Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Nyheter Musiksmak avgörande för livsstilen Reply To: Musiksmak avgörande för livsstilen

  • atouk

    Member
    2006-09-17 at 12:25

    Nyhetsforumet är inte till för att diskutera nyheter men jag känner att jag bara måste kommentera oavstående artiklar.

    Är verkligen detta seriöst och vad är syftet med studien? Har inte “forskarna” i detta fallet redan gjort ett grovt självmål när det påstår att den rådande sanningen är att drogbruk beror på etniskt ursprung men att de nu kommit fram till att det snarare beror på en persons musiksmak.

    Detta stinker av samma ruttna frikyrkliga högervridna retorik som ville förbjuda rockmusik på sextiotalet och som lyckades få igenom lagar om varningsmärket “explicit lyrics” på åttiotalet. I sverige var det främst företrädare för moderaterna och kristdemokraterna som förde sitt eget korståg mot bland andra Alice Cooper.

    Om det nu skulle förhålla sig som dessa så kallade forskare påstår så vore det ju ett utmärkt skäl för alla politiker att förbjuda hiphop-musik inom public service och att utdela höga böter till de privata mediastationer som dristar sig att spela sådan, särskilt för ungdomen, förledande musik. Snart blir man förmdligen klassad som terrorist om man gillar Dylan, Bob Marley eller Timbuktu (om du gillar allihop så är det bara att gå direkt till Guantanamobasen utan att passera gå, du är utan tvekan en subversiv terrorist utan existensberättigande).

    Är det inte snarare så att den sociala miljö en person befinner sig i till stor del styr vilken musik som konsumeras än tvärtom? Att människor i många fall lyssnar till den musik omgivningen förväntar sig att de ska lyssa till för att “passa in”. Det funkar helt enkelt inte att anlända till nobelfesten i Lordiutstyrsel eller i ett par säckiga hiphopbyxor med en bergsprängare på axeln, du kommer inte in och får garanterat ingen ny inbjudan året efter.

    Detta är ett försök av konservativa krafter att motverka och legitimera förbud mot kulturyttringar som de ogillar, ingenting annat.