Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Coffeeshopen Parti som vill legalisera soft drugs inkl för eget bruk!! Reply To: Parti som vill legalisera soft drugs inkl för eget bruk!!

#565305

enzi
Member

Inom liberalt filosoferande skiljer man ofta på negativa friheter (frihet från lagar och tvång) och positiva friheter (typ “mänskliga rättigheter”, allas rätt till utbildning, viss grundtrygghet etc). En del liberaler tycker bara man är riktig liberal om man fokuserar helt på negativa rättigheter (läs liberala partiet), medan andra liberaler (läs liberaldemokraterna) tycker att båda typerna av frihet är viktig. Det tolkas ibland då som att det senare är en diffus mix av ideologier och en sorts godtycklig kompromiss, medan andra tycker att det snarare är mindre ensidigt och naivt än en strikt syn på negativ frihet som det enda som staten bör beblanda sig i. Det senare synsättet kan också beskrivas som synsättet att en så fri/ohämmad marknadsekonomi/kapitalism som möjligt inte räcker som svar på de problem som finns i samhället, dvs liberaldemokraterna är inte sådär ultrablå som liberala partiet, utan snarare något som inte passar in i höger/vänster-skalan så som den är definierad i det svenska medvetandet. (Visserligen vill man generellt ha “mindre stat” vilket väl oftast kategoriseras som en höger-åsikt i Sverige, men betänk också att liberaler faktiskt kan ses som den “ursprungliga vänstern”, dvs den rörelse som först ville befria arbetarna/bönderna från kyrkans, kungens, och adelns överhöghet och förtryck och som jobbade för allmän skola, även för fattiga).

Jag tycker personligen att liberaldemokraterna är betydligt vettigare och mer verklighetsanknutna än liberala partiet, men det är ju bara min åsikt. Vad som är “mest liberalt” är en ganska tröttsam fråga tycker jag eftersom det är tydligt att folk helt enkelt har olika åsikt och synsätt och när debatten sen svänger över till att handla om vad som är “riktig liberalism” så blir det riktigt tröttsamt. Man får åtminstone komma med mer substantiella argument än att det bara är “fel” med det ena aller andra. Nåväl… :)

Eftersom det talas om liberaldemokraterna ibland här på forumet så tänkte jag hursomhelst att det kunde finnas en poäng i att informera lite. Hoppas det inte strider mot någon forumregel.

Den som vill stödja liberaldemokraterna — som vill avrkiminalisera för eget bruk samt även tillåta odling för eget bruk — hjälper för närvarande till mest direkt genom att skriva på de där namninsamlingsblanketterna. Det innebär INTE att man går med i partiet utan bara att man ger sitt samtycke till att valmyndigheten ska registrera partibeteckningen “Liberaldemokraterna” så att partiet får ställa upp i riksdagsvalen (inklusive kommunalval etc). Förhoppningen är att detta ska vara möjligt redan nästa riksdagsval.

Den som dessutom vill engagera sig i partiet kan gå med i liberaldemokraternas maillista (finns info på webbsajten) eller leta upp liberaldemokraternas facebooksida. Maillistan är dock det “officiella” forumet för närvarande och facebookforumet är mer en bonus, även om det i praktiken tenderar vara mest aktivitet på facebook. Det finns också några lokalföreningar, t.ex. i Stockholm, Göteborg, och Växjö. Det är också en lokalförening på gång i Skåne för Malmö/Lund/Helsingborg och på flera ställen. Partiet startade som ett debattnätverk för några år sedan, men blev officiellt ett parti 9/11 i år. (Man kan vara ett parti utan att vara registerad hos valmyndigheten alltså, så det är formellt sett två olika saker.) Nästa år kommer den första partikongressen hållas. Partiet är inte på något sätt ett enfrågeparti utan vill ha en liberal linje över hela det politiska spektrat.

Ett kort utdrag från partiets manifestet (finns på hemsidan som PDF):
“Allt bruk och innehav för personligt bruk av droger bör avkriminaliseras. Detta inbegriper även odling för eget bruk, att jämställas med tillverkning av vin och öl i hemmet. Målen för behandling av drogberoende ska styras av patienternas önskningar och behov. All behandling ska i första hand alltid ske frivilligt. Tvångsåtgärder ska endast brukas i extremfall och på ett rättssäkert vis. På apotek eller vårdcentraler ska det finnas tillgång till rena sprutor. Det ska även vara tillåtet att privat införskaffa sprutor, och inga hinder ska resas för privata initiativ att starta sprutbyten. Vi kräver att vården och socialtjänsten blir centrala aktörer snarare än polisen, inte minst eftersom många drogberoende undviker att anlita vården, för att på så sätt slippa bli gripna av polisen.”

Inte så illa va? ;) Hoppas detta kunde klargöra något. Om någon har vidare frågor om liberaldemokraterna så är det fritt fram att ställa dem. Om det är frågor som inte direkt relaterar till swecan så är det kanske bäst att ni ställer dem via PM.