Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Nyheter Utomeuropéer oftare utsatta för kroppsvisitering

  • Utomeuropéer oftare utsatta för kroppsvisitering

    Posted by reaper on 2005-09-08 at 14:36
    Sofia Cherif – Dagens Nyheter (nätupplaga), Torsdag 7 september 2005 wrote:
    Utomeuropéer oftare utsatta för kroppsvisitering

    En ny rapport visar att polisen oftare kroppsvisiterar dem som har utomeuropeisk bakgrund vid misstanke om narkotikabruk. Samtidigt är det hos denna grupp som polisen mest sällan hittar narkotika.

    Sofia Cherif – Dagens Nyheter, Torsdag 8 september 2005 wrote:
    Nästan varannan person med utomeuropeisk bakgrund (49 procent) som misstänks bruka narkotika kroppsvisiteras. Bland misstänkta svenskar (35 procent) och andra européer (37 procent) kroppsvisiteras drygt var tredje.

    Polisens motiv till att kroppsvisitera väckte mitt intresse, säger Tove Pettersson, fil dr vid kriminologiska institutionen på Stockholms universitet,

    Kroppsvisitation innebär att den misstänkte personens kläder genomsöks.

    – Det kunde vara att personen inte svarade när polisen frågade om de hade narkotika på sig, att personen verkade nervös, hade handen i fickan eller rörde handen mot fickan, säger Tove Pettersson.

    Hon har undersökt alla fall där polisen misstänkt en person för bruk av narkotika under år 2.000. För 747 av de misstänkta gick den etniska bakgrunden att säkerställa.

    Det finns en större misstänksamhet mot personer med utomeuropeisk bakgrund. Polisen kroppsvisiterar också denna grupp på lösare grunder, säger Tove Pettersson.

    Jale Poljarevius på Citypolisens spaningrotel i City känner till rapporten men har inte själv läst den. Han menar att resultatet är felaktigt.

    – Det är tid, plats och beteende som är avgörande för skälig misstanke. Etnisk tillhörighet är helt ointressant för mig.

    Han skulle bli förvånad om någon av hans kolleger medvetet diskriminerade utomeuropéer.

    Trots att polisen oftare letar igenom fickorna på dem med utomeuropeisk bakgrund så är det hos denna grupp som polisen gör minst narkotikafynd. Polisen får fler träffar när de undersöker fickorna på svenskar eller personer med annan europeisk bakgrund.

    Högst träffsäkerhet har polisen när de kroppsvisiterar personer över 30 år med svensk (66 procent) eller europeisk (77 procent) bakgrund. Polisen misstar sig mest när de kroppsvisiterar personer med utomeuropeisk bakgrund i samma åldersgrupp. Bland dessa påträffades narkotika endast hos 24 procent av dem som kroppsvisiterades.

    – Tidigare forskning visar att just utomeuropéer både upplever sig och är mest diskriminerade, säger Tove Pettersson.

    Tänkbara förklaringar utifrån svensk forskning är, enligt Tove Pettersson, att polisen har svårare att särskilja kriminella bland landets invandrargrupper än bland etniska svenskar. Annan forskning gör gällande att polisen är mer misstänksamma mot vissa invandrargrupper till följd av förutfattade åsikter om samband mellan kriminalitet och brottslighet.

    Tove Pettersson menar att polisens agerande kan få långsiktiga konsekvenser.

    – Om polisen fokuserar mer på personer med utomeuropeisk bakgrund oavsett om de är mer brottsliga eller inte, så ökar upptäcktsrisken. Polisen bidrar på så sätt till att utomeuropéer blir överrepresenterade i brottsstatistiken. Detta legitimerar i sin tur en fortsatt fokusering på just den gruppen.

    Sofia Cherif

    Källa: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=459459 (20050908)

    I den tryckta upplagan finns även följande med som en ruta.

    Dagens Nyheter – Torsdag 8 september 2005, sidan 16 wrote:
    Så klassificeras etnisk bakgrund

    Svensk bakgrund: Personer födda i Sverige, som är svenska medborgare samt har svenskfödda föräldrar, som är svenska medborgare.

    Europeisk bakgrund: Personer som antingen själva är födda i eller medborgare i ett europeiskt land (utom Sverige), eller har minst en förälder som är född eller medborgare i ett sådant europeiskt land.

    Utomeuropeisk bakgrund: Personer som antingen själva är födda i eller medborgare i ett utomeuropeiskt land, eller har minst en förälder som är född eller medborgare i ett sådant utomeuropeiskt land.

    Källa: Dagens Nyheter, Torsdag 8 september 2005, sidan 16

    replied 18 years, 7 months ago 0 Member · 0 Replies
  • 0 Replies

Sorry, there were no replies found.

Log in to reply.