  #82042
  Fr
  Deltagare

  Mail till [email protected]:

  ”Den senaste undersökningen från EMCDDA (EU:s center för narkotikakontroll i Lissabon) visar hur många unga vuxna (15-34 år) som prövat knark senaste månaden i Europa. I England är det 16,6 procent, Frankrike 17 och Danmark 13. Sverige hamnar på en jumboplats med en procent.”

  Känner du till att Sverige enligt EMCDDAs (ECNN på svenska) rapport från 2001 titulerar sig Sverige med högsta antalet tunga missbrukare i Europa, högsta dödligheten bland tunga missbrukare och högsta nyrekryteringen av tunga missbrukare? Som parantes kan nämnas att Holland har den lägsta siffran. Men det kanske är viktigare att skriva en ”hämndartikel” där man plockat ut missvisande siffror som låter bra?

  Mvh Goblim

  Inte för att han lär svara, men ändå.

  #82043
  reaper
  Deltagare

  Fint skrivit Goblim : )

  #82044
  tomster
  Deltagare

  Jag skickade ett mail till Gunnar när artikeln var på tapeten och fick ett svar. Jag tar mig friheten att publicera detta svar från Gunnar nedan. Jag svarade dock inte på Gunnars mejl då jag inte orkade göra källefterforskningar kring påståenden om Bejerot och att Karolina skulle ha felrefererat. Hur som helst. Jag håller med tidigare skribenter, det är destruktivt med en debatt där man förlöjligar sin motståndare, vilket Gunnar gör. Detta gäller åt bägge håll. Det är även destruktivt med folk som inte vill att t.ex. drogliberaler ska få yttra sig alls. Farligt.

  tack för ditt brev. Min artikel publicerades i Aftonbladet i söndags och redaktionen för Drugnews tog över den och körde den under en rubrik som jag inte gillar. Där stod ”flumvänstern”… vilket inte stod i originalrubriken.

  Nå, jag hinner inte diskutera alla punkter med dig, men några reflektioner. Karolina hänvisar till Janne Ramströms genomgång av forskningsläget gällande hasch. Det är mycket lätt att konstatera att hon grovt felrefererar och vanställer vad som där står. Läs själv.
  Magnus Linton lyckas med en absurd historieskrivning där han utesluter arkitekten bakom den restriktiva narkotikapolitiken, Gertud Sigurdsen. Sen tycks han tro att Bejerot gick raka vägen från SKP till att bli polisläkare.
  I själva verket hoppade Bejerot av kommunistpartiet 1956 efter Ungernkatastrofen. Han kom sen i konflikt med John Takman, som var socialläkare i Stockholm och ivrigt förespråkade den linje som kom att mynna ut i legalförskrivningarna. Orsaken till Takmans inställning var, vilket är lätt att se, att samhället bara hade repression att komma med. Det fanns ingen narkotikapolitik som ställde sig på offrens, narkomanernas, sida.

  Legalförskrivningarna blev något av en katastrof. Men för att förstå de som ivrar för ”harm reduction” och friare tillgång till knark, så bör man veta att argumenten föds med ”humanistiska” förtecken. När samhället saknar narkomanvård och brutaliseras vill man ge de olyckliga åtminstone något.

  Det var denna inställning som bröts på 80-talet när man byggde ut narkomanvården – en linje som sen eroderade under nittiotalet och som jag kritiserade bland annat i DN-debatt (var det 1991?) för jag och andra förutsåg att knarkliberalerna därmed åter skulle få argument för den katastroflinje som Sverige prövade redan på 60-talet i och med legalförskrivningarna.

  Vad beträffar statistiken över döda narkomaner (varje människa som avlider är i och för sig ett nederlag ju) så är det ett väl känt faktum att länderna har fullständigt olika kriterier. Om du vill veta mer om den saken tycker jag att du ska prata med Tomas Hallberg på ECAD – European Cities Against Drugs. Han kan nås via Stadshusets växel i Stockholm.

  Med vänlig hälsning
  Gunnar Ohrlander

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top