Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Coffeeshopen politik Reply To: politik

#352569

sugar
Member

@Daniel wrote:

@Smulhamstern wrote:

Nej, demokrati är undermåligt och moraliskt oförsvarbart.

Det är svårt att hålla med. Demokrati är det bästa styrelseskicket mänskligheten hittills upplevt. Demokratins vagga låg i det antika Grekland och då var det direktdemokrati i byarna/städerna men ändå var det odemokratiskt då kvinnor och slavar inte fick rösta. Representativ demokrati tillkom som en följd av demokratisering av staten.

Pöbeln måste få säga till om mycket mer än den gör idag för att demokratin ska vara vital. Problemet är då att underliga och oetiska uppfattningar skulle komma upp till ytan men jag anser att det är på ytan dessa uppfattningar hör hemma.

/Daniel

Hje Daniel. vad roligt att du försöker spåra roten till vår kultur! Nu är det tyvärr så att det var “pöberlväldet” under Pericles som drog in Aten i det Peloponesiska kriget (ett lika orättfärdigt krig som Vietnam- eller Irakkriget) och som kom att förgöra det antika klassiska kulturen från Thales och Solon.

De idéer som Solon hade var att staten skulle verka för individen och inte tvärt om. Det är lätt att finna principen för det repressentativa folkstyret när man börjar titta på Aten under Solon. Vi som lever lever i Europa har den Lycurgiska eller spartanska statsprincipen där individen skall verka för staten.

Skall man ha en sådan disskussion som du vill lyfta upp måste man lyfta fram de idéer som ligger till grund för den demokratiska principen och den kulturella nivå människor lever på. Det är klart för alla som har ett begreppa om “sanningen” att den är en reflektion av en princip av oföränderlig förändring och kan begripas genom emotionella och intellektuella studier av ontologiska paradoxer: ex. Cirkeln elle Sfären (Concordantia Catholica).

Fortsätt dina historiska studier av idéer!

må väl! :D