Lite allmän information om frost

Hur odlar man utomhus i kalla klimat? Sorter och tekniker.
Användarvisningsbild
Enviousness
Ganjaman
Inlägg: 1590
Blev medlem: 2004-01-15 18:53:21
Ort: Yarrr!

Lite allmän information om frost

Inlägg av Enviousness » 2007-08-30 1:45:23

Inför den annalkande hösten, till alla er uteodlare, en liten påminnelse om när den första frosten kan tänkas börja spöka. Snappat från SHMI, håll till godo:

Frost inträffar då temperaturen går under noll grader.
(Den generella) Temperaturen (som uppvisas i väderlekssammanhang) brukar dock mätas på ca två meters höjd. Ofta är markytan mycket kallare än på två meters höjd och därför används ordet markfrost ofta. (Att det är 7-9 grader "i luften" gör inte alltid saker och ting fullständigt riskfria.)

De områden som är mest utsatta för frost är Norrland och nordvästra Svealand, speciellt de områden som ligger högre än 500 meter över havet. Andra frostbenägna områden är Sydsvenska höglandet, Kolmården och de inre delarna av Gotland.

Minst frostbenägna områdena är syd och västkusten och vid de stora sjöarna.

Frost brukar bildas vid högtryckslägen med klart eller nästan klart väder, och helst ska det också vara lugnt. Då strålar värmen från jorden och luftskikten närmast ut mot rymden. Om det blåser så har vinden en möjlighet att röra om i de lägsta luftskikten och därmed blir det inte riktigt lika kyligt.

Frostkänsligt är det också i mer vindskyddade lägen, i sådana områden uppträder emellertid frosten i öppningar i detta landskap, gläntor, åkrar etc. Däremot inne i skogsbestånden bibehålls dagens värme bättre under natten.


Happy reading. Öh.. eller vad man ska säga :roll: