#179119

hankrearden
Member

@PotCommunist wrote:

Får jag välja mellan “pöbelvälde” och “expertvälde” så vet jag var jag står..

Själv vill jag inte ha något av ovan, men som sagt, mitt förtroende för högt utbildade ekonomer och tjänstemän är mycket större än för de “förtroendevalda” som endast tack vare karisma och populistiska budskap sitter i beslutandeställning.

@PotCommunist wrote:

Det där med att EU skulle ha något med socialism att göra får du allt förklara lite bättre…

En institution byggd av politiker för politiker kan knappast kallas för “högerprojekt” som man ibland hör. Att vänsterpartierna ute på kontinenten till stor majoritet är varma anhängare av EU/EMU är sålunda knappast direkt konstigt. Men renodlad socialism är det givetvis inte, snarare bör man nog se det mesta hos EU som någon form av socialliberalt uppbyggt projekt med viss dragning åt höger i vissa frågor (=kapital, folk och varors fria rörlighet t.ex.) och stark dragning åt vänster i de flesta andra frågor (=synen på arbete, social trygghet och bidrag. Meningslös extra petitesslagstiftning o.s.v.)

I den meningen blir ju EU vad de “folkvalda” gör det till då institutionen vajar lite mellan ideologierna och därmed torde detta val vara viktigt. Enligt mig är det dock dödfött eftersom just politikerna byggt upp det hela. En instans byggd, skapad och styrd av politiker och deras byråkrater kommer aldrig någonsin bli mindre eller ta på sig mindre makt och skydda det väsentliga. Istället har historien visat oss motsatsen och detta är ju inbyggt i systemet. Folk röstar efter sin opportunistiska önskan vilket alltid lett till och alltid kommer leda till mer politik. För mig som är höger är sålunda EU, om inte socialistiskt, så nära på och garanterat på god väg att bli den nya “folkstaten”.

@PotCommunist wrote:

1. Dom skiter i valdeltagande. Oavsett valdeltagande kör dom på. Så långt är vi överrens.

Både Ja och Nej. Det är givetvis ingen slump att meningslösa harranger så som “röstar man inte, kan man inte klaga”, “din röst spelar roll” o.s.v. sprids bland allmänheten. Det är heller ingen slump att politiker, förståsigpåare och diverse journalister förfasas över lågt valdeltagande. Detta är i sig ingen slump eftersom överheten behöver legitimitet. Oavsett om det är en av Gud utsedd monark, av naturen given fascist, genom folket kommunist eller något annat så finns det ett dubbelt behov av makthavaren att legitimera sin makt och överhet. I demokratiska sfären legitimeras beslut genom “folkviljan”. En politiker med en “majoritet” av de röstande bakom sig kan ju i stort sett besluta vad som helst och sedan säga att: “folket har talat…”

Dessutom är det skönt för den folkvalde att få stöd av en stor del av befolkningen. Höjer egot ett snäpp givetvis.

Just det jag beskrivit ovan är det jag vänder mig emot och sedan -91 har jag inte röstat i något val, även om jag befann mig nej-sidan i EMU-valet t.ex.

@PotCommunist wrote:

2. Dom kan inte skita i röstresultat, eftersom det faktiskt kan förändra styrkeförhållanden i parlamentet. Därför är det viktigt att rösta.

Ditt val att göra, jag har gjort mitt eftersom jag inte tror på EU, parlamentarism i sig eller röstningens värde. Istället tror jag på frihet, en stor bristvara i världen idag…