Ändring av grundlagen

 • Detta ämne har 2 deltagare och 4 svar.
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2359
  reaper
  Deltagare

  Jag läste på textTV igår att Sveriges riksdag hade röstat igeenom ett förslag om att ändra grundlagen så att EU skulle få mer makt i Sverige. Hur tror ni det kommer påverka drogsituationen här?

  #77363
  Atouk
  Deltagare

  Ja textTV ger ju hela bilden 🙄 (obs. ironi)

  Det riksdagen röstade igenom igår var att man möjligjorde för densamma att överlåta beslutsrätt i olika frågor till EU.

  Kortfattat innebär det att riksdagen kan överlåta det övergripande beslutsansvaret i olika frågor till EU. Vi kan ju ta narkotikapolitiken som ett exempel. För att överlåta ansvaret till EU så krävs först ett riksdagsbeslut i frågan, och inget ’vanligt’ beslut med en rösts övervikt utan beslutet måste tas med ”kvalificerad majoritet” vilket innebär att minst 2/3 av riksdagen måste rösta för förslaget. Det vore säkert bra för oss svenska cannabisvänner om EU fick överta ansvaret från de svenska narkonazisterna, fast att 2/3 av svenska riksdagsmän skulle rösta för det alternativet är nog inte så troligt… Fast man kan ju alltid hoppas :)

  Summa summarum så har ingen makt överförts till EU i och med gårdagens beslut, däremot öppnade beslutet för att makt kan överlämnas till EU om/när riksdagen så önskar.

  #77364
  reaper
  Deltagare

  utan hopp har man ingenting….. (specielt inte jag )

  :D

  #77365
  reaper
  Deltagare

  Atouk: Tack för att du redde ut det till mig.

  amino Jag hoppas också 😉

  #77366
  reaper
  Deltagare

  Indirket så får ju EU mer makt… Men de kommer nog inte hända särskilt ofta. Jag är ingen EU fantast. Men jag tycker samarbete inom vissa områden är mycket viktigt. Miljö och brottsbekämpning är två områden där det ger mycket att ha ett storskaligt samarbete. Men dessa två områden räcker. Att ha samma ekonomiska politik i hela EU tror jag inte en sekund på. Allal länder har olika förutsätningar ect så det skulle aldrig fungera enligt mig.

  Peace and luve!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top