49 fast för knarkbrott vid Uppsalareggae

 • Detta ämne har 2 deltagare och 2 svar.
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #30296
  reaper
  Deltagare
  Quote:
  Polisen i Uppsala plockade in 49 personer som är misstänkta för ringa narkotikabrott under reggaefestivalens första kväll och natt.

  – Vi hann inte ens in på området innan vi fick vända tillbaka med de första till stationen, säger Kenneth Olsson, narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen, till DN.se.

  Reggaefestivalen i Uppsala drog i gång på torsdagen. Ett arrangemang som lockar allt fler besökare. Men också ett arrangemang som ger polisen allt mer jobb.

  – Antalet som åker fast för ringa narkotikabrott har ökat varje år, säger Kenneth Olsson.

  Årets upplaga tycks inte bromsa den trenden. Redan dagen före festivalen började ingrep polisen mot de första besökarna.

  – Ett par personer som var uppenbart drogpåverkade togs på centralstationen, säger Kenneth Olsson.

  Under torsdagskvällen och natten omhändertogs sammanlagt 49 personer misstänkta för ringa narkotikabrott. Det handlar uteslutande om bruk av hasch och marijuana.

  Samtliga fick lämna urin och blodprov hos en sjuksköterska som var extrainkallad för uppgiften.

  Polisen har satt in extra resurser för att hålla ordning på festivalbesökarna. Uppsalapolisen får också hjälp av rejvkommissionen från Stockholm.

  Dessutom har socialjouren beredskap för att ta hand om de yngre deltagarna som knarkat. De yngsta som omhändertogs på torsdagen var tre 16-åringar.

  Just att det är många unga som tar droger i samband med festivalen är det som oroar polisen mest.

  – Det är många som debuterar och provar för första gången. Det har blivit en öppen drogscen där det eldas på i tält och buskar, säger Kenneth Olsson.

  Inne på festivalområdet greps också en kvinna misstänkt för våld mot tjänsteman sedan hon knäat en ordningsvakt.

  Under fjolårets festival åkte sammanlagt 150 personer fast för narkotikabrott.

  Erik Scherlund

  DN.se

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=564479&previousRenderType=6

  #354333
  SleepaZ
  Deltagare
  Quote:
  Stor knarkrazzia på reggaefestival

  Uppsalapolisen har medtagit cirka 160 personer för kroppsbesiktning sedan i torsdags i samband med den pågående reggaefestivalen i Uppsala, berättar vakthavande polisbefälet Bo Axelsson. Enligt honom har ett 30-tal specialkommenderade poliser genomfört razzian i syfte att avslöja knarkbrott på festivalområdet och campingen. Varje person som kan misstänkas ha använt narkotika har medtagits för att provtagning, och proverna ska sedan analyseras på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping.

  – Det är olagligt att ha narkotika i kroppen, och har någon haft det kan åtal väckas, säger Bo Axelsson.

  Reggeafestivalen avslutas vid 12-tiden på söndagen, och fram tills dess kommer polisen att fortsätta med sin knarkrazzia.

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13449305.asp

  #354334
  Nesta
  Deltagare
  Quote:
  Polisen nöjd med reggaefestivalen i Uppsala
  På lördagskvällen avslutas den årliga reggaefestivalen i Uppsala och trots de ungefär 200 omhändertaganden som gjorts sedan i torsdags är polisens nöjd med hur festivalen avlöpt.

  – Det har varit lugnt och städat. En trevlig festival, säger Peter Lindbergh, polisinsatschef för kommenderingen.

  Under reggaefestivalens första dag och natt omhändertogs sammanlagt 49 personer för narkotikabrott, under fredagen var samma siffra 72 och vid 22-tiden på lördagen hade ytterligare ett 70-tal personer omhändertagits.

  – Vi har gjort ungefär 200 omhändetaganden vilket är ungefär 70 fler än det totala antalet i fjol, säger Peter Lindbergh.

  Polisen har i år främst riktat in sig på de yngre besökarna och flickor. Sammanlagt har drygt 15 personer under 18 år lämnats över till socialtjänsten.

  De flesta av de drygt 200 omhändertagandena har gällt ringa narkotikabrott, drogfylleri och innehav.

  – De har tagits in till stationen för provtagning och sedan släppts igen, säger Peter Lindbergh.

  Enligt honom har det nästan helt uteslutande handlat om marijuana och hasch.

  -Men vi har även stött på några enstaka fall där personer tagit kokain eller metamfetamin, säger han.

  Festivalens campingområde har även drabbats av ett flertal stölder och där har polisen gripit en person som nu sitter anhållen.

  När det gäller våldsbrott har det emellertid varit lugnt. På tidiga lördagsmorgonen inträffade ett personrån och under torsdagen fick polisen in en anmälan om våld mot tjänsteman efter att en kvinna knäat en säkerhetsvakt.

  – Men på det stora hela är det inga ordningsbekymmer på den här typen av festivaler, säger Peter Lindbergh. Folk är mest glada och står och dansar och sjunger för sig själva eller i klungor. Det är lite skillnad mot festivaler som Hultsfred där det blir en hel del fyllor och bråk. Det slipper vi här.

  Avsaknaden av våldsbrott har gjort att polisen kunnat satsa mer på narkotikaproblematiken.

  – Vi har inte nödvändigtvis haft större resurser i år men däremot har vi haft ett helt annat upplägg för att komma till rätta med problemet, säger Peter Lindbergh. Tidigare år har samma poliser som gjort omhändertagandena även fått skriva rapporterna på stationen vilket tog en del tid. I år har vi i stället haft utredare på plats och så fort poliser kommit in med omhändertagna personer så har de tagit över avrapporteringen medan poliserna kunnat ge sig ut igen på festivalområdet. Det här sparat tid och möjliggjort fler omhändertaganden.

  Trots det nya arbetssättet så har årets festival varit mer svårjobbad än de tidigare.

  – Tidigare år har besökarna använt droger mer öppet, säger Peter Lindbergh. Jag tror inte att de var beredda på den stora satsningen från vår sida. I år har de varit mycket mer försiktiga och trots att vi gripit fler så har det varit svårare för oss att få tag i dem.

  Det stora antalet omhändertaganden till trots så har det ändå varit en lugn och trivsam festival i år enligt polisen.

  – Den har varit väldigt trevlig, men vi kommer ändå att sätta in extra stora resurser ikväll. Det är ju festivalens sista dag, säger Peter Lindbergh. Vi har mellan 50 och 80 poliser ute.

  Anna Mattsso

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=564756&previousRenderType=6

  Quote:
  – Men på det stora hela är det inga ordningsbekymmer på den här typen av festivaler, säger Peter Lindbergh. Folk är mest glada och står och dansar och sjunger för sig själva eller i klungor. Det är lite skillnad mot festivaler som Hultsfred där det blir en hel del fyllor och bråk. Det slipper vi här.

  Vad är det vi alltid har sagt?

  Mvh// Nesta

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top