Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Coffeeshopen Bygga vattentät hink/tunna. Behöver hjälp! Reply To: Bygga vattentät hink/tunna. Behöver hjälp!

  • lagens_brutna_arm

    Member
    2008-01-29 at 16:46

    Att bygga en trätunna från grunden kommer vara väldigt svårt om man inte är typ snickare tror jag.. En trähink är ju mindre och därmed lättare att arbeta med så det borde inte vara helt omöjligt. Om du nu ändå vill försöka så kan jag ge några tips:

    Först och främst ska som du säger brädorna fasas av så de sluter tätt mot varandra. Vilken vinkel de ska ha kommer att bestämmas av diametern på hinken och hur många bräder (dess bredd) du ska använda. Hur du gör detta beror på vad du har tillgång till för verktyg. Du vill ju ha raka kanter så det finns chans att det blir tätt sen..

    En “vanlig” trätunna är gjord så att den smalnar av mot lock och botten, detta får du genom att göra brädorna smalare mot ändarna. Om det är en hink av modellen på bilden slipper du detta precisionsarbete.

    För att få till en tät botten på den tar du upp spår ett par centimeter från nederkanten på brädorna. Själva bottendelen tillverkar du av ett par brädor som du fasar av kanterna på så att den passar i spåret. Sen är det “bara” att sätta ihop bitarna och spänna det med nån form av band. Grova rep som du tar upp spår för borde funka och även bli snyggt.. Se bara till att det blir hårt spänt så ska det nog kunna bli tätt när du fyller det med vatten och låter träet svälla.. Gör du på detta sätt kommer det när träet är torrt att läcka som ett såll men har du vatten i den hela tiden ska det funka..
    I en äkta trätunna/hink använder man alltså ingen spik, skruv eller liknande.. Fuskvarianten är att täta med silikon eller liknande men det är inte samma äkthetskänsla i det.. 😉

    Sen borde det ju inte vara nån omöjlighet att hitta en beg trähink för ett par hundringar om det nu inte är projekter i sig som är det roliga…

    Lycka till iaf!

    MVH// LBA (konstruktör av odlingstunnan)