Allt fler drogade förare fast

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #30639
  Nesta
  Deltagare

  Från Dn 30/8-06

  Quote:
  Allt fler drogade förare fast
  Polisen sätter fast allt fler drograttfyllerister. 1998 tog polisen knappt 800 personer som körde bil med knark i kroppen. Förra året var det över 7.000.

  Vägverket vill ha turinmässiga drogtester på vägarna. Statistiken visar inte bara på bättre polismetoder, utan också på att fler faktiskt kör drograttfulla. Det tror Hans Laurell, Vägverkets expert på alkohol och droger i trafiken.

  – Bruket av både droger och alkohol ökar i Sverige och det finns ett utbrett blandbruk – missbrukare som använder både sprit och droger samtidigt, säger han.

  Marijuana och amfetamin syns oftast i testerna. Lugnande medel är inte heller tillåtna, men hittas inte lika lätt av polisen.

  Men Vägverket vet inte exakt hur många som kör påverkade.

  Före 1999 gjordes inga drogtester alls. Sedan dess går gränsen för drograttfylleri vid noll och antalet drograttfulla som fastnar i polisens garn har exploderat. Men mörker­talet är stort, för trots nolltoleransen får polisen inte drogtesta rutinmässigt som för alkohol. I dag krävs ett blodprov, men först måste polisen ha sett att föraren kör klart illa, eller att han eller hon uppträder tydligt påverkat.

  Alltså går det att ta sig igenom en poliskontroll, trots att man kanske rökt marijuana eller tagit lugnande medel strax innan. Drogen syns inte i alkotesten och föraren fastnar inte nödvändigtvis i kontrollen.

  Flera medicinska företag jobbar stenhårt på att ta fram ett snabbtest för droger – det finns mycket pengar att tjäna på att vara först – där ett prov av saliven tas med tops, och en sticka missfärgas om föraren är påverkad.

  – Jag räknar med att testen blir helt klar om några år och då bör Sverige införa det snarast, säger Hans Laurell.

  Mats Bakki, chef för trafikpolisen i Stockholms city, välkomnar den tanken.

  – Det är klart att vi kan ta ännu fler drograttfyllerister i framtiden om vi får rutintesta med någon enkel metod, säger han.

  Han berättar att nästan alla som åker fast för grov olovlig körning också är narkotikapåverkade.

  Att fler drograttfulla åker fast beror delvis på att polisen gör fler alkoholkontroller – polisen har fått lära sig hur en påverkad persons ögon­rörelser och pupiller ser ut, och får en del drograttfulla med i svepet.

  Därför är drogfylleriökningen egentligen mest en glad nyhet, anser Bakki – den visar att fler narkomaner åker fast på vägarna.

  – Jag tror inte att siffrorna tyder på så mycket mer missbruk, i alla fall inte i den här ökningstakten. Det är vi poliser som blivit bättre, säger han.

  Justitieminister Thomas Bodström har ännu inte sagt att han vill skärpa lagen och införa rutin­mässiga drogtester så småningom.

  Däremot jobbar justiedepartementet med ett förslag om ge polisen rätt att ta blodprov för droger vid trafikolyckor.

  Jonas Fredén

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=568909&previousRenderType=6

  Mvh// Nesta

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top