Sida 1 av 1

Muf vill legalisera....hembränningen

Postat: 2007-09-02 9:27:10
av gr0g
[quote]

SUNDSVALL (ST) 2007-09-02 03:00

Moderata ungdomsförbundet vill släppa hembränningen fri när det handlar om eget bruk.
Motionen från Sundsvallsmoderaten David Forsberg antogs under förbundsstämman på Södra berget i Sundsvall.


Genom att driva den något kontroversiella frågan om fri hembränning vill de unga moderaterna göra en markering mot regeringen.
– Det är inte rimligt att kriminalisera människor för att de inte stödjer ett statligt monopol. Det skulle vara ett viktigt steg mot monopolets avskaffande om individen får göra som den vill, säger David Forsberg som fram till för en vecka sedan har varit ordförande i Sundsvallsföreningen.
När frågan om hälsoaspekterna kommer på tal svarar David Forsberg undvikande. Han vill inte heller spekulera i om den fria sprittillverkningen generellt skulle kunna leda till en ökad alkoholkonsumtion.
Men han är inte förvånad över att majoriteten av ungdomsförbundets drygt hundratalet röstande vill verka för att hembränningen legaliseras.
– Det skulle vara en seger för den personliga friheten, säger han.
Moderate riksdagsmannen Bertil Kjellberg från Sundsvall tror inte att det är aktuellt med någon legalisering.
– Det här låter som ett förslag i kategorin ungdomsförbund. Vi kan aldrig kontrollera om det handlar om eget bruk eller om spriten säljs vidare och vi har redan stora problem med importspriten. En legalisering är ingen framkomlig väg, säger han.
David Forsberg har i dagarna klivit av ordförandeposten i Sundsvall eftersom han ska börja studera i Uppsala. Ny ordförande i lokalföreningen är Alexandra Westman.

Katarina Vikström
060-197167
[email protected][/quote]